Wykonanie kanałka - dobór freza do operacji
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Wykonanie kanałka - dobór freza do operacji
Witam,potrzebuje pomocy przy projekcie procesu technologicznego. Muszę wykonać kanałek/rowek o szerokość 20H9 i głębokości 8. Na zajęciach prowadzący mówił by zastosować frez tarczowy. Niestety nie wiem jak go dobrać i w ilu przejściach go wykonać. W innych źródłach znalazłem informacje by wykonać frezem trzpieniowym. Który frez wybrać?
Tagi:
-
Dziękuje za naprowadzenie. Wybrałem ten frez http://sklep.darmet.com.pl/component/vi ... l?Itemid=0 i oczywiście będzie to obróbka na maszynie konwencjonalnej.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Możesz zrobić oboma frezami. Zależy jaką frezarkę masz w procesie technologicznym. Pacząc na dźwignię to zapewne głównie frezarkę pionową, więc prosiłby się zrobić to maksymalnie z jednego zamocowania. I wtedy zastosować frez palcowy. Są wykonane w tolerancji h8 więc potrafisz utrzymać założoną H9.
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
-
W projekcie możemy korzystać z różnych maszyn i się nie bać ich zmieniać. Teraz właśnie się zacząłem nad tym bardziej zastanawiać. Korzystając z freza tarczowego który wybrałem nie otrzymam tolerancji H9 bo jest on wykonany k11. Frez palcowy dobieram do szerokości rowka?
[ Dodano: 2013-11-11, 18:36 ]
Dudi1203 ma racje zmieniasz maszynę nie narzędzie, ale co z tą tolerancją? są frezy tarczowe dzięki którym uzyskam tolerancję H9?
[ Dodano: 2013-11-11, 18:36 ]
Dudi1203 ma racje zmieniasz maszynę nie narzędzie, ale co z tą tolerancją? są frezy tarczowe dzięki którym uzyskam tolerancję H9?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
.... niby dlaczego ?Endrju76 pisze:Frez ten jest wykonany w tolerancji k11 czyli od 0 do +0,130 a to przekracza twoją założoną tolerancję. Wykładowca może się uczepić.
Wykładowca sam zasugerował dobór freza , ale przy tym nie pomyślał , że w realu trzeba wziąć także poprawkę na bicie trzpienia.
..... te rozwiązanie moim zdaniem odpada.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki