LinuxCNC na J1900B
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
próbowałem wpisywać to ale wyrzuciło mi ,że jestem głupi i nie będzie działać;)jarenio pisze:251mz, to jest prawie dokładnie to co pisze syntetyczny, tylko nie musisz nic definiować
nie dociekałem dlaczego z chęci szybkiego sprawdzenia czy działa lpt;)
tu jak dla mnie za dużo tego , a jeszcze nie wiem , które co do czego;)syntetyczny pisze:albo podłączyć krańcówki - pstryczki do LPT(płyty głównej) i sprawdzić czy po włączeniu linuxcnc->maszyna->pomiar HAL pojawia się na zdefiniowanych pinach TRUE/FALSE.
tak właśnie postąpiłem .można skorzystać z kreatora maszyny i ustawić zgodnie z instrukcją płyty(BOB, czy jak one się nazywają).
Ustawiłem sobie wejścia na limity osi , bo je wyrzuca w info:D
No i ustawiłem wrzeciono na przekaźnik.
Wszystko działa tj. wejścia i wyjście przekaźnikowe

Co mnie jedynie wnerwia ,że jak w programie klikam włącznik zasilania to przekaźnik załącza się i rozłącza na krótką chwilę jak by szpilkę dostawał

-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Najzwyklejsza płyta jaką da radę kupić:
http://allegro.pl/plyta-glowna-cnc-5-os ... 63997.html
Jeszcze chciałbym się dowiedzieć od was czy do gwintowania na sztywno gwintownikiem starczy sygnał A i B z enkodera wrzeciona czy też niezbędny jest index?
I następna sprawa czy enkoder o gęstości 100imp nie będzie za gesty?
Chodzi o to ,że nijak nie ma możliwości wsadzić ani tarczki ani enkodera do tokarki , którą chcę przerobić , ale na wrzecionie jest koło zębate ma ma około 100 zębów...
Tak ,że wystarczyło by jedynie przymocować 2 czujniki indukcyjne przesunięte w fazie o 90st.
http://allegro.pl/plyta-glowna-cnc-5-os ... 63997.html
Jeszcze chciałbym się dowiedzieć od was czy do gwintowania na sztywno gwintownikiem starczy sygnał A i B z enkodera wrzeciona czy też niezbędny jest index?
I następna sprawa czy enkoder o gęstości 100imp nie będzie za gesty?
Chodzi o to ,że nijak nie ma możliwości wsadzić ani tarczki ani enkodera do tokarki , którą chcę przerobić , ale na wrzecionie jest koło zębate ma ma około 100 zębów...
Tak ,że wystarczyło by jedynie przymocować 2 czujniki indukcyjne przesunięte w fazie o 90st.
-
- Kontakt: