osie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
zalezy czy zwykła tokarka ma zwykłe sterowane wrzeciono jako oś C 
jesli to zwykła CNC uniwersalna z mozliwoscią nacinania gwintu to albo stosuje sie impulsator albo sterowane wrzeciono - to drugie zazwyczaj gdy w głowicy narzedziowej mamy gniazdo dla narzedzia obrotowego, ale narzedzie obrotowe nie jest osią - bo pracuje wg współrzednych xzc

jesli to zwykła CNC uniwersalna z mozliwoscią nacinania gwintu to albo stosuje sie impulsator albo sterowane wrzeciono - to drugie zazwyczaj gdy w głowicy narzedziowej mamy gniazdo dla narzedzia obrotowego, ale narzedzie obrotowe nie jest osią - bo pracuje wg współrzednych xzc
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Wasza chęć pomocy i Wasza wiedza sprawiła to że sami zamotaliście to pytanie
Po prostu, bardzo często się słyszy o obróbce w 3, 2.5 osiach /i jeszcze innych/ dlatego napisałem itd, a ja nie wiem co to oznacza, chciałem prosić żeby mi to ktoś /oczywiście w skrócie/ w miarę możliwości i czasu wytłumaczył. Dla Was może to jest śmieszne bo obracacie się w tej materii, ale są tacy którzy nie wiedzą.
I tylko tyle

Po prostu, bardzo często się słyszy o obróbce w 3, 2.5 osiach /i jeszcze innych/ dlatego napisałem itd, a ja nie wiem co to oznacza, chciałem prosić żeby mi to ktoś /oczywiście w skrócie/ w miarę możliwości i czasu wytłumaczył. Dla Was może to jest śmieszne bo obracacie się w tej materii, ale są tacy którzy nie wiedzą.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
nikt sie niezamotal tylko twoje zapytanie porusza szeroki temat poprzez to "itd" a kolega Bartus prosto ci wytlumaczyl jaka jest ruznica pomiedzy 3D a 2,5D.jesli do frezarki 3d dolozysz dodatkowa os obrotowa otrzymasz uklad 4osiowy , i tak dalej 

Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, 19:24 przez kwarc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Bartuss utrudniasz proste pytanie:))))))
2,5 d to obrobka maszyny normalnie 3 osiowej , tylko ze os Z ma doslownie kilka roznych glebokosci. Czyli np: wykonanie kwadratowej plytki + np 2 otwory na dwie rozne glebokosci.
Ruch w 2,5 d osi zet jest ograniczony.
3 d - to po prostu rzezba lub inne skomplikowane frezowanie - i tutaj os Z ma bardzo duza ilosc ruchow ( glebokosci)
Ruch w 3d osi zet nie jest ograniczny( w granicach mozliwosci osi) inaczej mowiac plyny ruch osi Z.
opis po chlopsku:)
2,5 d to obrobka maszyny normalnie 3 osiowej , tylko ze os Z ma doslownie kilka roznych glebokosci. Czyli np: wykonanie kwadratowej plytki + np 2 otwory na dwie rozne glebokosci.
Ruch w 2,5 d osi zet jest ograniczony.
3 d - to po prostu rzezba lub inne skomplikowane frezowanie - i tutaj os Z ma bardzo duza ilosc ruchow ( glebokosci)
Ruch w 3d osi zet nie jest ograniczny( w granicach mozliwosci osi) inaczej mowiac plyny ruch osi Z.
opis po chlopsku:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Z obróbką 3D mamy do czynienia kiedy maszyna porusza narzędziem jednocześnie w 3 osiach np. wykonuje ruch (ścieżkę) z punktu 0,0,0 do punktu X,Y,Z.
Obróbka 2,5D to praktycznie praca w dóch osiach, zwykle X i Y, natomiast oś Z zagłębia się w materiał kiedy X i Y są zatrzymane. W ten sposób materiał zdejmuje się warstwami, których grubość zależy od zagłębienia osi Z.
Obróbka 3D wymaga lepszego sterowania niż 2D czy 2,5D.
Obróbka 2,5D to praktycznie praca w dóch osiach, zwykle X i Y, natomiast oś Z zagłębia się w materiał kiedy X i Y są zatrzymane. W ten sposób materiał zdejmuje się warstwami, których grubość zależy od zagłębienia osi Z.
Obróbka 3D wymaga lepszego sterowania niż 2D czy 2,5D.