frezowanie w piko frezem stożkowym

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

wojtekcdl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 36
Rejestracja: 05 sty 2016, 10:09
Lokalizacja: internet

frezowanie w piko frezem stożkowym

#11

Post napisał: wojtekcdl » 23 lip 2016, 20:46

:mrgreen:
a jak krok będzie ustawiony na 0.2? albo na 3.38?
to oczywiście że też tak będzie.... bo zagłębienie 5 lub wiecej dla freza 10/45 da styk z konturem.

Ja mówię że nie przy każdym ustawieniu ( zagłębieniu) będzie na zero....,
np. przy zagłębieniu mniejszym niż 0.5*średnicy przy 45 stopniach da frezowanie z offsetem
( dodatnim )(bez znaczenia krok zagłębiania, czy 0.01 czy 1.23 czy 1mm czy od razu zagłębienie 100%).

Kartka papieru i ołówek pomaga w rozgryzieniu tego zadania:-).



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#12

Post napisał: RobWan » 23 lip 2016, 20:57

Jeżeli osiągniesz zadaną Głębokość to zawsze masz fazę na konturze.
Zgadzasz się z tym?

Robert


wojtekcdl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 36
Rejestracja: 05 sty 2016, 10:09
Lokalizacja: internet

#13

Post napisał: wojtekcdl » 23 lip 2016, 21:38

nie, nie zgodzę się, na dowód załączam zrzut z realnej sytuacji frezowania:
frez fi3, kat 90 stopni, głębokość 1.25 czyli mniej niż 0.5D freza 45 stopni.
Ścieżka pokazuje offset od konturu...
dlatego że stożek fi 3/45deg (frez) zagłębiony mniej niż 1.5mm da offset od konturu.
Zgadzasz się z tym?
:razz:
Obrazek

[ Dodano: 2016-07-23, 21:43 ]
oczywiście tam gdzie piszę 45stopni mam na myśli freza V 90stopni, ( frez daje mi fazkę 45 stopni i stąd ten skrót myślowy za który przepraszam...)
Istota problemu się nie zmienia.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#14

Post napisał: RobWan » 23 lip 2016, 21:54

A masz aby 0 (zero) w Zostaw naddatek? :grin:

RObert


wojtekcdl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 36
Rejestracja: 05 sty 2016, 10:09
Lokalizacja: internet

#15

Post napisał: wojtekcdl » 23 lip 2016, 22:02

a proszę
:razz:

Obrazek

ten temat akurat zgłębiałem ostatnio,
naddatkiem właśnie sobie steruję szerokość fazki bo nie mogę zejść niżej niż 2mm a fazownik ma aż 12mm średnicy, więc trzeba było się zdoktoryzować z fazowania:-).
To takie moje know-how które oddaję w zamian za rady kolegów z tego forum.... :smile:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#16

Post napisał: RobWan » 23 lip 2016, 22:22

U mnie działa. Jak widać kontur pokrywa się ze śladem narzędzia.
Daj cama jak i ja daję. :grin:

Robert
Załączniki
faza.png
test do usuniecia.zip
(674 Bajtów) Pobrany 67 razy


wojtekcdl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 36
Rejestracja: 05 sty 2016, 10:09
Lokalizacja: internet

frezowanie w piko frezem stożkowym

#17

Post napisał: wojtekcdl » 23 lip 2016, 23:00

a proszę:
Załączniki
test.zip
(759 Bajtów) Pobrany 64 razy
test.zip
test
(759 Bajtów) Pobrany 60 razy
test.zip
(759 Bajtów) Pobrany 66 razy


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#18

Post napisał: RobWan » 23 lip 2016, 23:08

No i jest u mnie OK.
Ten drugi otwór masz z ujemnym naddatkiem.
Pamiętaj, aby zobaczyć zmiany trzeba nacisnąć BUDUJ.
Piko 4.1.4?

Robert


wojtekcdl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 36
Rejestracja: 05 sty 2016, 10:09
Lokalizacja: internet

frezowanie w piko frezem stożkowym

#19

Post napisał: wojtekcdl » 23 lip 2016, 23:08

wszystko jasne, sprawdziłem na wersji 4.1.2
Ja działam na wersji 3.0.2 a Ty na 4.1.2 ( pewnie).
U mnie działa to tak jak opisuję ja :mrgreen:
a u Ciebie tak jak opisujesz Ty :mrgreen:


ładnie się można naciąć przy zmianie wersji... fajnie że to wyszło przy tej okazji...

Tym optymistycznym akcentem zakończmy dzień z Piko a zacznijmy noc z żonami :lol:
Dobranoc. :grin:

Tak, ten drugi jest z offsetem, ale ten o ktorym mówiy nie:-), nie podejrzewaj mnie o to że nie wiem kiedy klikać buduj:-)

Reasumując: wersja 3.0.2 działa inaczej niż 4.1.2 i pewnie trochę starsze i nowsze.

Mieliśmy obaj rację:-)
Dobranoc
Ostatnio zmieniony 23 lip 2016, 23:12 przez wojtekcdl, łącznie zmieniany 1 raz.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#20

Post napisał: RobWan » 23 lip 2016, 23:10

wojtekcdl pisze: 3.0.2
:oops:
I Win 3.11? :lol: Jestes fanem użytkownika mc2kwacz

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”