Potrzebuję wskazówki, czy zmiana prędkości cięcia może następować przez wywołanie makra i czy ta prędkość będzie utrzymywana aż do kolejnej zmiany?
Tak mi się widzi wykorzystanie funkcji FeedRate (zmiana prędkości na 30% ustawionej):
CurrentFeedrate = FeedRate()
SetFeedRate(CurrentFeedrate*0.30)
Nie miałem wcześniej styczności z G-Code i Mach-em dlatego nie wiem, czy nastawa stałej prędkości będzie pobierana przez makro i mach wykona powyższe obliczenie?
Ogólna idea jest taka, że maszyna tnie z ustaloną w machu prędkością i jak dojeżdża do wyznaczonego puntu zostaje wywołane makro zmiany prędkości cięcia po czym następuje dalsze cięcie i znów wywołanie makra z powrotem do maksymalnej ustalonej prędkości cięcia. Czy to w ogóle ma prawo tak zadziałać?
Zmiana prędkości cięcia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ale po co sięawic skoro można to w g code zapisac
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
No ok ale w jaki sposób?
Wrykrys i Mach jedzie na gcode i mcode. I w wrykrysie nie ma przy preprocesorze macha możliwości zmiany prędkości przesuwu dlatego chcemy napisac makro które będzie się wykonywało wtedy kiedy będzie to potrzebne.
Ogólnie rzecz biorąc zostałem poproszony o dopisanie czegoś takiego... z praktycznego punktu widzenia nie mam zielonego pojęcia jak to się zachowuje. Dlatego szukam pomocy... bo kto pyta nie błądzi tak ?
Wrykrys i Mach jedzie na gcode i mcode. I w wrykrysie nie ma przy preprocesorze macha możliwości zmiany prędkości przesuwu dlatego chcemy napisac makro które będzie się wykonywało wtedy kiedy będzie to potrzebne.
Ogólnie rzecz biorąc zostałem poproszony o dopisanie czegoś takiego... z praktycznego punktu widzenia nie mam zielonego pojęcia jak to się zachowuje. Dlatego szukam pomocy... bo kto pyta nie błądzi tak ?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Może ja wyjaśnię o co koledzie Modrzejowi dokładnie chodzi:
Mamy program do generowania ścieżki Wrykrys, w nim chciałbym nie podawać odpowiednich wartości liczbowych posuwu tylko wartości procentowe dla danej linii.
Natomiast w Machu chciałbym ustawić prędkości maksymalną np F1000 i aby Mach sam wiedział jaką prędkość ma zastosować na danym odcinku.
Będziemy dopiero testować makra, ale boję się że podczas ruchu maszynai zatrzyma się wywoła makro i dalej ruszy, a nam chodzi o płynną zmianę. Może można by użyć do tego zastosowania PLC MACHA (Brain)??
Mamy program do generowania ścieżki Wrykrys, w nim chciałbym nie podawać odpowiednich wartości liczbowych posuwu tylko wartości procentowe dla danej linii.
Natomiast w Machu chciałbym ustawić prędkości maksymalną np F1000 i aby Mach sam wiedział jaką prędkość ma zastosować na danym odcinku.
Będziemy dopiero testować makra, ale boję się że podczas ruchu maszynai zatrzyma się wywoła makro i dalej ruszy, a nam chodzi o płynną zmianę. Może można by użyć do tego zastosowania PLC MACHA (Brain)??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
hi
zobaczcie ten program
współpracuje z machem SheetCam TNG w tle masz włączonego macha, zrobisz ścieżkę ciecie generacja g-kodu i masz już to w machu- taka mała wygoda
http://www.sheetcam.com/downloads.shtml
https://www.cnc.info.pl/topics44/progra ... 402,10.htm
zobaczcie ten program
współpracuje z machem SheetCam TNG w tle masz włączonego macha, zrobisz ścieżkę ciecie generacja g-kodu i masz już to w machu- taka mała wygoda
http://www.sheetcam.com/downloads.shtml
https://www.cnc.info.pl/topics44/progra ... 402,10.htm