Witam serdecznie,
Mam takie pytanko bo nie mogę znaleźć instrukcji. Muszę przygotować plik do wycięcia w sklejce w której będą nie tylko kształty ale i różne głębokości. Dajmy na to np. wycięcie prostokątu w którym będą rowki o różnych głębokościach a sam prostokąt na krawędziach będzie wyfrezowany np pod kątem 45 stopni. Autocada ogarniam ale pierwszy raz muszę zrobić coś pod frezarkę. Czy robię normalny model 3D i potem eksportuję do dxf? Czy jakaś inna metoda?
Przygotowanie pliku dla frezarki CNC
Jak to zrobić?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przygotowanie pliku dla frezarki CNC
A w jakim camie będą przygotowywane ścieżki na frezarkę bo frezarka wczytuje pewnie g-kod? Z tego co piszesz wystarczy export do dxf i potem generowanie g-kodu w którym te głębokości to parametry regulowane w osi Z.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wydaje się, że kolega nie wie nic na temat CAMa. W AutoCAD'zie narysujesz/zamodelujesz tylko to co chcesz wykonać ale do tego musisz mieć program(CAM) który wytłumaczy maszynie w jaki sposób ta ma to wykonać.
Ściągnij Fusion360, jest za darmoszkę i bez problemu zaimportuje plik z autocada. Ma on wbudowanego CAMa i da radę wygenerować g-kod dla maszynki o ile tylko maszyna nie potrzebuje jakiegoś skomplikowanego postprocesora
Ściągnij Fusion360, jest za darmoszkę i bez problemu zaimportuje plik z autocada. Ma on wbudowanego CAMa i da radę wygenerować g-kod dla maszynki o ile tylko maszyna nie potrzebuje jakiegoś skomplikowanego postprocesora
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Przepraszam zapomniałem dodać że plik będzie generowany dla zewnętrznej firmy która posiada frezarkę CNC. Poproszono mnie o plik dxf a że pod frezarki nigdy niczego nie robiłem stąd moje pytanie:)