Witam, jest może jakiś sposób eksportu (z zespołu otrzymanego przy użyciu Design Accelerator) kształtu/modelu koła o zębach śrubowych??
A może jakaś oklepana technika obróbki otrzymanego szkicu po narzędziu "eksport kształtu zęba".
O ile w przypadku zębów prostych wystarczy wyciągnąć ("wyciągnięcie proste") +szyk otrzymany szkic i dostajemy "piękny" model koła, tyle w przypadku zębów śrubowych nie jestem sobie wstanie poradzić.
Przekładnia walcowa o zębach śrubowych -Design Accelerator
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli eksportuję bezpośrednio model wygenerowany przez Design Accelerator otrzymuję ten sam model. Czyli wersję uproszczoną. O ile w przypadku większej ilości zębów modele (zęby) nie nachodzą na siebie o tyle jak mam 7:70 jest problem. Po eksporcie zarysu zęba z Design Accelerator do szkicu, otrzymuję piękny zarys. Zwój faktycznie daje dobry efekt. Ale jak powiązać parametry zwoju z kątem pochylenia linii śrubowej?

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
odgrzewam kotleta ale może się komuś przyda. Próbowałem rożnie ale idealne wyciągniecie udało mi się po przez odsuniecie płaszczyzny koła poza bryłę następnie narysowaniu na tej płaszczyźnie prostej lini w moim przypadku pod katem 8*. Następnie wyszedłem z szkicu i odpaliłem szkic 3D i tam wybrałem w zakładce "rysuj" wybrałem "rzutuj krzywa na powierzchnie" i następnie wybrałem pierwszą od prawej opcje "zwiń do powierzchni" wyszedłem z szkicu no i wtedy juz normalnie przeciągnięciem po tej zawiniętej lini, wyciągniecie wyszło idealne.
Mam nadzieje że komuś pomogłem
Mam nadzieje że komuś pomogłem