założyłem, że wiesz, że z drukarki uzyskuje się model, którego nie wykorzystasz do metody wytapianych modeli, bo po pierwsze - jest za drogi, a po drugie, ma za wysoką temperaturę wytapiania. Za to można na drukarce wykonać formę do wykonywania woskowych modeli dla tej metody. Czy da się w takiej formie poprawić powierzchnię gniazd? Z mojego doświadczenia (drukarka przemysłowa proszkowa) można. Czy można model z filamentu? Wydaje mi się, że tak, z tym że być może zamiast materiałów ściernych warto byłoby pobawić się temperaturą (rozgrzać tworzywo i wygładzić, kiedy jest plastyczne). Filamenty mają temperaturę topnienia
powyżej 200 stopni i da się w nich odlać wosk, problem może być jedynie z odprowadzeniem ciepła.
Przy okazji:
https://filaments.ca/pages/temperature-guide#pla
Można drukarkę 3d zastosować do zrobienia formy, w której zostanie wyciśnięty ząb porcelanowy do protezy (wypalanie oczywiście po wyjęciu z formy). Trzeba tylko przewidzieć dość duże skurcze.
I jeszcze jedno - jeśli ktoś pisze "model", to chyba ma na myśli model do wykonania formy. Czyli albo bezpośrednio w masie formierskiej, albo w postaci formy do robienia modeli woskowych, z których powstanie choinka.