Napędzana nakrętka śruby kulowej
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Napędzana nakrętka śruby kulowej
Witam,
Właśnie po mału wracam do projektu dużego plotera i czytało to i owo o napędzanych nakrętkach, napinaniu śruby itp.
O ile napędzanej nakrętki trapezowej wydaje mi się proste(gdyż łatwo obtoczyć nakrętkę do osadzenia koła zębatego i łożysk) to w przypadku nakrętki kulowej problem jest dużo bardziej skomplikowany (a może nie jest?). Jak się za to zabrać? Jakieś propozycje?
Tutaj jest nakrętka 'zblokowana' DUŻYMI łożyskami, co średnio mi się podoba, ale że nie ma możliwości jej toczenia, to wydaje mi się jedynym rozwiązaniem. Ponadto, zastosowano własną zębatkę na nakrętce (można powiększyć otwór w dostępnych kołach zębatych?).
Może, w ploterze do reklamy warto zaryzykować i użyć śrub trapezowych z poliamidowymi/teflonowymi nakrętkami i napinając śrubę niwelować jej 'giętkość'?
Jakieś porady, rady?
Właśnie po mału wracam do projektu dużego plotera i czytało to i owo o napędzanych nakrętkach, napinaniu śruby itp.
O ile napędzanej nakrętki trapezowej wydaje mi się proste(gdyż łatwo obtoczyć nakrętkę do osadzenia koła zębatego i łożysk) to w przypadku nakrętki kulowej problem jest dużo bardziej skomplikowany (a może nie jest?). Jak się za to zabrać? Jakieś propozycje?
Tutaj jest nakrętka 'zblokowana' DUŻYMI łożyskami, co średnio mi się podoba, ale że nie ma możliwości jej toczenia, to wydaje mi się jedynym rozwiązaniem. Ponadto, zastosowano własną zębatkę na nakrętce (można powiększyć otwór w dostępnych kołach zębatych?).
Może, w ploterze do reklamy warto zaryzykować i użyć śrub trapezowych z poliamidowymi/teflonowymi nakrętkami i napinając śrubę niwelować jej 'giętkość'?
Jakieś porady, rady?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Napędzana nakrętka przy śrubach kulowych nie sprawia żadnych kłopotów - po prostu trzeba tylko to ułożyskować i tyle.
W mojej galerii jest pokazane jak to może wyglądać - bloki łożyskujące , oś która wszystko razem spina , zębatka i to tyle
W mojej galerii jest pokazane jak to może wyglądać - bloki łożyskujące , oś która wszystko razem spina , zębatka i to tyle

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Kontakt:
No właśnie tak się przyglądałem Twojemu rozwiązaniu i jakoś nie mogło mnie ono zainspirować. Mógłbyś jakiś rysunek poglądowy zamieścić?Albo przybliżyć to w jakiś sposób?
[ Dodano: 2011-01-26, 17:10 ]
Ja znalazłem na cnczone coś takiego i wg mnie jest to chyba najprostsze rozwiązanie tego zagadnienia.
[ Dodano: 2011-01-26, 17:10 ]
Ja znalazłem na cnczone coś takiego i wg mnie jest to chyba najprostsze rozwiązanie tego zagadnienia.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zerknij tutaj https://www.cnc.info.pl/topics64/napedz ... a+nakretka
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Kontakt:
-
- Kontakt: