wskaż bo ja nie widzę gdzie oneCzesio pisze:U sponsora pytałeś ? W katalogu mają takie, tylko krótsze:)konektorek pisze:Potrzebuje nową nakrętkę trapezową do tokarki. Nie mogę znaleźć zakładu, który mi ją wykona. Ma ktoś może namiary na jakąś firmę lub osobę prywatną, która by mogla wykonać jedną nakrętkę ?
wykonanie nakrętki trapezowej do tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Re: wykonanie nakrętki trapezowej do tokarki
Tagi:
-
co ty tu wklejasz ?Czesio pisze:http://akcesoria.cnc.info.pl/sruby_trapezowe.htm
wskaż dokładnie bo półślepy jestem najlepiej wklej odpowiedni tekst lub rysunek
napisałeś :
więc pokażW katalogu mają takie, tylko krótsze:)
-
no tak mądrali na tym forum dużo ...
pokaż mi jeden z drugim nakrętkę jaką wstawił autor tematu a która można kupić u sponsora czy gdziekolwiek indziej
widzisz gdzieś tam prostokątne nakrętki jak we wzorze ?
tak się składa że rozgryzałem ten temat tydzień temu rozmawiałem z wieloma firmami które robią nakrętki i co ? żadna nie nie chce tego robić bo pieprzenie się na tokarce za pomocą noża jest po prostu nie opłacalne
@pabloid
powiedz mi jak dorobić nakrętkę na rozebranej tokarce ?
ok można złożyć ale skoro nakrętka jest zniszczona to jaki będzie efekt toczenia ?
fajnie że dorobiłeś sobie - szacun ale weź pod uwagę że nie każdy ma czas i wiedzę do toczenia takich rzeczy
napisałem że będzie ciężko to znaczy że wiem co piszę a doradców :
Czesio
vicdoc
proszę pokażcie mi taką ... powtarzam TAKĄ nakrętkę w jakimkolwiek sklepie
jeśli nie znajdziecie to myslę że wasze wypociny są warte mniej niż ...
pokaż mi jeden z drugim nakrętkę jaką wstawił autor tematu a która można kupić u sponsora czy gdziekolwiek indziej
a dla ciebie strasznie trudne chyba myślenie ... co ?Strasznie trudne dotarcie do e-sklepu sponsora bezpośrednio link
widzisz gdzieś tam prostokątne nakrętki jak we wzorze ?
oczywiście - takie same tylko że ... hm bardziej okrągłeW katalogu mają takie, tylko krótsze:)
tak się składa że rozgryzałem ten temat tydzień temu rozmawiałem z wieloma firmami które robią nakrętki i co ? żadna nie nie chce tego robić bo pieprzenie się na tokarce za pomocą noża jest po prostu nie opłacalne
@pabloid
powiedz mi jak dorobić nakrętkę na rozebranej tokarce ?
ok można złożyć ale skoro nakrętka jest zniszczona to jaki będzie efekt toczenia ?
fajnie że dorobiłeś sobie - szacun ale weź pod uwagę że nie każdy ma czas i wiedzę do toczenia takich rzeczy
napisałem że będzie ciężko to znaczy że wiem co piszę a doradców :
Czesio
vicdoc
proszę pokażcie mi taką ... powtarzam TAKĄ nakrętkę w jakimkolwiek sklepie
jeśli nie znajdziecie to myslę że wasze wypociny są warte mniej niż ...
-
- Posty w temacie: 3
A kto ci karze dorabiać ją na rozebranej, bo chyba nie janumerek pisze:powiedz mi jak dorobić nakrętkę na rozebranej tokarce ?

Nakretka i śruba którą pokazałem były dorabiane na tej samej tokarce do której były dorabiane.
numerek pisze:ok można złożyć ale skoro nakrętka jest zniszczona to jaki będzie efekt toczenia ?
Taki sam jak z nową. Bo to zależy od umiejętności tokarza a nie zużycia nakrętki. No chyba, ze już stara w ogóle nie ma gwintu. Bo jak go ma to choćby z dwumilimetrowym luzem da się normalnie toczyć.
-
nie dorobiłbym ... z jednego powodu nie umiem !
mam tokarkę do zarabiania pieniążków tak ?
ile zarobię walcząc z dorabianiem nakrętki ? szlifowanie noża kombinację z docieraniem - czas czas .... i wiedza której nie mam -
nie chcę się uczyć myków na tokarce bo są tokarze/frezerzy którzy mają to w małym palcu
dla nich zrobienie nakrętki to pikuś mając park maszynowy
gdyby szło zakupić za rozsądne pieniążki to nie wahałbym się ani minuty - niestety 900 zł w fabryce to nie są rozsądne pieniądze
walcząc z tym sam podejrzewam że niewiele mniej wydam ze względu na czas
i tak to niestety wygląda
nie umiesz - płać
nie masz czasu - płać
i odwrotnie masz czas i umiesz - zarabiasz
mam tokarkę do zarabiania pieniążków tak ?
ile zarobię walcząc z dorabianiem nakrętki ? szlifowanie noża kombinację z docieraniem - czas czas .... i wiedza której nie mam -
nie chcę się uczyć myków na tokarce bo są tokarze/frezerzy którzy mają to w małym palcu
dla nich zrobienie nakrętki to pikuś mając park maszynowy
gdyby szło zakupić za rozsądne pieniążki to nie wahałbym się ani minuty - niestety 900 zł w fabryce to nie są rozsądne pieniądze
walcząc z tym sam podejrzewam że niewiele mniej wydam ze względu na czas
i tak to niestety wygląda
nie umiesz - płać
nie masz czasu - płać
i odwrotnie masz czas i umiesz - zarabiasz
przecież tak nie napisałem ale logiczne się raczej wydaje że jeśli trzeba dorobić nakrętkę to raczej stara to już złom - a skoro tak to trzeba rozebrać maszynę aby to stwierdzić prawda ?A kto ci karze dorabiać ją na rozebranej, bo chyba nie ja
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
sprawa jest bolesna - to fakt.
no i cena 900 pln to " trochę " dużo - ale przy 1 szt ?
więc pozostaje spróbować podnieść swoje kwalifikacje i samemu wytoczyć .
przy okazji kol. nauczy się robić gwinty trapezowe wewnętrzne - no i może będzie takie nakrętki robił po 300pln - same zyski.
w końcu to nakrętka do tokarki którą obsługuje tokarz - więc dlaczego dawać robotę innemu tokarzowi
?
pozdrawiam.
dodając
nie bez znaczenie jest fakt że śruba jest również wytarta - raczej na pewno.
fabryka zrobi na normę - jaki ma być gwint.
no i w pewnych miejscach będą luzy - klient przyleci z pretensjami.
może dlatego nikt nie chce się w to ubierać ?
sprawa jest bolesna - to fakt.
no i cena 900 pln to " trochę " dużo - ale przy 1 szt ?
więc pozostaje spróbować podnieść swoje kwalifikacje i samemu wytoczyć .
przy okazji kol. nauczy się robić gwinty trapezowe wewnętrzne - no i może będzie takie nakrętki robił po 300pln - same zyski.
w końcu to nakrętka do tokarki którą obsługuje tokarz - więc dlaczego dawać robotę innemu tokarzowi

pozdrawiam.
dodając
nie bez znaczenie jest fakt że śruba jest również wytarta - raczej na pewno.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:

Uploaded with ImageShack.us
Tak na szybko rysowane, według wymiarów z rysunku i nakrętki od sponsora. 1 i 2 to brakujący materiał na rogach. Ale raczej nie wpłynie znacząco na wytrzymałość na wpuście mocującym. Z dwóch takich nakrętek można wtedy wyrzeźbić potrzebną.
Na upartego, to i z kasowaniem luzu by się dało

-
- Posty w temacie: 2
pukury pisze: nie bez znaczenie jest fakt że śruba jest również wytarta - raczej na pewno.
Dlatego TOKARZ zrobi tak że będzie pasowało i do tego jest jemu potrzebna śruba, w fabryce robią według rysunku, i jak każdy kto chce zarobić.