Witam,
Nie mogę nigdzie znaleźć podpowiedzi/odpowiedzi na temat kreskowania spoiny na rysunku.
Zagadnienie jest na studia więc dr ............ czepia się każdej kreski bo lubi (standardowo grubych błędów konstrukcji nie zauważa).
Chodzi o pokreskowanie na rysunku 2d spoiny pachwinowej za pomocą szeregu "łuczków".
Przekopałem guglarkę i w zasadzie nic nie znalazłem. Domyślam się ze trzeba to zrobić przy pomocy "kreskowanie/wypełnianie" tyle ze nie ma tam odpowiedniego formatu kreskowania.
Pytanie1 : czy jest inna droga rozwiązania zagadnienia czy też należy zdobyć/wykonać taki format kreskowania.
Pytanie2 :W jaki sposób można samemu wykonać taki format kreskowania lub skąd go można zdobyć.
Kreskowanie spoiny
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
2 minuty szukania:
http://peb.pl/nauka-i-technika/67080-ra ... anski.html
strona 112 ksiazki ktora sciagniesz...
http://peb.pl/nauka-i-technika/67080-ra ... anski.html
strona 112 ksiazki ktora sciagniesz...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sa trzy opcje w SW odnosnie znakowania spoin: zaciemniony trojkat, zeberko, i adnotacja.
Spoine pachwinowa w widoku od gory mozna pokazac za pomoca lukow, ale w widoku od czola to to jest chyba trojkat? Oznaczenie lica spoiny - bo tak sie to nazywa wstawia sie dla zaznaczonej krawedzi z menu adnotacje. Jedyne ograniczenie to takie, ze dla spoiny polozonej jednostronnie przesuwa sie caly luk-nie jest przyciety-oczywiscie mozna sie tego czepiac i tak wlasnie robia osoby nie majace wiekszych problemow. Zawsze mozna zapisac do dwg/dxf i przyciac i przesunac.
Kreskowanie jest do kreskowania.
Ad1.istnieje wystarczajaco duzo sposobow oznakowania spoin
Ad2. przyklady definiowania wlasnych znakow
Spoine pachwinowa w widoku od gory mozna pokazac za pomoca lukow, ale w widoku od czola to to jest chyba trojkat? Oznaczenie lica spoiny - bo tak sie to nazywa wstawia sie dla zaznaczonej krawedzi z menu adnotacje. Jedyne ograniczenie to takie, ze dla spoiny polozonej jednostronnie przesuwa sie caly luk-nie jest przyciety-oczywiscie mozna sie tego czepiac i tak wlasnie robia osoby nie majace wiekszych problemow. Zawsze mozna zapisac do dwg/dxf i przyciac i przesunac.
Kreskowanie jest do kreskowania.
Ad1.istnieje wystarczajaco duzo sposobow oznakowania spoin
Ad2. przyklady definiowania wlasnych znakow
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki Panowie .. niestety nadal nie znam rozwiązania zagadnienia.
Będę chyba musiał akurat te elementy projektu przerzucić do Autocada.
Draco dzięki za link do Dobrzeńskiego - jak oznaczać spoiny i je rysować to wiem natomiast jak je narysować w SW zgodnie z tym co podaje Dobrzański.
Po oznaczeniu spoiny dokładnie tak jak w Dobrzańskim usłyszałem - Co to są za chorągiewki ??
Może dowyjasnię - projekt oddajemy tylko w 2d bez dodatków.
Człowiek prowadzący zajęcia ma swoją wizje wykonywania rysunku technicznego .. jeśli coś można zrobić na kilka sposobów tylko jeden jest ważny dla niego o pozostałych albo nie słyszał albo słyszeć nie chce.
Chodzi o uzyskanie obrazu spoiny takiego ja Dobrzański str. 117 rys a (na górze strony).
Nie moge znaleźć tego elementu "oznaczenie lica spoiny"
Dziąki jeszcze raz .. znalazłem co trzeba.
Będę chyba musiał akurat te elementy projektu przerzucić do Autocada.
Draco dzięki za link do Dobrzeńskiego - jak oznaczać spoiny i je rysować to wiem natomiast jak je narysować w SW zgodnie z tym co podaje Dobrzański.
Po oznaczeniu spoiny dokładnie tak jak w Dobrzańskim usłyszałem - Co to są za chorągiewki ??
Może dowyjasnię - projekt oddajemy tylko w 2d bez dodatków.
Człowiek prowadzący zajęcia ma swoją wizje wykonywania rysunku technicznego .. jeśli coś można zrobić na kilka sposobów tylko jeden jest ważny dla niego o pozostałych albo nie słyszał albo słyszeć nie chce.
Chodzi o uzyskanie obrazu spoiny takiego ja Dobrzański str. 117 rys a (na górze strony).
Nie moge znaleźć tego elementu "oznaczenie lica spoiny"
Dziąki jeszcze raz .. znalazłem co trzeba.