usuwanie zbednych lini

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

usuwanie zbednych lini

Post napisał: luk_asz01 » 06 paź 2009, 20:49

witam. ucze sie obslugiwac mastercam_a , gdyz wiem ze na kursie bede mial kilka lekcji z tego programu ,ale mniejsza z tym. mam problem taki:
chcialbym usunac pewne linie : jak na rysunku przekreslone kolorem jasnym, chcialbym zostawic te tylko odwrotne zaokraglenie, dokladnie w punktach przeciecia okregu z prostymi, w auto_cad latwe to bylo ,w mastercam nie wiem jak sobie z tym poradzic.oto screen
Załączniki
master.JPG
master.JPG (19.81 KiB) Przejrzano 824 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Rayford » 06 paź 2009, 21:13

Zakładka edycja - obetnij/złam - utnij/złam/wydłuż Klikasz na linię którą chcesz skrócić i drugie kliknięcie na linię przecinającą ją w tym przypadku w koło. Co do obcięcia koła to najpierw trzeba koło rozbić na dwie części. Polecenie w tej samej zakładce tylko wybieramy rozbij na dwie części i klikasz na koło raz i jeszcze raz obok i masz rozbite. Następnie obcinasz koło tak jak wyżej napisałem z linią...

[ Dodano: 2009-10-06, 21:25 ]
Lub można po narysowaniu prostokąta wybrać polecenie zaokrąglij i następnie wybrać odwrotnie, wpisać jaki promień ma być klikasz dwa razy w w linie tworzące narożnik i masz to samo...

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 06 paź 2009, 21:47

hm..
z tym pierwszym sposobem pokombinuje jutro, bo teraz pare razy mi nie wyszlo, ucina w roznych punktach to kolo. a co do drugiego sposobu, to dajac promien R20 to nie zaikrangla mi w druga strone, wychodzi mi ze kolo chowa sie w srodek ucinajac minimalnie krawedzie, tych sposobow probowalem zanim zadalem pytanie. chyba ze zaokraglenie robie zle. ale robie to tak :utworz\ zaokraglij\odwrotnie\R20 [enter] zaznaczam dwie krawendzie i wychodzi to
Załączniki
master2.JPG
master2.JPG (13.14 KiB) Przejrzano 820 razy

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 07 paź 2009, 08:51

1. rozbijasz krzywą, usuwasz to co zbędne
2. Łuk -poczatek.koniec punk / poczatek, koniec, kierunek....
3. łączysz

Awatar użytkownika

Rayford

Post napisał: Rayford » 07 paź 2009, 19:42

Zamieszczam zrzut w jakiej kolejności klikać I tak:

Wybierz - utnij/złam/wydłuż i klikaj tak jak zaznaczyłem klikaj poklei w miejscach oznaczonymi cyframi czarnymi. Po tej czynności będziesz miał poobcinane linie proste.

teraz zabieramy się za okrąg, wybieramy polecenie: rozbij na dwie części i klikasz w miejscach na okręgu tak jak zaznaczono na zdjęciu cyframi czerwonymi.

Następnie wybierasz ponownie polecenie ucinania i klikasz po kolei tak jak cyfry białe...
Załączniki
Instrukcja.jpg
Instrukcja.jpg (6.96 KiB) Przejrzano 2570 razy

SACZI
Posty w temacie: 2

Post napisał: SACZI » 08 paź 2009, 21:51

Ech, jakieś cuda tutaj wypisujecie!

MasterCAM trochę ma dziwnie rozwiązany sposób przycinania, ale idzie się do tego przyzwyczaić.
Generalna jest zasada, że najpierw klikasz linię, którą ucinasz, ale w miejscu, które ma po ucięciu pozostać. Następnie klikasz w linię/punkt, do którego przycinasz.
Oczywiście wybierasz metodę przycinania (Utnij 1 obiekt, 2, 3... do puntu...)

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 08 paź 2009, 21:52

dalej cos nie tak ;/, wqrza mnie to ze nie moge sam do tego dojsc tylko musze zadawac pytania i truc komus wiadomoc co..
cos nie tak sie robi podczas rozbijania tego okregu, po wybraniu opcji : rozbij na dwie czesci. wybieram obiekt do rozbicia , jest nim okrag, najezdzam kursorem na okrag, on mi sie podswietla, klikam. nastepnie pytanie o punkt rozbicia, (aby trafic na linie okregu wybieram punkt (kwadrant - najblizszy punk rozpoczynajacy cwiartke okregu 0 , 90,180,270 stopni) jest on rownolegly do przeciecia sie ucietych dwuch prostych w poblizu czerwonej dwojki. akceptuje. przechodze do ucinania wg.schematu i obcina mi kawalek 1-2 a 3 i 4 juz nie ;/
mam nadzieje ze nie zagmatwalem z tym punktem rozbicia okregu, ale chcialem to wytlumaczyc dobrze. wiem ze jest mozliwosc narysowania tegio w auto_cad i importowanie tego do mastercama, ale juz z ciekawosci ze chce wiedziec jak to zrobic
dzieki serdeczne
aa tak apropo Rayford z jakiej Mazurskiej miejscowosc pochodzisz, bo ja tez Mazur jestem, K3N

piszac tego posta pojawil sie nowi wpis, SACZI obadam ta teorie

DOBRA MAM - CHYBA PROSCIEJ NIE MOGLO BYC :D
ROBI SIE TO TAK :
  • EDYCJA/UTNIJ..../ikonka w masku ROZDZIEL I KLIKAMY NA LINIE KTORYCH CHCEMY SIE POZBYC -
DAM SOBIE PUNKTA ZA TO

WAM TEZ DAM :P
Ostatnio zmieniony 08 paź 2009, 22:29 przez luk_asz01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Rayford

Post napisał: Rayford » 08 paź 2009, 22:24

Nie wiem dla czego ci nie wychodzi, jeśli wykonasz wszystkie czynności klikając w miejscach w których ci znaczyłem to musi się obciąć te ¾.

Awatar użytkownika

Autor tematu
luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 08 paź 2009, 22:31

DOBRA MAM - CHYBA PROSCIEJ NIE MOGLO BYC
ROBI SIE TO TAK :
EDYCJA/UTNIJ..../ikonka w Pasku ROZDZIEL I KLIKAMY NA LINIE KTORYCH CHCEMY SIE POZBYC

SACZI
Ech, jakieś cuda tutaj wypisujecie!

MasterCAM trochę ma dziwnie rozwiązany sposób przycinania, ale idzie się do tego przyzwyczaić.
Generalna jest zasada, że najpierw klikasz linię, którą ucinasz, ale w miejscu, które ma po ucięciu pozostać. Następnie klikasz w linię/punkt, do którego przycinasz.
Oczywiście wybierasz metodę przycinania (Utnij 1 obiekt, 2, 3... do puntu...)
- NIE ZABŁYSNĄŁEŚ - sprobuj to zrobic swoim CUD sposobem , ciekawe w ktorym momencie zabraknie ci punktu albo lini ktora chcesz zostawic.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, 11:26 przez luk_asz01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Rayford

Post napisał: Rayford » 08 paź 2009, 22:40

Jak dojdziesz do wprawy z rozbijaniem koła to ¾ koła odpadnie przy pierwszym cięciu ...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”