Przerobienie sterownika na większy prąd

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2067
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#11

Post napisał: Yarec » 20 wrz 2016, 00:39

Witam, pukury masz przykład: Obrazek
i tak samo można łączyć równolegle MOSFETy na wyjściach dla "krokowców"



Tagi:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#12

Post napisał: mc2kwacz » 20 wrz 2016, 13:57

Tyle że jest to tylko częściowa prawda i w określonych przypadkach mogą się pojawić bardzo niezamierzone a nawet śmierdzące spalenizną problemy :)
Jeśli ktoś nie wie jak to zrobić W KONKRETNYM UKŁADZIE i czy w ogóle można, i pyta o tym na forum, powinien kupić gotowy sterownik na właściwy prąd.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2067
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#13

Post napisał: Yarec » 21 wrz 2016, 05:42

A w ogóle po co kombinować ze zwiększeniem prądów "krokowca" - one i tak pobierają niewiele, chyba żę ktoś buduje takie CUŚ (BLDC) : http://www.masinaelectrica.com/45kw-bus ... or-design/
(to jako ciekawostka)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”