frezowanie w piko frezem stożkowym
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
witam mam pytanko jeżeli chcę frezować frezem stożkowym np. 6mm i kącie 2 stopnie na głębokość 4mm to żeby dostać oczekiwany wymiar przyjmuję frez V 6mm i kąt 2 stopnie czy mierzę go na wysokości 4mm i wpisuję taki wymiar?
Tagi:
-
czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć trzyma wymiar dołem czy górą freza?cosimo pisze:Rozumiem, że chcesz wycinać po offsecie i zastanawiasz się jak określić właściwy offset narzędzia – nie musisz. W takim wypadku w magazynku wpisujesz „szczerą prawdę” a offset sam się oblicza zależnie od zadanej głębokości.
Frez V 2* ? chyba 20* ?
-
nie rozumię , jeżeli mam frez np. 2 stopnie i wybieram kieszeń o zadanej średnicy np. 100mm na głebokość 8mm i potrzrebuję mieć ściankę pod kątem 2 stopnie czyli na dole jest np. 99.5mm a na górze 100? czy na dole 100 a na górze np. 100,5?RobWan pisze:Ani dołem, ani górą.
Po prostu nie przekroczy linii ścieżki bez względu jak mocno zagłębisz.
Robert
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 9
No nie do końca
Jak masz frez V np 10mm/90deg a zagłębisz tylko na 3 , to będziesz miał "offset", poza materiałem, dopiero zagłębienie na 5 i więcej da ci kieszeń na wymiar po obrysie a dołem pochylenie wedle kąta.
Przećwiczone, parę razy w materiał przy....mielone:-)

Jak masz frez V np 10mm/90deg a zagłębisz tylko na 3 , to będziesz miał "offset", poza materiałem, dopiero zagłębienie na 5 i więcej da ci kieszeń na wymiar po obrysie a dołem pochylenie wedle kąta.
Przećwiczone, parę razy w materiał przy....mielone:-)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Jak masz ustawioną Głębokość na 5 a Krok zagłębienia na 3, to po skończeniu obróbki jest tak jak powinno być, faza pokrywa się z konturem.wojtekcdl pisze:Jak masz frez V np 10mm/90deg a zagłębisz tylko na 3 , to będziesz miał "offset", poza materiałem, dopiero zagłębienie na 5
A to co jest w trakcie obróbki nie ma znaczenia.
Robert