Magazynek talerzowy narzędzi ISO30..Uchwyty i inne elementy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Krokowiec 4Nm talerz spokojnie pociągnie ale trzymania nie będzie żadnego. Jak przewidujesz blokady a potrzebujesz przestawiać w ułamku sekundy to może być. Lepiej jednak dać ślimaka i mieć wolniej ale pewnie.

Co do chwytania oprawki to na targach była dydaktyczna frezareczka z chwytakami w postaci trzech sprężynek z kulkami i wkładane z góry. Całkiem miło to działało ale fotek nie mam.
Nie marudź , wreszcie temat co się może przydaćbartuss1 pisze:ktos sie tu uparł widze na magazynek obrotowy "rewolwerowy",

Co do chwytania oprawki to na targach była dydaktyczna frezareczka z chwytakami w postaci trzech sprężynek z kulkami i wkładane z góry. Całkiem miło to działało ale fotek nie mam.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
no powiedzmy ze może sie przydać, ale dużo kombinacji.
tak poza tym, jaka będzie sekwencja wymiany narzedzia ? wypluwanie i zassanie z pozycji T czy z wajchą zmieniaka ? półobrót - podjechanie, odebranie - odlozenie/ wymiana (suw w dół i do góry - półobrot i schowanie się.
czy zwyczajnie talerz jak spluwaczka pod wrzecionem na pozycji T1 a potem Tn a wrzecionko wykonuje ruchy uchwytu zmieniaka ale uproszczone tylko gora dół na zadanej pozycji ze zluzowaniem i zassaniem?
tak poza tym, jaka będzie sekwencja wymiany narzedzia ? wypluwanie i zassanie z pozycji T czy z wajchą zmieniaka ? półobrót - podjechanie, odebranie - odlozenie/ wymiana (suw w dół i do góry - półobrot i schowanie się.
czy zwyczajnie talerz jak spluwaczka pod wrzecionem na pozycji T1 a potem Tn a wrzecionko wykonuje ruchy uchwytu zmieniaka ale uproszczone tylko gora dół na zadanej pozycji ze zluzowaniem i zassaniem?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ta, ale szczegoły trzeba uwzglednic juz na poczatku, wjazd i podniesienie magazynka czy opuszczenie wrzeciona ? jednak wjazd to pryszcz, bo zadając pozycję osi obrotu talerza - jest ona stała, jaka dluga by ta wajcha wjazdu calego magazynu nie była.
a tak mi sie przyuważyl ten temat, bo dopiero co rozważalem temat kasetkowy w 5 osiówce.
sekwencja na wrzecionie ustawionym np do "-X".
podjezdzam na minusie X do kasetki, podnosze na Z+ do danej pozycji. Oddaję na minusie i zwalniam narzędzie, wycofuję na +x, nastepnie jade na pozycje osią Z, pobieram na -x i zasysam, podnosze Z, odjezdzam na +x i uciekam na bazę z nowym T, kasetka z otworami eliptycznymi jak leżaki dla butelek winnych, ale poziome. Cała sekwencja sterowana samą maszynką, bez cudowania, ewentualnie możnaby kasetke wysuwać i chowac w osi poziomej jakimś silownikiem pneumatyczny,m czy na listwie zebatej.
caly dowcip polega na tym , że możliwości jest dużo, kwestia wybrać prostą i bezawaryjną bez mozliwości popelnienia blędu maszyny.
a tak mi sie przyuważyl ten temat, bo dopiero co rozważalem temat kasetkowy w 5 osiówce.
sekwencja na wrzecionie ustawionym np do "-X".
podjezdzam na minusie X do kasetki, podnosze na Z+ do danej pozycji. Oddaję na minusie i zwalniam narzędzie, wycofuję na +x, nastepnie jade na pozycje osią Z, pobieram na -x i zasysam, podnosze Z, odjezdzam na +x i uciekam na bazę z nowym T, kasetka z otworami eliptycznymi jak leżaki dla butelek winnych, ale poziome. Cała sekwencja sterowana samą maszynką, bez cudowania, ewentualnie możnaby kasetke wysuwać i chowac w osi poziomej jakimś silownikiem pneumatyczny,m czy na listwie zebatej.
caly dowcip polega na tym , że możliwości jest dużo, kwestia wybrać prostą i bezawaryjną bez mozliwości popelnienia blędu maszyny.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Plan jest dość prosty
Kaseta sporo prostsza ale zajmuje miejsce blacie którego i tak czasami brakuje... choć nie odrzucam tego rozwiązania jeśli by ją zrobić np chowaną...
Plan na teraz jest taki:
- Talerz jeździ z osią X
- Podjazd wysoki do krawędzi minus luz potrzebny na wyciągnięcie narzędzia
- Obrót talerza a tak naprawdę połowy koła bo plan jest taki by na połowie były narzędzia a po obrocie talerz nie wchodził nad blat maszyny.
- Opuszczenie Z
- Dopchanie narzędzia na talerz
- Dojazd do talerza w celu odłożenia
- Uniesienie Wrzeciona
- Obrót talerza
- Opuszczanie wrzeciona w cele zassania narzędzia.
Ewentualnie dodana pneumatyka Która będzie poruszała magazynek wzdłuż Y i wtedy już normalny okrągły talerz dociągać do blatu... Wtedy zaoszczędziło by jeszcze blatu.
Taki plan...
Na razie usiłuje znaleźć stożki ISO25 w rozsądnej cenie bo teraz mam wycenione na 120 Euro
Panowie ślimacznica jaka myślicie do takiego zadania
Niestety nie jestem mechanikiem ja po prostu pracuje na tej maszynie w MDF i drewnie a zwyczajnie za drogie było by płatne rozwiązanie...

Plan na teraz jest taki:
- Talerz jeździ z osią X
- Podjazd wysoki do krawędzi minus luz potrzebny na wyciągnięcie narzędzia
- Obrót talerza a tak naprawdę połowy koła bo plan jest taki by na połowie były narzędzia a po obrocie talerz nie wchodził nad blat maszyny.
- Opuszczenie Z
- Dopchanie narzędzia na talerz
- Dojazd do talerza w celu odłożenia
- Uniesienie Wrzeciona
- Obrót talerza
- Opuszczanie wrzeciona w cele zassania narzędzia.
Ewentualnie dodana pneumatyka Która będzie poruszała magazynek wzdłuż Y i wtedy już normalny okrągły talerz dociągać do blatu... Wtedy zaoszczędziło by jeszcze blatu.
Taki plan...
Na razie usiłuje znaleźć stożki ISO25 w rozsądnej cenie bo teraz mam wycenione na 120 Euro
Panowie ślimacznica jaka myślicie do takiego zadania

Niestety nie jestem mechanikiem ja po prostu pracuje na tej maszynie w MDF i drewnie a zwyczajnie za drogie było by płatne rozwiązanie...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi