frezowanie otworu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
frezowanie otworu
Poszukuję narzędzi do wycięcia otworu jak na załączonym przekroju.
Najważniejsze jest wycięcie widocznych na obrazku kątów prostych wewnątrz otworu. Wiertła oczywiście mam, nie mogę znaleźć odpowiedniego freza/frezów.
Materiał Ti4Al6V.
Może ktoś pomóc?
Najważniejsze jest wycięcie widocznych na obrazku kątów prostych wewnątrz otworu. Wiertła oczywiście mam, nie mogę znaleźć odpowiedniego freza/frezów.
Materiał Ti4Al6V.
Może ktoś pomóc?
- Załączniki
-
- otwor.png (6.45 KiB) Przejrzano 2570 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Te "grubsze" - trzonek 2,35 mm. Część tnąca stalowa lub węglikowa. Do 50tyś. obr/min ( dla średnicy części tnącej =< 2,35 ).
Te cienkie - 1,6 mm trzonek, najczęściej nasyp diamentowy ( różnej gradacji ), są też węgliki. Najlepiej pracują od 100tyś obr/min. Do 300 tyś. Turbina oczywiście. To typowe dentystyczne, dobrych firm są bardzo precyzyjne.
Te cienkie - 1,6 mm trzonek, najczęściej nasyp diamentowy ( różnej gradacji ), są też węgliki. Najlepiej pracują od 100tyś obr/min. Do 300 tyś. Turbina oczywiście. To typowe dentystyczne, dobrych firm są bardzo precyzyjne.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wydaje się, że frezowanie odpada, trzonek freza zawsze będzie zawadzał o krawędź otworu ze względu na niezerową średnicę, a jak go pochylisz to nie dostaniesz kąta prostego na krawędziach. Przez pochylony otwór ewentualnie możesz wjechać elektrodą, ale nie wiem jak drąży się ten stop tytanu.
Frezować ewentualnie by się dało wjeżdżając w otwór z drugiej strony frezem teowym, ale przy tych średnicach i przy skrawalności tytanu cienko to widzę.
Frezować ewentualnie by się dało wjeżdżając w otwór z drugiej strony frezem teowym, ale przy tych średnicach i przy skrawalności tytanu cienko to widzę.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Re: frezowanie otworu
Prosta sprawa - http://www.karnasch.de/mediadb/dental/catalogue/#4/z - cenniki na polskiej stronietaubston pisze:Poszukuję narzędzi do wycięcia otworu jak na załączonym przekroju.
Materiał Ti4Al6V.
Może ktoś pomóc?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Masz w takiej kolejności jak wymieniłeś technologie:przemas85 pisze:witam
nie wiem gdzie zadać to pytanie.
Jak nazywa się urządzenie które nanosi,nabija,frezuje np:logo na aluminium?grafika idzie z komputera.dzięki za odpowiedz
Tamponiarka - nanosi (negatyw plus farba i jedziemy z koksem)
Grawerka igłowa - można powiedzieć że nabija rysunek litery etc
http://couth.com.pl/znakowarka_iglowa/n ... /index.htm - to tylko przykład
Ploter (frezarka) - frezuje ale tego chyba nie muszę pokazywać

[ Dodano: 2015-03-05, 12:37 ]
Narzędzia z takimi trzonkami jak na zdjęciach powyżej to lipa - jak mówiłem frezy karnasch plus obrabiarka 5 osiowa - polecam najpierw katalog przejrzeć, ja nie widzę tu problemuMajster70 pisze:Wydaje się, że frezowanie odpada, trzonek freza zawsze będzie zawadzał o krawędź otworu ze względu na niezerową średnicę, a jak go pochylisz to nie dostaniesz kąta prostego na krawędziach. Przez pochylony otwór ewentualnie możesz wjechać elektrodą, ale nie wiem jak drąży się ten stop tytanu.