ustawianie parametrow silnika,zaginiony NGc gui
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 25
Silniki 86H100-6008B a w skucie 6,9Nm , 6A od kolegi Marka
Sterowniki SK 8060 od CNC Profi
Płyta główna od CNC Profi wersja z wyjściem na falownik
Nap.zasilania sterowników 60V z przemysłowego impulsowego zasilacza
Nap. zas płyty głównej 12V z zasilacza impulsowego od PC
Fotki w lepszej jakości: http://www.fotosik.pl/u/blastercnc/album/1539938
całość

płyta główna i sterowniki

zasilacze

Sterowniki SK 8060 od CNC Profi
Płyta główna od CNC Profi wersja z wyjściem na falownik
Nap.zasilania sterowników 60V z przemysłowego impulsowego zasilacza
Nap. zas płyty głównej 12V z zasilacza impulsowego od PC
Fotki w lepszej jakości: http://www.fotosik.pl/u/blastercnc/album/1539938
całość

płyta główna i sterowniki

zasilacze

-
Dzis odpaliłem to sterowanie na Machu i niestety dokładnie to samo,wiec problem strojenia odpada.Wszystko wskazuje na problem ze sprzętem niestety.A co do zasilacza to myślę ze nie tu problem.Rezonans pojawia się zarówno przy przyspieszaniu jak i zwalnianiu,ja myślę ze to problem silników.Czy ktoś z kolegów był by tak dobry i zrobił probe na swojej maszynie polegająca na przyspieszaniu i zwalnianiu przy ustawionym niskim przyspieszeniu ok 5-10 wtedy u mnie idealnie można wychwycić rezonans.Czy ten rezonans jest równoznaczny z gubieniem kroków 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
może do testów warto dorzucić kontrolę pozycji...
np. - zaznaczamy położenie ośki i puszczamy test "do przodu do tyłu"... długo... parę minut... i sprawdzamy, czy ośka wraca do pozycji początkowej
"nie ładne brzmienie" silnika, zwłaszcza przy małej prędkości może być spowodowane gubieniem kroków i to jeszcze przed weściem na sterownik --- to będzie widać w utracie pozycji (po dłuższym teście)
jeśli port LPT kompa podaje za małe napięcie (3.3V), to nie każdy impuls kroku o czasie 1...2us przejdzie przez transoptor sterownika.... od biedy można znacząco wydłużyć czas trwania impulsów (pierwszy ekran kreatora stepconf)
--
co do rezonansów silnika... one są, bo każdy układ ma częstotliwości drgań własnych - taka jest fizyka... a silnik krokowy pobudzany jest porcjami energii. jak przestawny elektromagnes - to stwarza znakomite warunki do objawiania się rezonansów
a czy można coś zrobić z rezonansami?
można sterować silnik z wyższą kulturą
a) lepsza rampa --> czyli lepszy kontroler ruchu... hehe.. ale który jest lepszy???
b) zastosowanie sterownika o wyższej kulturze pracy... np. sterowniki napięciowe (cyfrowe) rodzina NDC/NAC ma bardziej liniową charakterystykę przejściową niż sterowniki prądowe... to powoduje mniej powodów do powstania rezonansu
c) głębszy podział kroku (to też oznacza lepszy kontroler ruchu o wyższej częstotliwości step)... głębszy podział kroku oznacza przekazywanie do silnika mniejszej dawki energii w jednym kroku... mniejsza dawka energii kroku może nie starczyć do wzbudzenia rezonansu!
d) można przestroić układ mechaniczny, tak aby zmienić częstotliwość drgań własnych lub stłumić rezonans--> np. koło zamachowe na osi silnika
e) rezonanse w istniejącym układzie zawsze jakieś będą... trzeba sprytnie tylko je omijać, albo przy nieco wyższym koszcie minimalizować
[ Dodano: 2013-12-07, 17:41 ]
np. - zaznaczamy położenie ośki i puszczamy test "do przodu do tyłu"... długo... parę minut... i sprawdzamy, czy ośka wraca do pozycji początkowej
"nie ładne brzmienie" silnika, zwłaszcza przy małej prędkości może być spowodowane gubieniem kroków i to jeszcze przed weściem na sterownik --- to będzie widać w utracie pozycji (po dłuższym teście)
jeśli port LPT kompa podaje za małe napięcie (3.3V), to nie każdy impuls kroku o czasie 1...2us przejdzie przez transoptor sterownika.... od biedy można znacząco wydłużyć czas trwania impulsów (pierwszy ekran kreatora stepconf)
--
co do rezonansów silnika... one są, bo każdy układ ma częstotliwości drgań własnych - taka jest fizyka... a silnik krokowy pobudzany jest porcjami energii. jak przestawny elektromagnes - to stwarza znakomite warunki do objawiania się rezonansów
a czy można coś zrobić z rezonansami?
można sterować silnik z wyższą kulturą
a) lepsza rampa --> czyli lepszy kontroler ruchu... hehe.. ale który jest lepszy???

b) zastosowanie sterownika o wyższej kulturze pracy... np. sterowniki napięciowe (cyfrowe) rodzina NDC/NAC ma bardziej liniową charakterystykę przejściową niż sterowniki prądowe... to powoduje mniej powodów do powstania rezonansu
c) głębszy podział kroku (to też oznacza lepszy kontroler ruchu o wyższej częstotliwości step)... głębszy podział kroku oznacza przekazywanie do silnika mniejszej dawki energii w jednym kroku... mniejsza dawka energii kroku może nie starczyć do wzbudzenia rezonansu!
d) można przestroić układ mechaniczny, tak aby zmienić częstotliwość drgań własnych lub stłumić rezonans--> np. koło zamachowe na osi silnika
e) rezonanse w istniejącym układzie zawsze jakieś będą... trzeba sprytnie tylko je omijać, albo przy nieco wyższym koszcie minimalizować
[ Dodano: 2013-12-07, 17:41 ]
na świętego spokoju wrzucić w linię zasilania z 10000uF.. i zobaczyć, czy nie jest lepiej?triera pisze:Zwykle zalecane są przy silnikach krokowych
zasilacze transformatorowe.
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Za rada kolegi Marka zrobiłem test,i tak :przy ustawieniu dużego przyspieszenia 500-1000 gubienia kroków nie widać.Przy ustawieniu niskiego przyspieszenia 5-10 gubi kroki.Po ok.2 min znacznik na osi zatrzymał się dobre 20-30 stopni dalej.
Myślę ze trzeba zrobić próby na gotowej maszynie.W przyszłym tygodniu będę miał śrubę na os X ,na Z jeszcze poluje.Za rada kolegów z forum zdecydowałem się na zakup śrub używanych o skoku 5mm wiec może to trochę potrwać.Czy w związku z tymi rezonansami szukać śrub o innym skoku
Myślę ze trzeba zrobić próby na gotowej maszynie.W przyszłym tygodniu będę miał śrubę na os X ,na Z jeszcze poluje.Za rada kolegów z forum zdecydowałem się na zakup śrub używanych o skoku 5mm wiec może to trochę potrwać.Czy w związku z tymi rezonansami szukać śrub o innym skoku

-
- Kontakt:
gubienia kroków nie mam prawa być - bo to jest tracenie pozycji...
musi być jakaś DUŻA przyczyna... jakiś problem --- ja stawiam na zanikanie... na nie dochodzenie sygnału między portem LPT komputera a transoptorem sterownika...
winny może być:
-poziom napięciowy lpt (3.3V)
-nie wydolność pradowa lpt (bardzo rzadko na pinach 2...9)
-skopany kabel lub gdziazdo lpt (o dziwo - to się zdarza!)
może warto zastosować jakiś inny komputer, kabel..
musi być jakaś DUŻA przyczyna... jakiś problem --- ja stawiam na zanikanie... na nie dochodzenie sygnału między portem LPT komputera a transoptorem sterownika...
winny może być:
-poziom napięciowy lpt (3.3V)
-nie wydolność pradowa lpt (bardzo rzadko na pinach 2...9)
-skopany kabel lub gdziazdo lpt (o dziwo - to się zdarza!)
może warto zastosować jakiś inny komputer, kabel..
-
- Kontakt:
ono jest poprostu mniej słyszalne przy większej prędkości... impulsy sie "zlepiają"blasterpl pisze: to czy nie nasilało by się to gubienie kroków wraz ze wzrostem częstotliwości(szybkości)
przy napięciu 3.3V światełko LEDa transoptora wejściowego jest bardzo słabe... i oświetlany tranzystor transoptora reaguje BARDZO wolno
warto sprawdzić, czy wydłużenie impulsu STEP do np. 10us nie poprawi pracy (choć znacząco zmniejszy maksymalną częstotliwość pulsu)

czas trwania kroku = 10000 ns
odstęp kroku = 10000 ns
czas trwania podstrzymywania kierunku = 10000 ns
czas ustawienia kierunku = 10000ns
ew. zwiększać tę wartośc (lub zmniejszać jeśli jest dobrze..)