Witam,
od 2 lat używam SolidCAMa 2006 i od początku miałem z nim problemy. Robiąc ścieżki ostrymi frezami raczej wszystko działa bez problemów, jednak jak tylko użyję frezów z zaokrągleniami lub kuli (nie licząc obróbki liniowej) to zaczynają się problemy, tzn przykładowo użyję freza fi10 R1 to do Z-1 przy Z0 na górze detalu frez "skacze". Schodzi na dół i do góry w różnych miejscach detalu o wartość skoku Z. Dopiero jak zejdzie poniżej swojego promienia (w tym wypadku Z-1) to idzie płynnie po obwodzie wybieranej kieszeni. Kolejna sprawa to problem z obszarem frezowania - jak detal jest skomplikowany i zaznaczam mu obszar który ma frezować (ściany do frezowania) to potrafi sobie nie frezować jakiejś tam części tego obszaru.
Czy to wina postprocesora czy wada tego programu?
Jeżeli postprocesora to czy ma ktoś może inny postprocesor pod HH i530 AVIA VMC650 ?
SolidCAM i problemy z nim związane
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nie krępuj się i dzwoń do Nich .
Mój programista - technolog często korzysta z Ich pomocy ....
A na symulacji wspomniany przez Ciebie frez ,, robi robotę"?
Podeślij mi plik na mój adres e- mail; [email protected]
.... zobaczę (tak z ciekawości) , jak się on ma na SolidCAM 2009.
Mój programista - technolog często korzysta z Ich pomocy ....

A na symulacji wspomniany przez Ciebie frez ,, robi robotę"?
Podeślij mi plik na mój adres e- mail; [email protected]
.... zobaczę (tak z ciekawości) , jak się on ma na SolidCAM 2009.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
na symulacji już widać, że źle robi.WZÓR pisze:A na symulacji wspomniany przez Ciebie frez ,, robi robotę"?
Plik wysyłam
[ Dodano: 2011-01-26, 23:43 ]
druga sprawa:
Mam detal, który jest wycinkiem kuli i w nim mam napis. Chce poprowadzić frez po konturze obróbką wykańczającą o stały skok Z. Jednak używając funkcji stałe Z to frez wychodzi i wchodzi w materiał zmieniając skok. Jak zrobić, żeby frez trzymał się konturu a skok w Z nie był względem osi współrzędnych tylko względem powierzchni obrabianej ?
[ Dodano: 2011-01-26, 23:47 ]
to zdjęcie lepiej wyjaśni o co mi chodzi:

[ Dodano: 2011-01-26, 23:48 ]

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: SolidCAM i problemy z nim związane
Przeglądałem Twój model - napis ma zbyt wiele powierzchni... nie zaznaczysz jednej z nich , to nie wyfrezuje.STELMI pisze:...Kolejna sprawa to problem z obszarem frezowania - jak detal jest skomplikowany i zaznaczam mu obszar który ma frezować (ściany do frezowania) to potrafi sobie nie frezować jakiejś tam części tego obszaru. ...
Musisz go w miarę ujednolicić i wskazać wszystkie powierzchnie do obróbki.

Postprocesor - postprocesorem , ale model i wskazanie na nim obróbki też nie może być do d***.WZÓR pisze:Jest to wina postprocesora.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki