Tokarka Mori Seiki SL-3B CNC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Moich walk z offsetem narzędzia ciąg dalszy. Proszę o przetłumaczenie poniższego zdania z instrukcji:
G50 is used when commanding the distances from the program original
point (= machining original point: XO.ZO) which is the reference
point for commanding the starting points of individual cutting
tools (commanding points).
Jako ze utknąłem na etapie offsetów postanowiłem iść dalej po swojemu. Odstawiłem instrukcje i bazuje materiał tak jak mi się wydaje ze będzie dobrze - efekt widoczny na filmiku . Bez wprowadzonych offsetów narzędzia toczy elegancko i dokładnie
.W takim razie PO CO SĄ TE OFFSETY NARZĘDZIA
G50 is used when commanding the distances from the program original
point (= machining original point: XO.ZO) which is the reference
point for commanding the starting points of individual cutting
tools (commanding points).
Jako ze utknąłem na etapie offsetów postanowiłem iść dalej po swojemu. Odstawiłem instrukcje i bazuje materiał tak jak mi się wydaje ze będzie dobrze - efekt widoczny na filmiku . Bez wprowadzonych offsetów narzędzia toczy elegancko i dokładnie

-
Dziś po wielu godzinach spędzonych nad dokumentacja i przy maszynie udało się wszystko poustawiać i wykonałem pierwsze toczenie ze zmiana narzędzi . Na razie w programie wszystkie G00 zastąpione G01 (przeraża mnie szybkość dojazdu na G00
) . Wiec mogę powiedzieć ze maszyna jest gotowa do pracy. Zostały jakieś pierdoły typu wężyki do chłodzenia , szyba w drzwiach...

-
Mogę powiedzieć ze dogadałem się z maszyna , proste rzeczy robię "z palca" , większe programy pisze sobie na spokojnie w domciu a potem ładuje z laptopa i po problemie
. Ta druga poszła od razu ale widzę ze człowiek który ja kupił (mój znajomy) nie za bardzo się za nią bierze . Ostatnio jak u niego bylem to jakoś tak dziwnie dużo kartonów na niej stało ze jej widać prawie nie było
. Cos bąkał czy bym jej nie odkupił.