Jeżeli moje podejzenia są słuszne to nic nie pomoże. Krzywizny będą powtarzane nawet przy dychowym wiórku.qqaz pisze: Coś na ten temat?
Nierówna powierzchnia podczas toczenia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Używam zwykle noża PTGNR, więc to prawie taki sam nóż i miałem podobne efekty
Przyczyną był zużyty klin na wałku pociągowym. Po dorobieniu nowego klina i wymianie jakość powierzchni znacząco wzrosła 
Odnośnie dychowych wiórków: Jakość powierzchni powinna wzrosnąć biorąc wiór 1 - 2 mm, tzn. 2 - 4 mm ze średnicy

Odnośnie dychowych wiórków: Jakość powierzchni powinna wzrosnąć biorąc wiór 1 - 2 mm, tzn. 2 - 4 mm ze średnicy

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 15
Niestety już wyjechałem z domu wracam dopiero za 1.5 tyg wiec wtedy będę testować wasze propozycje. Najpierw spróbuje naostrzyć taki nóż http://www.pafana.pl/nnrab.php i zobaczę czy będzie lepiej. Ale w sobotę przetaczałem tarczę zabierakowa to powierzchnia zarówno czołowa jak i boczna wychodziła dobrze. Może to coś z uchwytem?? bo po przyłożenie go do świeżo przetoczonej tarczy nie przylegał idealnie całą płaszczyzną??CFA pisze: Poczekaj, przecież dzisiaj (niedzielna praca w g... sie obraca) toczył nie będzie.
Sprawdzi w poniedziałek, to się dowiemy czy pomogło.
[ Dodano: 2012-10-14, 22:02 ]
A co do stanu tokarki to kupiłem ja z warsztatów szkolnych. Uczyłem się kiedyś tam i dosyć dobrze znam tych ludzi i rozmawiałem z nimi na jej temat przed zakupem i mówili ze loże było robione (tzn chyba docierane czy jakoś tak mi się wydaje) i luzy wszystkie pokasowane. No ale ludzie jak to ludzie... mogą kit wciskać
-
-
-