easy2002 pisze:a nie prościej i bezpieczniej wyposażyć maszynę w proste mikro włączniczki i ustawić jako HOME
Naprawdę podziwiam was jak można robić bez HOME
Kolega ma rację ale zwykła krańcówka nie nadaje się do dokładnego bazowania. Histereza przełącznika jest za duża. Co innego maszynka na serwomechanizmach, której enkodery mają dodatkowy sygnał INDEX. Przeważnie sygnał ten pojawia się raz na pełny obrót wału silnika.
Najciekawsze jest to, że rozwiązanie można zastosować w zwykłej maszynce z silnikami krokowymi. Trzeba jednak wykonać "enkodery" indeksujące, czyli transoptor szczelinowy i tarcza z jednym wycięciem, umocowana do osi silnika lub śruby napędowej. Cała idea polega na współpracy krańcówki mechanicznej (optycznej) z dobudowanym indekserem. Kiedy maszyna porusza się wewnątrz obszaru roboczego, krańcówka blokuje sygnał indeksera. Po zadziałaniu krańcówki, wejściu w obszar bazowania, otwarty zostaje kanał dla indeksera, który dostarczy precyzyjnego sygnału. To wszystko.
Nie wiem czy jest stosowane podobne rozwiązanie ale teoretycznie powinno działać. Nie mogę tego potwierdzić praktycznie, gdyż moja maszynka ciągle w powijakach.