Vectric Aspire - śruba ekstrudera
frezowanie obustronne śrub
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Vectric Aspire - śruba ekstrudera
Nie widać obrazka
Ja bym się przymierzył ze skośną kieszenią, w x długość śruby, w y tyle, żeby oś obrotowa zrobiła tyle obrotów ile jest zwojów. Oś śruby w osi x, oś y jako obrotowa. Kieszeń się frezuje, wałek obraca, a cały myk w tym żeby zaczynając nowy obrót kieszeń była przesunięta o grubość skrzydła śruby względem części już wyfrezowanej. Później zjechanie na stożek np. skośnym ustawieniem osi.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
..... rzeczywiście ... brak obrazka .... nie mam pojęcia dlaczego, bo wszystko jest OK, ale .... poniżej jeszcze raz ... może teraz będzie.

Ciekawa sprawa z tym obrazkiem.
Tutaj na tym forum, większe obrazki mają zdegradowaną jakość tylko po to żeby się otwierały w tym oskryptowanym okienku.
Dla mnie ... bez sensu.
Poniżej link bezpośrednio do obrazka który był (i nadal jest) w pierwszym moim poście w tym temacie.

Ciekawa sprawa z tym obrazkiem.
Tutaj na tym forum, większe obrazki mają zdegradowaną jakość tylko po to żeby się otwierały w tym oskryptowanym okienku.
Dla mnie ... bez sensu.
Poniżej link bezpośrednio do obrazka który był (i nadal jest) w pierwszym moim poście w tym temacie.

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
Czyli bez obracającego się walka nie da się frezując obustronnie płaskownik? (posiadam zwykły ploter)
Śrubę zaprojektowałeś w całości w w Aspire? jeśli tak to program jest bardzo dobry.
Śrubę zaprojektowałeś w całości w w Aspire? jeśli tak to program jest bardzo dobry.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
@jzagaja
Pytałeś o zaprogramowanie/utworzenie ścieżki do frezowania, a nie o utworzenie modelu.
Śrubę zrobiłem (na szybko) w MoI (Moment of Inspiration) ... jest to modeller oparty na Rhino 3D, czyli jest to po prostu mocno okrojona wersja Rhino.
Tak więc ..... model powstał w MoI , po czym zaimportowałem go do Aspire, a tam już narzędziami do tworzenia ścieżki obrotowej zrobiłem co trzeba.
Poniżej filmik z symulacji frezowania połowy.
Wygląda całkiem OK, ale .... to się nie złoży prawidłowo ... właśnie ze względu na kąty ujemne.
Poniżej link do filmiku:
http://lajosz1.neostrada.pl/23.mp4
Umieściłem go na swoim FTP-ie, bo ... niestety, .. Youtube sam decyduje o jakości filmu, więc ..... usunąłem z Youtube bo tragiczna jakość.
Pytałeś o zaprogramowanie/utworzenie ścieżki do frezowania, a nie o utworzenie modelu.
Też się da, ale ...... nie sądzę, że da się to poprawnie wyfrezować, ze względu na kąty ujemne.
Nie, bo Aspire (jak i podobny Artcam) nie są modellerami 3D, a 2.5D, czyli .... po prostu nie jest możliwe wymodelowanie tego w w/w programach.
Śrubę zrobiłem (na szybko) w MoI (Moment of Inspiration) ... jest to modeller oparty na Rhino 3D, czyli jest to po prostu mocno okrojona wersja Rhino.
Tak więc ..... model powstał w MoI , po czym zaimportowałem go do Aspire, a tam już narzędziami do tworzenia ścieżki obrotowej zrobiłem co trzeba.
Poniżej filmik z symulacji frezowania połowy.
Wygląda całkiem OK, ale .... to się nie złoży prawidłowo ... właśnie ze względu na kąty ujemne.
Poniżej link do filmiku:
http://lajosz1.neostrada.pl/23.mp4
Umieściłem go na swoim FTP-ie, bo ... niestety, .. Youtube sam decyduje o jakości filmu, więc ..... usunąłem z Youtube bo tragiczna jakość.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
Mój ploter ma stary kontroler Vision serie 1. Żeby obrobić wałek musiałbym dołożyć oś i skonfigurować nowy. Myślałem o Phoenix:
https://www.tindie.com/products/phoenix ... wm-output/
Przymierzam się do zakupu MOI, ma duże możliwości.
https://www.tindie.com/products/phoenix ... wm-output/
Przymierzam się do zakupu MOI, ma duże możliwości.