tsb20 - przeróbka na cnc
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Tak jestem Junakowcem lubie "pogrzebac"w ramach relaksu po pracy oczywiscie mam jednego M10 z wozkiem bocznym i bardzo czesto go ujezdzam dwa nastepne i jeden wozek w trakcie odbudowy Bardzo dziekuje za odpowiedz na temat tsb 20 wnioskuje ze tokarka vbez konika nie jest warta zachodu pozdrawiam
janek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
witam, remontuję również tokarkę tego typu, aktualnie chciałem zlecić wykonanie imaka nożowego ponieważ ten który posiadam był wielokrotnie spawany i szlifowany. Mam z tym zgryz bo nie wiem jakie uprzednio miał wymiary, czy mógłbyś obmierzyć swój i zamieścić szkic na forum - generalnie chodzi o wysokości bo reszta jest do ustalenia. pozdr
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam!
Temat pewnie wałkowany już niejednokrotnie ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Zostałem szczęśliwym posiadaczem tokarki TSB 20 i poszukuję do niej dokumantacji technicznej DTR. Jak ktoś ma to proszę o przesłanie w formie elektronicznej (1 wiadomość max 5Mb). Z góry dziękuję
[email protected]
Temat pewnie wałkowany już niejednokrotnie ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Zostałem szczęśliwym posiadaczem tokarki TSB 20 i poszukuję do niej dokumantacji technicznej DTR. Jak ktoś ma to proszę o przesłanie w formie elektronicznej (1 wiadomość max 5Mb). Z góry dziękuję

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Wybór pomiędzy tymi dwoma - SERWA.czort pisze:Panowie wałkują temat krokowe/serva. Ale jakiej mocy serva nadawały by się do TSB 20?
Jaka moc - około 150-200W w zupełności wystarczą - oczywiście przeniesienie napędu poprzez przełożenie na pasku np 1do2 , śrubki muszą mieć poprawioną kasację luzu , no a najlepiej wymiana na kulowe ...
Co do serw - polecam kontakt z kolegą Faniron - ma naprawdę dobre serwa z odzysku.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
czy serwa Elektrocaraft g240 nadają się do napędu tsb20? Takie jak w linku:
Kupiłem kiedyś i bym coś z nimi zrobił:)
Ma ono niby stały moment nieco ponad 20Ncm i w szczycie 168.5Ncm. Planuję redukcję 1:3, czy nawet 1:4 na paskach 3M i kulowe śruby o skoku 5mm.
inna sprawa, że dopiero szukam jakiejś TSB20...
Mam TSA16 z wyposażeniem (koła gitary i inne elementy dopiero z woskowego papieru sam wypakowywałem) z agencji mienia wojskowego, gdzie przeleżała naście lat zakonserwowana w magazynie w super stanie. Prowadnice wyglądają jak nowe. Przekazałem tylko przyjacielowi oryginalne biurko, silnik wraz z przekładnią pasową, bo chcę falownik i napęd bezpośrednio. Niestety przydała by mi się ciut większa maszynka i dlatego myślę o zamianie na TSB20.
Bartuss o co dokładnie chodziło z uchwytem w TSB20?
Kupiłem kiedyś i bym coś z nimi zrobił:)
Ma ono niby stały moment nieco ponad 20Ncm i w szczycie 168.5Ncm. Planuję redukcję 1:3, czy nawet 1:4 na paskach 3M i kulowe śruby o skoku 5mm.
inna sprawa, że dopiero szukam jakiejś TSB20...
Mam TSA16 z wyposażeniem (koła gitary i inne elementy dopiero z woskowego papieru sam wypakowywałem) z agencji mienia wojskowego, gdzie przeleżała naście lat zakonserwowana w magazynie w super stanie. Prowadnice wyglądają jak nowe. Przekazałem tylko przyjacielowi oryginalne biurko, silnik wraz z przekładnią pasową, bo chcę falownik i napęd bezpośrednio. Niestety przydała by mi się ciut większa maszynka i dlatego myślę o zamianie na TSB20.
Bartuss o co dokładnie chodziło z uchwytem w TSB20?