Urządzenie jest o tyle ciekawe, że Głębokość redukcji można płynnie zmieniać kręcąc umieszczoną od czoła obudowy korbką, owa korbka umożliwia uzyskanie przełożenia od 1:1 do 1:63 a całość odbywa się bezstopniowo (płynnie).
Zgodnie z załączonym szkicem na górze obudowy znajduje się blaszana wskazówka wskazująca aktualne przełożenie na przynitowanej do korpusu skali.
Tyle mógł bym jeszcze strawić gdy by nie fakt, że obojętnie w którą stronę nie kręci się kołem pasowym to koło łańcuchowe obraca się zawsze w tę samą stronę, co więcej, nawet minimalne ruchy w tę i z powrotem kołem pasowym powodują obrót koła łańcuchowego.
Obrót koła łańcuchowego następuje zarówno przy minimalnym ruchu koła pasowego w lewo jak i w prawo, nie doszukałem się tu typowego luzu międzyzębnego ani charakterystycznego dla przekładni pasowej oporu.
Dodatkowo podpowiem, że próba ręcznego obrotu kołem łańcuchowym wykazała, że w jedną stronę obraca się ono bez oporów, jednak nie przekazując ruchu na koło pasowe a w drugą stronę nie da się go ręcznie obrócić.
Całość jest zaopatrzona w mocno zniszczoną i nieczytelną tabliczkę znamionową, oczytałem jedynie napis w j. polskim "PRZEKłADNIA BEZSTOPNIOWA .........".
Na koniec opisu dodam jeszcze, że kształt obudowy po bokach wyraźnie wskazuje na obecność w niej tylko dwóch podstawowych osi, osi koła pasowego i osi koła łańcuchowego, oczywiście jest jeszcze piasta korby do ustawiania przełożenia.
I teraz pytanie:
czy ktoś z szanownych kolegów mógł by mi powiedzieć co to jest za przekładnia i jaka jest jej budowa