Ustawienie encodera tokarki w mach3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
tomcat65 - coś kręcisz. Linux sam ze siebie się nie psuje. Kernel panic może się pojawić, gdy padną na dysku sektory z plikami systemowymi, albo użytkownik na prawach roota je wykasuje. Jak masz /home na oddzielnej partycji, to stawiasz dowolnego linuxa od podstaw i za godzinę masz z powrotem system ze wszystkimi ustawieniami, pocztą, danymi gotowy do użytku.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Ale po co mam kręcić. Tak było. A największą przykrością był Slack, ponoć serwerowa wersja, stabilna itp. Nie pożył dłużej niż inne. Jednego dnia grzecznie wyłaczony, następnego już nie wstawał. A jak pisałem, sam chętnie bym używał, gdyby działało przynajmniej tak długo, jak Winda. A to ponoć padaka sama z siebie. Jakoś wszystkie, począwszy od 98 chodzą mi bez problemów. Kruszyć kopii nie będę. Każdy ma swoje zdanie i preferencje. Mnie on nijak nie przekonał do siebie. A to, że darmowy, nie zawsze jest korzystne.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Na pierwszej stronie postu są dwa zdjęcia moich tarcz. Tą po prawej z jedną dziurką M10 przerobiłem na tarczę ze zgrabnym slotem (wymiar mogę podać jutro jeśli chcesz), ciąłem na oko szlifierką co by czasu nie tracić i śmiga.
Wrzucę fotki jutro.
PS: chciałbym spróbować gwintowania ale nie mam żadnego kodu (nigdy tego nie robiłem), czy istnieje jakiś generator do robienia gcodu dpod mach3. W mach3 jest jeden ale do calowych gwintów chyba a ja potrzebuje metryczne. Powiedzmy coś do śruby M20.
Wrzucę fotki jutro.
PS: chciałbym spróbować gwintowania ale nie mam żadnego kodu (nigdy tego nie robiłem), czy istnieje jakiś generator do robienia gcodu dpod mach3. W mach3 jest jeden ale do calowych gwintów chyba a ja potrzebuje metryczne. Powiedzmy coś do śruby M20.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Spróbuj tak :
G76 P2 Z-30 I-0.1 J0.2 K1.1 r1
gdzie :
P - skok
Z - długość gwintu
I - pierwsze przejście ( z "-" zewnętrzny, z "+" - wewnetrzny)
J - ile na przejście
K - głębokość gwintu.
Calowy robisz tak samo tyle że skok przeliczasz na mm.
W darmowym programie działa
Przy okazji wyszedł Ci niezły dowcip
Napisałeś - zrobiłem, śmiga- koledzy ,jak się gwintuje ?
Jak zrobisz pare gwintów na kilka przejść, zakończysz program, odjedziesz w najdalszy punkt tokarki, uruchomisz program i trafi w starą nitkę, będziesz mógł tak napisać
G76 P2 Z-30 I-0.1 J0.2 K1.1 r1
gdzie :
P - skok
Z - długość gwintu
I - pierwsze przejście ( z "-" zewnętrzny, z "+" - wewnetrzny)
J - ile na przejście
K - głębokość gwintu.
Calowy robisz tak samo tyle że skok przeliczasz na mm.
W darmowym programie działa

Przy okazji wyszedł Ci niezły dowcip

Napisałeś - zrobiłem, śmiga- koledzy ,jak się gwintuje ?
Jak zrobisz pare gwintów na kilka przejść, zakończysz program, odjedziesz w najdalszy punkt tokarki, uruchomisz program i trafi w starą nitkę, będziesz mógł tak napisać