Przerobienie sterownika na większy prąd
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Przerobienie sterownika na większy prąd
Witam serdecznie.
Mam pewien problem natury technicznej. Potrzebuję sterować silnikiem krokowym w przedziale 0-600 obr/min. Posiadam sterownik który steruje silnikami do 2.5A niestety aktualnie potrzebuję coś na większy prąd powiedzmy 5A. http://www.pompydozujace.com/sterownik- ... p-376.html czy da się jakoś dodać to tego układu inny układ który by taki silnik uciągnął? bardzo proszę o pomoc.
[EDIT]
Chciał bym dodać informację że do sterownika podpina się zasilanie 12-24V oraz sygnały silnika (A+A-B+B-)
Mam pewien problem natury technicznej. Potrzebuję sterować silnikiem krokowym w przedziale 0-600 obr/min. Posiadam sterownik który steruje silnikami do 2.5A niestety aktualnie potrzebuję coś na większy prąd powiedzmy 5A. http://www.pompydozujace.com/sterownik- ... p-376.html czy da się jakoś dodać to tego układu inny układ który by taki silnik uciągnął? bardzo proszę o pomoc.
[EDIT]
Chciał bym dodać informację że do sterownika podpina się zasilanie 12-24V oraz sygnały silnika (A+A-B+B-)
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
hmmm. mnie w sumie nie chodziło o ingerencję w ten sterownik tylko wykorzystanie styków gdzie się podłącza silnik i dołożyć dodatkowy sterownik http://www.ebmia.pl/sterownik-silnika-k ... 26110.html lub jakiś inny układ sterowniczy. Jeśli miał by Pan coś podobnego na oku prosił bym o wskazanie mi miejsca gdzie szukać. był bym wdzięczny
-
- Znawca tematu (min. 80)
Nie tędy droga. Jeżeli już, to należałoby wylutować istniejącą końcówkę mocy i w jej miejsce spróbować dopiąć inną mocniejszą. Jednak wszystko zależne jest od tego jaki to układ i jakie tam są sygnały sterujące. Bez wiedzy elektronicznej i podstawowych narzędzi się nie obędzie.
Przez wyjścia na silnik na prawdę nie da się podłączyć nic innego jak tylko silnik
Przez wyjścia na silnik na prawdę nie da się podłączyć nic innego jak tylko silnik

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
przykład czego ?
wygląda jak końcówka z jakiegoś układu drajwera.
jak to podłączyć do np l298 - albo do jakiegoś tbxxx.
mam akurat jakiś w sumie zbędny sterownik na l297/298 i chętnie spróbuję.
a jak zadziała to kupuję na allegro te małe ( stepstik - czy jakoś ) i narobię sterwników.
tanie są.
a i mosfetów mam trochę.
zobaczymy - czemu nie.
pozdrawiam.
przykład czego ?
wygląda jak końcówka z jakiegoś układu drajwera.
jak to podłączyć do np l298 - albo do jakiegoś tbxxx.
mam akurat jakiś w sumie zbędny sterownik na l297/298 i chętnie spróbuję.
a jak zadziała to kupuję na allegro te małe ( stepstik - czy jakoś ) i narobię sterwników.
tanie są.
a i mosfetów mam trochę.
zobaczymy - czemu nie.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
ee ! - ja to nie mogę nic załączyć
zrobiłem ostatnio
2 wersje płytki pod serwo elm - i sprawdziłem ( tym razem )
2 wersje mobo - jedną pod zwykłe końcówki - drugą pod serwo elm
i jeszcze kilka innych rzeczy.
nie mam się zamiaru chwalić ! - tylko skoro dodać nie mogę to po co mam się wywnętrzać.
w końcu ja na tym nic nie tracę
od wielu lat są problemy z fotkami na forum i nic.
pozdrawiam.
ee ! - ja to nie mogę nic załączyć

zrobiłem ostatnio
2 wersje płytki pod serwo elm - i sprawdziłem ( tym razem )
2 wersje mobo - jedną pod zwykłe końcówki - drugą pod serwo elm
i jeszcze kilka innych rzeczy.
nie mam się zamiaru chwalić ! - tylko skoro dodać nie mogę to po co mam się wywnętrzać.
w końcu ja na tym nic nie tracę

od wielu lat są problemy z fotkami na forum i nic.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares