przede wszystkim stabilniejszy nacisk, dodatkowo można jeszcze w listwie podpiłować lekki żłobek na trzonek gwintownika by go nie podrywało w czasie obrotu...kak pisze:Docisk z przekładniąMożna i tak, bezpieczniej. Ja bezpośrednio na gwintownik naciskałem.
Przekładnia ślimakowa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Przełożenie!kak pisze:Ale jak to ma dać radę czymś cięższym kręcić jak ośkę silnika w palcach można przekręcić.
Jak jest odpowiednio duże, wielostopniowe, to nawet wołami nie obrócisz kręcąc "od drugiej strony".. a zwłaszcza ślimakowych których przełożenie może wynosić nawet 1:1000 (stąd reduktory) https://astromaniak.pl/viewtopic.php?f=5&t=3444
[youtube][/youtube]

Spróbuj nawet na jakiejś podzielnicy, dziecinnej zabawce, lub serwomechanizmie od strony przeciwnej silnikowi(korbie)...
Jak działa modelarskie...
[youtube][/youtube]
A jeśli chodzi o serwa (frezarskie) to moment nabijasz obrotami i mocą silnika →
P≈(Mo•n)/9550,
gdzie:
P-moc [kW],
Mo-moment znamionowy [Nm] i
n- prędkość obrotowa [obr/min].
po przekształceniu →
Mo≈9550•P/n
a dokładnie →
kalkulator
http://www.falowniki.edu.pl/nauka,8,5,7 ... otowy.html
moc silnika(DC) zależy od mocy strumienia magnesów(tu neodymów) i prądu przepływającego przez uzwojenie..
(tu "outrunner" z uzwojeniem stałym-wiruje obudowa z magnesami)
np TYP BLM-N30Z
Moc nominalna/szczytowa 10/30kW
Napiecie nominalne 100V
Prąd ciągły 100A
Prąd szczytowy 300A
Obroty bez obciążenia ok.8000
http://extremebldc.com.pl/?outrunner,7

ROZMIARY
A-230mm
B-139mm
C-130mm
D-25mm
E-54mm
(lub "inrunner" TYP BLM-60W wiruje wirnik z magnesami, uzwojenie stałe w obudowie)

http://extremebldc.com.pl/?inrunner,8

Moc nominalna/szczytowa 20/60kW
Napiecie nominalne 100V
Prąd ciągły 200A
Prąd szczytowy 600A
Obroty bez obciążenia ok.6000
ROZMIARY
WYSOKOŚĆ -190mm
SZEROKOŚĆ-190mm
DŁUGOŚĆ -333mm
ŚR.WAŁU-37mm
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Dzięki 
Z serwami modelarskimi często mam kontakt, z silnikami bldc też, ale rzadziej.
Ale widziałem frezarki na serwach na listwie zębatej, at tam góra jedna redukcja na pasku była. Muszę więcej poczytać i pooglądać.
Zrobiłem wczoraj odcisk trapezówki, żeby zobaczyć jak to wygląda i wygiąłem go lekko...

Nie mam tokarki i szukam czy nie ma jakiś łożysk pasujących na wałek stalowy fi 20mm bez toczenia. Wałek ma się obracać w łożysku wokół własnej osi.
Nie mam w tej chwili żadnego wolnego łożyska liniowego żeby sprawdzić czy da się nim obracać na wałku i ile luzu jest.
Ale czy np. w takie łożysko o średnicy wewnętrznej 20mm da się wsadzić wałek o średnicy 20mm? Czy trzeba toczyć?

Z serwami modelarskimi często mam kontakt, z silnikami bldc też, ale rzadziej.
Ale widziałem frezarki na serwach na listwie zębatej, at tam góra jedna redukcja na pasku była. Muszę więcej poczytać i pooglądać.
Zrobiłem wczoraj odcisk trapezówki, żeby zobaczyć jak to wygląda i wygiąłem go lekko...

Nie mam tokarki i szukam czy nie ma jakiś łożysk pasujących na wałek stalowy fi 20mm bez toczenia. Wałek ma się obracać w łożysku wokół własnej osi.
Nie mam w tej chwili żadnego wolnego łożyska liniowego żeby sprawdzić czy da się nim obracać na wałku i ile luzu jest.
Ale czy np. w takie łożysko o średnicy wewnętrznej 20mm da się wsadzić wałek o średnicy 20mm? Czy trzeba toczyć?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Takie łożyska najczęściej stosuje się do dedykowanych do współpracy z nimi części. Przykładem są np wały korbowe motocykli, wałki skrzyń biegów, itp, a niekoniecznie normalia jak chociażby handlowe śruby czy wałki, w których rozrzut dokładności wykonania nawet w obrębie jednego typu może być bardzo duży (vide np śrubki).
Nie twierdzę, że nie można ich do nich zastosować, ale zapewne trzeba by dokonać selekcji wymiarowej poszczególnych konkretnych egzemplarzy, lub zastosować ich modyfikację.
Nie twierdzę, że nie można ich do nich zastosować, ale zapewne trzeba by dokonać selekcji wymiarowej poszczególnych konkretnych egzemplarzy, lub zastosować ich modyfikację.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1