Regeneracja konika

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22

Post napisał: mrozanski » 21 lip 2014, 17:40

a jak to wyglada z blokowaniem pletwy? bo chyba niektore tokarki tak maja? moze lepiej przetoczyc tuleje redukcyjna 6/5?

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: RomanJ4 » 21 lip 2014, 19:20

Zazwyczaj w konikach stożek wewnętrzny tulei nie ma podfrezowania na płetwę, tylko kończy się przekrojem okrągłym, by przy końcu cofania tulei w korpus śruba wkręcana w nakrętkę tulei wypychała chwyt kła, wiertła, czy innego narzędzia.
Obrazek

tu z dźwignią zamiast śruby
http://instrukcja.pl/i/konik_i_kiel_tok ... _dzialanie
mrozanski pisze:może lepiej przetoczyć tuleje redukcyjna 6/5?
można, ale wystarczy przecież krócej przyciąć przedłużkę(bez zamka płetwy)na linii A-A.
Stożek wewnętrzny K1 nie musi mieć idealnie pełnej długości, a chwytem Morse'a K przedłużki będzie centryczniej zamocować ją (poprzez redukcję jak trzeba) w stożku wewnętrznym wrzeciona do przetoczenia i przecinania (podpierając lekko kłem by przy przecinaniu się nie zluzowała)

Obrazek
pozdrawiam,
Roman

einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: einstein » 21 lip 2014, 20:05

A nie lepiej było by zrobić wstępnie stożek nożem, a wykończyć na wymiar rozwiertakiem stożkowym pod odpowiedni MKx

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 lip 2014, 20:21

Jak masz rozwiertak Mk5 (cena)? http://ukr.aukro.com.ua/rozwiertak-wyka ... 00707.html
Poza tym tuleje są zazwyczaj podhartowane i szlifowane.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mrozanski

Post napisał: mrozanski » 21 lip 2014, 20:26

einstein pisze:A nie lepiej było by zrobić wstępnie stożek nożem, a wykończyć na wymiar rozwiertakiem stożkowym pod odpowiedni MKx
ale trzeba miec taki rozwiertak, a tani nie jest a gniazdo nadal pozostaje nieutwardzone

mozna tez kupic tuleje ktora nie ma gniazda na pletwe i jest jeszcze tansza. cos mi sie kojarzy ze w rosyjskiej 16k20 jest w pinoli zabierak na pletwe ale moze sie myle. tylko nie wiem czy sruba jest wtedy zatoczona tak aby przeszla do narzedzia i zeby zostało jeszcze podebranie pod pletwe?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 lip 2014, 20:30

mrozanski pisze:tylko nie wiem czy sruba jest wtedy zatoczona tak aby przeszla do narzedzia i zeby zostało jeszcze podebranie pod pletwe
jest. http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 8958,d.bGE
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mrozanski

Post napisał: mrozanski » 25 lip 2014, 21:01

Pojawił się kolejny problem. Z racji tego iz nie mam podtrzymki chce wykorzystac taka obudowe łożyska
http://www.jangra.ugu.pl/Obudowaloz.html
dorobie mocowanie między łożem a ta obudową a reszte ustawie na blaszki. Nie mam pomysłu jak ustawic ta obudowe na tej samej wysokosci co wrzeciono. myslałem zeby włozyc wałek we wrzeciono na nim czujnik i tak ustawic obudowe obracajac wałkiem. Ale obudowa będzie ok 1000mm od uchwytu, jesli wrzeciono nie jest idealnie w osi łoza to po przesunieciu wytoczonego konika róznica moze byc spora.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 25 lip 2014, 22:58

ja bym zrobił tak:
w tej obudowie jest nagwintowany otwór,

Obrazek

jeśli jest to małe M6 czy M8, to powiększyłbym do powiedzmy M12-M14, jeśli wyda, dorobiłbym jeszcze dwa takie otwory rozstawione razem z istniejącym co 120°(lub jak się da), i wkręcił w nie odpowiedniej długości śruby ze wstawionymi obracającymi się w gniazdach kulkami na końcach (łatwo to dorobić, kulki nasmarować)

Obrazek

jako łożyskami do podtrzymania toczonego detalu (jak w normalnej podtrzymce).

Teraz: jak wysoko to zamocować?
Zamocować w uchwycie tokarskim równy wałek, koniec podeprzeć wycentrowanym konikiem, a na wałek założyć w miarę centrycznie przedtem zrobiony jak wyżej okular podtrzymki.
Okular będzie wisiał nad łożem (czy suportem), dając nam bazę jakiej wysokości musimy dorobić podstawę do mocowania na łożu-podtrzymka stała(którą przecież możemy po łożu przesuwać), czy suporcie-podtrzymka ruchoma.

Obrazek

Lub kupić i ewentualnie przerobić którąś z tych
http://www.hafen.pl/produkty/maszyny-do ... ia,53,5,78
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mrozanski

Post napisał: mrozanski » 26 lip 2014, 11:15

co to samej zabawy z centrowaniem to mysle ze na te moje blaszki dam rade. nie wiem jak to zmierzyc zeby miec pewnosc ze po przesunieciu konika pod wrzeciennik nie bedzie wiekszej roznicy.
RomanJ4 pisze:Zamocować w uchwycie tokarskim równy wałek, koniec podeprzeć wycentrowanym konikiem, a na wałek założyć w miarę centrycznie przedtem zrobiony jak wyżej okular podtrzymki.
no wlasnie skad taki walek? musze w pn zobaczyc czy sa dostepne prety ciagnione 50mm. ale taki pret i tak nie bedzie chyba chodził w kilku setkach. no i druga sprawa ze nie ma konika do podparcia. gdybym miał pret ktory bedzie wystarczajaco rowny to jeden koniec zlapie w uchwyt drugi bedzie podparty oprawa z lozyskiem. przesuwajac suport z czujnikiem po tym walku moge ustawiac podpore a po ustawieniu dokrecic ja do loza

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: IMPULS3 » 26 lip 2014, 11:29

mrozanski pisze: Nie mam pomysłu jak ustawic ta obudowe na tej samej wysokosci co wrzeciono
Zrób jakieś mocowanie na suporcie, następnie splanuj czolo tego mocowania uchwytem i rozwierć też z uchwytu i masz idealnie centrycznie bez kombinacji jakimiś blaszkami.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”