Mach 3 ustawienia luzu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mach 3 ustawienia luzu
Witam.Mam takie pytanie odnośnie ustawiania luzu na śrubach . Mianowicie jest tabelka gdzie się te luzy ustawia . Wpisuje tam najprzeróżniejsze liczby a następnie sprawdzam na ploterze czy coś się zmieniło i nic .A więc moje pytanie .Czy to wogóle działa a jak tak to jak się ustawia te parametry (czy coś jeszcze trzeba kliknąć ) . Pozdrawiam
Jarek
Jarek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam,
Trzeba zaznaczyc pole "Backlash enabled" oraz koniecznie zrestartowac Macha.
Przy tym trzeba zmniejszyc (doswiadczalnie) parametr w general config, ramka Shuttle wheel setting. Oryginalnie jest ustawione na 0,25s, dla np. serv 150W mialem ustawione 0,01s. Powoduje to szybsze nawroty podczas kasowania luzu. Inaczej Mach "czeka" te 0,25s.
pzdr
Piotr
Trzeba zaznaczyc pole "Backlash enabled" oraz koniecznie zrestartowac Macha.
Przy tym trzeba zmniejszyc (doswiadczalnie) parametr w general config, ramka Shuttle wheel setting. Oryginalnie jest ustawione na 0,25s, dla np. serv 150W mialem ustawione 0,01s. Powoduje to szybsze nawroty podczas kasowania luzu. Inaczej Mach "czeka" te 0,25s.
pzdr
Piotr
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Bardzo dziękuję .Po prostu ja nie restartowałem programu .I to był chyba błąd .Pozdrawiam
Jarek
[ Dodano: 2009-03-04, 21:59 ]
To w takim razie mam jeszcze jedmo pytanie . Jeżeli tak dokładnie mozna ustawić luz w programie to po co kasowac luz na śrubie jak i tak program ,, usunie ten luz ''. Pytanie czysto teoretyczne
Jarek
[ Dodano: 2009-03-04, 21:59 ]
To w takim razie mam jeszcze jedmo pytanie . Jeżeli tak dokładnie mozna ustawić luz w programie to po co kasowac luz na śrubie jak i tak program ,, usunie ten luz ''. Pytanie czysto teoretyczne

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam,
Jezeli ustawisz luz wiekszy od zera, program po prostu doda przy kazdym nawrocie odpowiednia wartosc. I tyle.
Inna sprawa to czy uda Ci sie ustawic dokladnie taki luz jaki masz w rzeczywistosci w ukladzie sruba-nakretka?
pzdr
Piotr
Mach nie ma informacji zwrotnej o polozeniu wirnika, wiec otwarta petla czy sprzezenie zwrotne nie ma nic do rzeczy.program usunie luz gdy go wpiszesz ile wynosi czy to będzie 1 mm czy 1 cm inaczej on niewie ile jest luzu to jest wada sterowania w otwartej pętli
Jezeli ustawisz luz wiekszy od zera, program po prostu doda przy kazdym nawrocie odpowiednia wartosc. I tyle.
Inna sprawa to czy uda Ci sie ustawic dokladnie taki luz jaki masz w rzeczywistosci w ukladzie sruba-nakretka?
Chyba tansze bada jednak serva. Krokowy + enkoder to skomplikowane rozwiazanie.szukam czegoś na temat sterwania krokowym silnikiem z enkoderem noi niemoge nic znalesc
pzdr
Piotr
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
luz mozesz okreslic wykanujac frezowanie detalu najlepiej w metalu i nastepnie pomierzyc odleglosci pokonane przez maszyne np frez 5mm rysujesz kwadrat czy inna figure waze zeby byly to ruchy prostokatne po wykonaniu frezowania sprawdzasz wymiary detalu w stosunku do projektu i wiesz jaki jest luz na osi z mozna to sprawdzic mierzac wiercenie