Prośba o plik konfiguracyjny.

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Prośba o plik konfiguracyjny.

Post napisał: oskaeg » 05 maja 2013, 14:53

Mądry Polak po szkodzie, zapomniałem sobie zgrać plik konfiguracyjny do macha wczoraj podczas pracy straciłem wszystkie ustawienia nie wiem, dlaczego, próbowałem ustawiać na nowo z instrukcji, z której ustawiałem wcześniej i zaczęły mi się robić problemy oś Z chodziła odwrotnie itp.

Zrobiłem re-instalacje programu i teraz muszę wszystko ustawiać na nowo. Płyta SSK-MB 1 Silniki 3 Nm nie pamiętam ustawień może ma ktoś podobną konfigurację ? :roll:

Warto pisać na forum :) udało mi się ustawić silniki tak jak były znalazłem te ustawienia w starych postach tylko co z ustawieniem osi Z dlaczego chodzi odwrotnie ?

Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pasierbo » 05 maja 2013, 17:34

Tu musisz kliknąć. DirLowActive w osi Z zmienić:

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg

Post napisał: oskaeg » 05 maja 2013, 17:40

Dzięki już działa :) Już w akcji desperacji zacząłem włączać i wyłączać wszystko jak leci, ale do tej opcji jeszcze nie doszedłem.

Chyba jestem gapa, bo nie mogę znaleźć w instrukcji, co znaczy ta opcja. Czy to znaczy ze mam odwrotnie podłączony silnik? Jak mam to rozumieć?

Awatar użytkownika

pasierbo

Post napisał: pasierbo » 05 maja 2013, 17:57

zamianaa przewodów w silniku też by przyniosła efekt ale po co się meczyć. Sterownik silnika krokowego potrzebuje dwa sygnały: STEP i DIR. Ilość sygnałów STEP równa jest ilości wykonanych kroków przez silnik. Natomiast stan sygnału DIR mowi w którym kierunku maja być te kroki wykonane. Gdy na dir jest stan wysoki silnik wykonuje kroki w jedna stronę. Gdy niski to w drugą. Wciskając ten przycisk spowodowałeś odwrócenie tego sygnału.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 05 maja 2013, 22:03

oskaeg, niepotrzebnie panikujesz

zakładam że nie wyłączyłeś przywracania systemu do poprzednich ustawień

w xp jest cos takiego jak konsola odzyskiwania i co jakiś czas zapisuje plik które są zmienione można to odzyskać

druga sprawa mach zapisuje kilka ostatnich konfiguracji i reszty ustawień maszyny w katalogu C:\Kopia Mach3 dss\xmlbackups są pliki i profile szukasz z największym numerem zmieniasz nazwę i wklejasz do katalogu macha3 usuwając zły lub inny

jeśli wysypał sie Xp zostaje odzyskiwanie danych przez drugi komputer
jeśli jest problem z uruchomieniem system można pobawić sie w tryb awaryjny lub panel administratora
w ostateczności naprawić instalacje systemu mając płytę

ps po reinstalacji katalogi zachowują sie wienc można odzyskać prawie wszystko
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”