Suwmiarka za 20zł którą położyłem dla porównania ma wyjście cyfrowe, razem z jednym z wyświetlaczy posłuży do zrobienia liniału. Tylko to dopiero pewnie w zimie.
DRO DIY
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
Dotarły do mnie wyświetlacze ze sterownikiem więc niedługo znowu coś poprogramuję w DRO. Niestety wyświetlacz znów okazał się typową chińszczyzną, sterownik został dodany kosztem wielkości wyświetlacza. Dołączam zdjęcie pokazujące wielkość, jak widać cena 13zł nie jest w tym przypadku szczególnie atrakcyjna...

Suwmiarka za 20zł którą położyłem dla porównania ma wyjście cyfrowe, razem z jednym z wyświetlaczy posłuży do zrobienia liniału. Tylko to dopiero pewnie w zimie.
Tagi:
-
To jest wyświetlacz ze sterownikiem MAX7219. Dostępny u tego użytkownika allegro:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... 64&order=m
Radziłbym jednak poszukać większego bo ten jak widać jest miniaturowy, trzeba go mieć przed nosem żeby widzieć. Albo ja jestem ślepy
A stosuję go z 2 powodów:
1. Odświeżanie tego obecnego pochłania ogromną moc obliczeniową Arduino.
2. Bez sterownika można podłączyć wyświetlacz na różne sposoby. Nie da się napisać uniwersalnego programu do obsługi wszystkich.
Poprzednie wyświetlacze będę nadal obsługiwał, więc bez paniki.
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... 64&order=m
Radziłbym jednak poszukać większego bo ten jak widać jest miniaturowy, trzeba go mieć przed nosem żeby widzieć. Albo ja jestem ślepy

A stosuję go z 2 powodów:
1. Odświeżanie tego obecnego pochłania ogromną moc obliczeniową Arduino.
2. Bez sterownika można podłączyć wyświetlacz na różne sposoby. Nie da się napisać uniwersalnego programu do obsługi wszystkich.
Poprzednie wyświetlacze będę nadal obsługiwał, więc bez paniki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 69
Czyli to co obiecałeś zrobić to nie zrobisz tak?
Dla sterowników MAX7219 jest gotowy program który działa w trzech osiach X, Y, Z. Dwie są na listwach, a jedna na enkoder.
http://forum.arduino.cc/index.php?topic=325463.0
Chyba, że dorobisz przyciski tak jak napisałem po mojemu.

Dla sterowników MAX7219 jest gotowy program który działa w trzech osiach X, Y, Z. Dwie są na listwach, a jedna na enkoder.
http://forum.arduino.cc/index.php?topic=325463.0
Chyba, że dorobisz przyciski tak jak napisałem po mojemu.

-
A no przyciski dorobię jak mówiłem tylko chciałem to zrobić za jednym zamachem żeby nie dzielić.
Wyświetlacz MAX7219 dodaję tylko dlatego żeby nie było problemów z tymi kodami dla każdego wyświetlacza.
A ten projekt o którym piszesz to wykorzystuje 3 Arduino bo są te same piny wyświetlaczy w każdym fragmencie kodu. Za to jest w nim jeszcze pomiar obrotów, a właściwie to nie w nim a na oddzielnym Arduino
A czy w tym projekcie który pokazałeś jest korekcja luzów nakrętki, bo nie chce mi się wczytywać?
[ Dodano: 2017-08-23, 14:24 ]
Jak Ci zależy na czasie to napisałem nową funkcję obsługi menu, możesz ją podmienić.
Ale to na szybko pisane w robocie bo nie potrafią mi dać innego zajęcia
Tyle że bez testów to nie mam pojęcia czy to zadziała, tym bardziej prawidłowo.
W każdym razie poszedłem za twoją prośbą, są 4 przyciski:
1.Menu/Wyjście
2.Następna cyfra
3.Reset/Dodaj
4.Odejmij
Wyświetlacz MAX7219 dodaję tylko dlatego żeby nie było problemów z tymi kodami dla każdego wyświetlacza.
A ten projekt o którym piszesz to wykorzystuje 3 Arduino bo są te same piny wyświetlaczy w każdym fragmencie kodu. Za to jest w nim jeszcze pomiar obrotów, a właściwie to nie w nim a na oddzielnym Arduino

A czy w tym projekcie który pokazałeś jest korekcja luzów nakrętki, bo nie chce mi się wczytywać?
[ Dodano: 2017-08-23, 14:24 ]
Jak Ci zależy na czasie to napisałem nową funkcję obsługi menu, możesz ją podmienić.
Ale to na szybko pisane w robocie bo nie potrafią mi dać innego zajęcia

Tyle że bez testów to nie mam pojęcia czy to zadziała, tym bardziej prawidłowo.
W każdym razie poszedłem za twoją prośbą, są 4 przyciski:
1.Menu/Wyjście
2.Następna cyfra
3.Reset/Dodaj
4.Odejmij
Kod: Zaznacz cały
void interruptForMenu() {
long number = 1;
editedDigit = 1;
while(true) {
if(!digitalRead(buttonMenuPin)) {
while(!digitalRead(buttonMenuPin));
break;
}
// dodawanie
if(!digitalRead(resetPin)) {
while(!digitalRead(resetPin));
delay(50);
result = result + (number*1000);
}
// odejmowanie
if(!digitalRead(buttonMinusPin)) {
while(!digitalRead(buttonMinusPin));
delay(50);
result = result - (number*1000);
}
// nastepna cyfra
if(!digitalRead(buttonNextPin)) {
while(!digitalRead(buttonNextPin));
delay(50);
number = number*10;
if(number > 100000) number = 1;
editedDigit++;
if(editedDigit > 6) editedDigit = 1;
}
refreshDisplayMenu();
}
delay(500);
}
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 69
Nie wiem, ale raczej nie ma korekcji w tym projekcie i z przycisków jest tylko reset, w dodatku pokazuje chyba w calach. Tak czy siak jest do przeróbki. Są cztery wyświetlacze i cztery arduino, w dodatku ostatni wyświetlacz jest na J²C. Tego kodu to i tak nie wiem gdzie wsadzić, więc poczekam aż doczepisz to do reszty. Puki co dzięki za zaangażowanie i za to, że nie olałeś tematu.
-
Błędy były i to sporo, ale w końcu pokonałem ten głupi przycisk Menu/Exit.
Po zmianie kodów wyświetlacza na Twoje, DRO powinno działać.
W załaczniku plik, a ja muszę teraz połączyć to co teraz poprawiłem z tym co napisałem w południe
Po zmianie kodów wyświetlacza na Twoje, DRO powinno działać.
W załaczniku plik, a ja muszę teraz połączyć to co teraz poprawiłem z tym co napisałem w południe

- Załączniki
-
- DRO.ino.zip
- (1.84 KiB) Pobrany 135 razy