Amatorska grawerka na prowadnicach szufladowych i paskach
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
możesz zdradzić jakiego kątownika użyłeś? tak na oko to 80x3mm; profil o przekroju kwadratowym to 60x3?
ja przymierzam się do poskładania styroplotera z opcją frezowania w balsie
co do przesuwu liniowego miałem podobny pomysł, tzn chciałem użyć ceownika alu o wym ok. 60x100x3
ceownik byłby przymocowany czołem do podłoża, a prowadnice wewnątrz ceownika do bocznych ścianek; wózek jeździłby na nich jak szuflada
twoje rozwiązanie jest jednak oszczędniejsze i chyba sztywniejsze
PS koniecznie wstaw fotki maszyny, bardzo jestem ciekaw całości
ja przymierzam się do poskładania styroplotera z opcją frezowania w balsie
co do przesuwu liniowego miałem podobny pomysł, tzn chciałem użyć ceownika alu o wym ok. 60x100x3
ceownik byłby przymocowany czołem do podłoża, a prowadnice wewnątrz ceownika do bocznych ścianek; wózek jeździłby na nich jak szuflada
PS koniecznie wstaw fotki maszyny, bardzo jestem ciekaw całości
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 20
profil zamknięty Alu 40x40x3 mmPiotrK. pisze:możesz zdradzić jakiego kątownika użyłeś?
kątownik Alu 50x50x3 mm
hmmm ,no nie wiem ,wszelkie montaże czegokolwiek w ceownikach jest dość kłopotliwe. Po za tym prowadnica szufladowa ma ograniczoną możliwość przesuwu. Musisz to przemyśleć ,narysować ,rozważyć wszystkie za i przeciw.PiotrK. pisze:chciałem użyć ceownika alu o wym ok. 60x100x3
A teraz trochę reanimacji mojego wątku

maszynka w całości

pisak żelowy jedyny taki

napęd Y

napinacz X

sterownik ,oczywiście na Pikocnc

pierwsze udane frezowanie , materiał polistyren spieniony , frez kulka2mm , no i jakież fachowe mocowanie

tu było za szybko

a tu się udało
Następna relacja będzie jak się ociepli i maszynka powędruje tam gdzie nie trzeba będzie wyłuskiwać wiórów z dywanu

Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 20
Cały czas myślę jak to opisać żeby było zjadliwe.Zienek pisze:No więc moje główne pytania dotyczą sposobu mocowania prowadnic do profila i profila do podłoża.

montaż prowadnicy do profilu :

tych śrubek oznaczonych na zielono jest po 4 sztuki na każą prowadnicę w mniej więcej równych odstępach. Muszą być wpuszczane (stożkowy łeb) ponieważ nad nimi przemieszcza się koszyk z kulkami.
Skrajne położenia ograniczone zderzakami (śrubki opisane na czarno) Wystają tylko tyle żeby koszyk się oparł ,ale nie mogą być za wysokie bo będą haczyć o ruchomą prowadnicę.
zderzaków może nie być ,ale w tedy trzeba uważać żeby prowadnica się nie rozsunęła bo się kuliki wysypią.
przykręcenie profilu do podłoża:

śruba M6 widoczna na pierwszym planie

Podstawa to też profil zamknięty tylko stalowy . Jest przewiercony na wylot z czego w spodniej ściance jest powiększony otwór żeby przeszedł łeb imbusa. (około fi 12 -14)

tu właśnie widok od spodu .
Jak dalej są jakieś wątpliwości i niejasności to będę dalej tłumaczył ,aż do skutku

Pozdrawiam , Michał.