Jakiś czas temu pytałem o tą maszynę w innym temacie na tym forum. Po jej oględzinach zdecydowałem się na zakup. W tym temacie będę w miarę możliwości wrzucał zdjęcia z opisami z rozbierania, czyszczenia i przywracania jej zdolności bojowej. Mam nadzieję, że kogoś to zainteresuje, a jeśli nie to może przynajmniej kiedyś ktoś skorzysta przy rozbieraniu podobnej maszyny.
Slowem wstępu nadal nie mam pojęcia co to za maszyna, ale pomimo że jest to konstrukcja z lat 60 - 70 jest ona na tyle nie zmęczona i w dobrej kondycji że zdecydowałem się ją kupić.
Z plusów można wymienić poniższe:
Maszyna ma skrobane łoża wszystkich osi, centralne smarowanie dla łóż, nakrętek śrub oraz łożysk śrub trapezowych. Do tego każda z dwóch skrzyń przekładniowych posiada swoje własne smarowanie, które jest napędzane z ich silników elektrycznych. stół skrętny i uchylny w 3 płaszczyznach. Wrzeciono pionowe i poziome, do tego ciekawa konstrukcja korpusu głowic, który można obrócić i mamy belkę pod okular albo gniazdo dla głowicy dłutującej. Posuwy X-800, Y-400+250, Z-500.
Teraz trochę o gorszej stronie.
Najpoważniejszym mankamentem, dla którego stała na placu dłuższy czas zanim ja się nią zainteresowałem jest brak szafy elektrycznej i wędki. W połączeniu z przekładniami wrzeciona i posuwów sterowanych elektrosprzęgłami daje mieszankę naprawdę odstraszającą, zwłaszcza dla kogoś, kto o elektryce ma nikłe pojęcie. Ale jestem dobrej myśli, mam zamiar zrobić jej całkiem nowe sterowanie, które pozwoli wykorzystać jej potencjał w stopniu nie mniejszym niż w czasach jej świetności.
Dodatkowo całość jest mocno zastana i będzie trzeba jej poświęcić na prawdę sporo czasu, żeby to wszystko ogarnąć.
Pomimo zwartej konstrukcji maszyna waży całkiem sporo bo 3720 kg. Nastręczyło to pewnych problemów z jej posadowieniem w miejscu docelowym bo ładowarka nie mogła się zmieścić, ale i ten problem udało się rozwiązać.
Poniżej kilka zdjęć samej maszyny.
Zapraszam do zaglądania i dyskusji w temacie.

Resztę zdjęć wrzucę wieczorem jak dorwę się do kompa, bo w telefonie nie mam opcji zmiany rozmiaru a forum nie przyjmuje zdjęć w rozmiarze jaki produkuje aparat mojego telefonu.
Pozdrawiam.