witam
mam grawerkę trzyosiową na silnikach krokowych. po podłączeniu jej i ustawieniu wszystkich parametrów w Mach3 zgodnie z instrukcją. nie działa mi oś X. pozostałe osie się poruszają. Sprawdzałem silnik i jest OK. Chyba coś w ustawieniach Macha 3 trzeba zmienić.
proszę o pomoc.
Nie działa oś X
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie chodzi o to czy silnik działa, bo silniki rzadko ulegają uszkodzeniu.SAS pisze:silnik z osi X dziala na przewodzie silnika osi Y
Chodzi o to, czy jak zamienisz kabelki na porcie LPT, to będzie działać.
Zdarza się, że jakiś pin portu LPT jest martwy, albo któraś oś jest źle skonfigurowana, albo sterownik jest martwy.
Sprawdza się w takiej kolejności, że najpierw podaje się z komputera sygnały przeznaczone dla osi która działa, na sterownik osi która sprawia problemy.
Jak zadziała to przyczyna problemu jest w komputerze, jak nie zadziała to w sterowniku.
.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zamień w ustawieniach porty z osi X dir i step z osią Y.
Będziesz wiedział czy działa port lpt. Potem podmień wyprowadzenia sterowników. Tą metodą znalazłem, przyczynę, że na Y silnik gubił kroki. Okazało się, że padnięty był 1 kanał na płytce sterownika na lpt. Na szczęście miałem sterownik 4 kanałowy, więc przepiąłem kabelki i wszystko śmiga jak powinno.
Będziesz wiedział czy działa port lpt. Potem podmień wyprowadzenia sterowników. Tą metodą znalazłem, przyczynę, że na Y silnik gubił kroki. Okazało się, że padnięty był 1 kanał na płytce sterownika na lpt. Na szczęście miałem sterownik 4 kanałowy, więc przepiąłem kabelki i wszystko śmiga jak powinno.