ci3jk4 pisze:Ja właśnie tej części nie czaje. W manual owszem jest napisane że piko przyjmuje 12-24v, ale to na złączu zasilania a nie silników. Z tego co ezbig pisze wynika że servopack traktował by złącze piko 24v...
Widzę pewną niekonsekwencje w dokumentacji. Dodatkowa oś może być na 24V, ale przy podstawowych już jest coś innego. Mam wrażenie, że dokumentacja powstawała wraz ze zmieniającymi się wersjami PIKO i nie do końca uwzględnia wszystkie aktualizacje sprzętu lub projekt się rozwija i tworzy na bieżąco (stąd brak konsekwencji). Część pinów idzie bezpośrednio z procesora lub na stałe jest podciągnięta pod 5V, a inne mają już klucze OC i napięcie może być dowolne.
Generalnie złącze OC (otwarty kolektor) może współpracować z takim napięciami jakie wytrzyma tranzystor je obsługujący i nie ważne jest czy układ jest zasilany z 5 czy 50V. OC to jak przekaźnik, który zwiera do masy.
Enable faktycznie wymaga pośrednika, bo tam stanem aktywnym jest +5V. Ja bym to inaczej rozwiązał, ale jak ktoś się nie zna na elektronice to przekaźnik będzie najprostszy.
Na waszym miejscu zapytałbym producenta PIKO o te szczegóły. Trudno mi coś odpowiedzialnie doradzić, jak nie mam tej płytki w ręku.