Praca bez bazowania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Praca bez bazowania
Witam, mam pytanie - używam linuxcnc do obsługi maszyny, a praca polega na obrabianiu detali umieszczonych we wcześniej wyfrezowanej formie, w związku z tym nie mogę sobie pozwolić na żadną niedokładność przy bazowaniu. Czy da się zrobić tak, żeby po uruchomieniu programu maszyna bez bazowania wiedziała, że jest w pozycji 0x0x0? Wtedy kończąc prace dojeżdżałbym zawsze do 0x0x0 (tam gdzie limity home) a uruchamiając program od nowa mam pewność, że nic mi się nie przesunie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Moja uwaga
Wyłączając maszynę silniki krokowe są w pozycji X.
Nigdy nie wiesz czy dana pozycja to pełny krok czy coś innego.
Włączając maszynę i napięcie na silniku krokowym ustawionym w pośredniej pozycji może nastąpić obrót do najbliższej pozycji w której zasilana jest cewka z warością100%.
U mnie to było doskonale widać bo przy robocie miałem po włączeniu drgnięcie i oscylacje ramieniem robota. Dlatego zamontowałem czujniki do bazowania.
Bazowanie można poustawiać tak że maszyna wykona bazowanie w punkcie 0.00 dla każdej osi ale trzeba wybrać os i kliknąć bazuj dla każdej osi
w pliku axis.ini trzeba usunąć informacje o bazowaniu w sekcji [axis 0] ...
Wklej plik to sie poprawi
Wyłączając maszynę silniki krokowe są w pozycji X.
Nigdy nie wiesz czy dana pozycja to pełny krok czy coś innego.
Włączając maszynę i napięcie na silniku krokowym ustawionym w pośredniej pozycji może nastąpić obrót do najbliższej pozycji w której zasilana jest cewka z warością100%.
U mnie to było doskonale widać bo przy robocie miałem po włączeniu drgnięcie i oscylacje ramieniem robota. Dlatego zamontowałem czujniki do bazowania.
Bazowanie można poustawiać tak że maszyna wykona bazowanie w punkcie 0.00 dla każdej osi ale trzeba wybrać os i kliknąć bazuj dla każdej osi
w pliku axis.ini trzeba usunąć informacje o bazowaniu w sekcji [axis 0] ...
Wklej plik to sie poprawi
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
zgodzę się z przedmówcą
ale, jaki błąd pozycjonowania to da?
maksymalny przeskok jest w granicy 0-do 1/2 kroku bo może skoczyć w lewo lub w prawo do pelnego kroku.
czyli przy 200 krokowym silniku daje to 0,9 stopnia przeskoku, niech będzie 1 stopień dla równego obliczenia. więc śruba ze skokiem 5mm/obrot przy idealnej mechanice i zerowych luzach przesunie frez maksymalnie o 0.0138mm
robot to trochę inna bajka, przez ramie będzie faktycznie ten skok widoczny.
teraz co do pytania,
czy nie bedzie to czasem opcja NO_FORCE_HOMING = 1
http://linuxcnc.org/docs/2.6/html/confi ... onfig.html
punkt 2.9 TRAJ section
ino jest jedna uwaga co do używania tego, Linux wtedy traci pojecie o soft limitach maszyny
ale, jaki błąd pozycjonowania to da?
maksymalny przeskok jest w granicy 0-do 1/2 kroku bo może skoczyć w lewo lub w prawo do pelnego kroku.
czyli przy 200 krokowym silniku daje to 0,9 stopnia przeskoku, niech będzie 1 stopień dla równego obliczenia. więc śruba ze skokiem 5mm/obrot przy idealnej mechanice i zerowych luzach przesunie frez maksymalnie o 0.0138mm
robot to trochę inna bajka, przez ramie będzie faktycznie ten skok widoczny.
teraz co do pytania,
czy nie bedzie to czasem opcja NO_FORCE_HOMING = 1
http://linuxcnc.org/docs/2.6/html/confi ... onfig.html
punkt 2.9 TRAJ section
ino jest jedna uwaga co do używania tego, Linux wtedy traci pojecie o soft limitach maszyny
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Prawda z tym że może się zatrzymać na niepełnym kroku, nie pomyślałem. Spróbuję się pobawić tym NO_FORCE_HOMING, może będzie ok
A proszę mi powiedzieć, czy jest jakiś łatwy sposób na wyfrezowanie np kieszeni w detalach, wycięcie ich z formatki a później wyfrezowaniu kieszeni z drugiej strony (po obrocie)? Myślałem o wyfrezowaniu pierwszych kieszeni a później obróceniu całej formatki i znów frezowanie i na końcu wycięcie, tylko raczej nie uda mi się obrócić formatki tak, żeby było to dokładne frezowanie (0,1mm). Męczę się teraz z wkładaniem detali w formę bo wtedy jest on zawsze w tym samym miejscu, tylko trochę pracy jest z obracaniem, wkładaniem przykręcaniem każdego osobno (kilkaset sztuk) itd ... Rozumiecie o co chodzi? Może jest na to jakiś banalny pomysł?
A proszę mi powiedzieć, czy jest jakiś łatwy sposób na wyfrezowanie np kieszeni w detalach, wycięcie ich z formatki a później wyfrezowaniu kieszeni z drugiej strony (po obrocie)? Myślałem o wyfrezowaniu pierwszych kieszeni a później obróceniu całej formatki i znów frezowanie i na końcu wycięcie, tylko raczej nie uda mi się obrócić formatki tak, żeby było to dokładne frezowanie (0,1mm). Męczę się teraz z wkładaniem detali w formę bo wtedy jest on zawsze w tym samym miejscu, tylko trochę pracy jest z obracaniem, wkładaniem przykręcaniem każdego osobno (kilkaset sztuk) itd ... Rozumiecie o co chodzi? Może jest na to jakiś banalny pomysł?
-
- Posty w temacie: 1
1- prawdą jest ze może się przestawić po zaniku zasilania
2- można wyłączyć w .ini jazdę na krańcówki (dopisując # przede odpowiednimi linijkami) - dla każdej osi
[AXIS_2]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 30
MAX_ACCELERATION = 30000
STEPGEN_MAXACCEL = 6000
SCALE = 638
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -140
MAX_LIMIT = 0.0001
HOME_OFFSET = 0.000000
#HOME_SEARCH_VEL =200
#HOME_LATCH_VEL = 1
#HOME_SEQUENCE = 0
BACKLASH = 0.03 #KASOWANIE LUZU
kończysz prace G28 i maszyna jedzie na Zero maszynowe
jak załączasz maszynę to klikasz bazuj i maszyna nigdzie nie jedzie tylko bazuje tam gdzie stoi
3 możesz bazować też ręcznie na zderzaki - po wyłączeniu maszyny dobijasz każda os do zderzaka lub do czujnika zegarowego
4 zwykle w bazowaniu na krańcówki indukcyjne nie miałem problemu z dokładnością w 0,03
5 każdorazowe bazowanie na detalu/przyrządzie będzie upierdliwe leprze bazowanie maszyny
2- można wyłączyć w .ini jazdę na krańcówki (dopisując # przede odpowiednimi linijkami) - dla każdej osi
[AXIS_2]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 30
MAX_ACCELERATION = 30000
STEPGEN_MAXACCEL = 6000
SCALE = 638
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -140
MAX_LIMIT = 0.0001
HOME_OFFSET = 0.000000
#HOME_SEARCH_VEL =200
#HOME_LATCH_VEL = 1
#HOME_SEQUENCE = 0
BACKLASH = 0.03 #KASOWANIE LUZU
kończysz prace G28 i maszyna jedzie na Zero maszynowe
jak załączasz maszynę to klikasz bazuj i maszyna nigdzie nie jedzie tylko bazuje tam gdzie stoi
3 możesz bazować też ręcznie na zderzaki - po wyłączeniu maszyny dobijasz każda os do zderzaka lub do czujnika zegarowego
4 zwykle w bazowaniu na krańcówki indukcyjne nie miałem problemu z dokładnością w 0,03
5 każdorazowe bazowanie na detalu/przyrządzie będzie upierdliwe leprze bazowanie maszyny
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Do obracania formatki wygodnie zrobić 2 otwory pod kołki w jednej osi detalu
np wzdłuż osi detalu Y zależy jak materiał pozwala.
Obracasz detal i zawsze jest centrycznie.
Podstawa ma 2 otwory i wbite kołki
Bazowanie maszyny nie jest aż tak trudne. kilka minut 2-3 czujniki trochę przewodu i gotowe nawet jak przykleisz czujniki na kropelke.
np wzdłuż osi detalu Y zależy jak materiał pozwala.
Obracasz detal i zawsze jest centrycznie.
Podstawa ma 2 otwory i wbite kołki
Bazowanie maszyny nie jest aż tak trudne. kilka minut 2-3 czujniki trochę przewodu i gotowe nawet jak przykleisz czujniki na kropelke.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jak kiedyk-m-r1 pisze: Bazowanie maszyny nie jest aż tak trudne.