PCB DIY-projektowanie , rysowanie , wykonanie w laminacie

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pitsa » 05 maja 2013, 21:47

Niestety "non-profit use" jest nie do przeskoczenia w myśl zasady: zmienianie świata na lepsze zaczyna się od siebie. :mrgreen:

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: kwarc » 06 maja 2013, 21:09

Niestety "non-profit use" jest nie do przeskoczenia w myśl zasady: zmienianie świata na lepsze zaczyna się od siebie. :mrgreen:
No właśnie . Nie wiem czy zauważyłeś Ale temat Brzmi ... PCB DIY -.....
A więc nie podchodzi tu zastosowanie omawianych programów w wersji demo do zawodowego wykorzystania .... To temat dla amatorów !!!!! i tylko dla amatorów, hobbystów . :) :) :) :)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 07 maja 2013, 08:41

Amatorzy stają się profesjonalistami. Nie wiedziałeś? :mrgreen:

Nawet jeśli nie czują się nimi i amator nie planował ubiznesowienia swojego hobby, to znający ich zaczynają amatorów "wykorzystywać" do zarabiania kasy. Wielu szuka profesjonalnej pomocy właśnie u amatorów - oni jeszcze miewają czas na sportowe i rekreacyjne wykorzystywanie swojej wiedzy.
Moja uwaga o"non-profit" była związana z doświadczaniem przejścia z amatorstwa w profesjonalizm. Warto patrzeć na cenę programu i przewidywać, że w przyszłości przyjdzie zapłacić te 300euro za diptrace. Z innej strony, nie ma takiego problemu gdy od samego początku korzysta się z "open source".
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 11 maja 2013, 16:27

pitsa pisze:Z innej strony, nie ma takiego problemu gdy od samego początku korzysta się z "open source".
OK , wspomniałeś o oprogramowaniu "open source" , znasz wartościowe użytkowo programy tego typu ? Mógłbyś coś więcej na ich temat napisać ?
Oczywiście nie oczekuje że powinieneś napisać , po prostu jeśli zechcesz .

Freelancer
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Freelancer » 12 maja 2013, 17:39

A ja powiem tak że do prostych projektów nawet nie bawię się w projektowanie płytek tylko montuję je od razu na pająka. Taki montaż zawsze zajmuje mniej miejsca niż montaż na pcb i jest znacznie szybszy bo nie trzeba poświęcać czasu na wykonanie płytki. Jedynie przy średniej wielkości projektach opłaca się projektować i robić jednostronne płytki samemu. Przy bardzo skomplikowanych układach i tak trzeba zaprojektować dwustronny druk który samemu ciężko jest wykonać precyzyjnie, więc zazwyczaj trzeba to zlecić firmie zewnętrznej.
Projektowanie, montaż i serwis elektroniki.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 12 maja 2013, 20:28

Freelancer pisze:do prostych projektów nawet nie bawię się w projektowanie płytek tylko montuję je od razu
Do takiego prostego lutowania lub montażu na płytkach uniwersalnych jest wsparcie programowe dla amatorów: Fritzing - prosty program który nadaje się do wstępnego przyjrzenia się jak można poukładać sobie elementy na płytce.

Gdy ostatnio chciałem sobie polutować na http://www.cyfronika.com.pl/um70.htm nie znalazłem, żeby te lepsze programy oferowały projektowanie z użyciem płytek uniwersalnych:

Obrazek
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 13 maja 2013, 20:00

A ja powiem tak że do prostych projektów nawet nie bawię się w projektowanie płytek tylko montuję je od razu na pająka.
Hmm , to ja dodam od siebie , n ic odkrywczego , bardzo dużo układów uruchamiam wstępnie i testuje na płytkach stykowych i uważam że jest to metoda wyjątkowo wygodna dla testowania prototypów układów .

[ Dodano: 2013-05-13, 20:11 ]
Bardzo skromny przykładzik testowania wcale nie skromnego układu na płytce stykowej .
programowany generator z drajwerami mosfetów .

[ Dodano: 2013-05-13, 20:19 ]
Pitsa, oj nalutowałem sie kiedyś na tego typu płytkach jak na tym zdjęciu które zamieściłeś.
Na dziś unikam , stykówka lub dedykowane pcb .
Załączniki
stykowa.jpg
stykowa.jpg (283.84 KiB) Przejrzano 1419 razy

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: mc2kwacz » 28 maja 2013, 17:25

Prostych projektów się nie montuje na niczym, tylko od razu z projektu robi się prototyp :lol:
Bardzo dużo elektroniki nie występuje już wcale w postaci którą da się przylutować do czegokolwiek, poza miejscem dla niej specjalnie przeznaczonym. Nawet z dobrą domową technologią ciężko jest zrobić fotochemicznie płytkę z punktami lutowniczymi 0.5mm z odstępem 0,5mm a co dopiero próbować to na uniwersalce.
Poza tym projekt druku (połączeń) to często integralna część układu i niejeden układ po prostu nie da się odpalić na uniwersalce a już na pewno nie na płytce stykowej :)

Rzadko robię sobie płytki prototypowe w domu. Tylko wtedy, kiedy absolutnie nie mogę czekać tydzień na firmowe. Wtedy robię tak:
1. projekt druku w czymkolwiek (polecam legalny bezpłatny Autotrax albo Eagle demo)
2. wydruk w postscripcie i wysłanie do naświetlarni
3. przygotowanie laminatu przez nawiercenie ew otworów i obrysu na frezarce cnc (najlepiej)
4. naniesienie emulsji positiv, wysuszenie
5. naświetlenie płytki przez folię z naświetlarni przy pomocy własnej konstrukcji naświetlarki UV, zrobionej ze starego skanera A4
6. wywołanie, wytrawienie
7. ew pocynowanie całości alternatywnie pokrycie śladową warstwą roztworu kalafonii
8. polutowanie, uruchomienie

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: blue_17 » 31 maja 2013, 18:18

Tutaj kolego nie mówimy o armach gdzie masz 72MHz na budziku :)

Aczkolwiek znam wile osób które robią dla ARMów płytki termotransferem i są bardzo zadowolone

Do projektowania polecam Design Sparka nawet jest dostępny wideo kurs program jest całkowicie darmowy tera w wersji 5 ma system zintegrowanych biliotek co usprawnia pracę a system bibliotek jest taki sam jak w Cadstarze i Orkadzie

KURS DESIGN SPARK PCB

Z komercyjnych polecam Cadstara jak dla mnie najbardziej zaawansowany i najprostszy Altiuma nie polecam bo strasznie ciężki i żeby coś znaleźć trzeba korzystać z opasłych manuali, w eaglu robię coś zazwyczaj jeśli udostępniam to większej ilości osób, doskonały nie jest ale da się w nim pracować też są dostępne kursy np nakręcone przez mirekk36 polecam zajrzeć na jego blogspot-a
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: mc2kwacz » 31 maja 2013, 23:24

Nigdy w życiu nie robiłem nic na ARMie ani na Atmedze :)
Świat się nie kończy na tym co opisuje AVT :wink: Istnieje mnóstwo różnych procesorów.
I nie wszystko co ma 2 nogi i 2 przerwy na milimetr, to mikrokontroler czy mikroprocesor albo inna cyfrówka.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”