wybuch
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: wybuch
Prawdopodobnie otrzymały odwrotną polaryzację lub zbyt wysokie napięcie. Mógł uszkodzić się mostek prostowniczy i napięcie AC przedostało się na kondensatory.yach35 pisze:prosze o pomoc po podlaczeniu sterownika plyty glownej do zasilania wybuchly mi kondensatory dlaczego ??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
dziekuje za odpowiedz
jestem bardzo poczatkujacy wiec zapytam jeszcze przywiozlem caly zestaw zmontowany przez fachowca u niego wszystko bylo ok silniki chodzily
przywiozlem do domu wpialem wszystko w listwe listwe do gniazda i bum
jesli mozna jeszcze czy powinienem sprawdzic polaryzacje? i skad to za duze napiecie? jak tego uniknac ?
jestem bardzo poczatkujacy wiec zapytam jeszcze przywiozlem caly zestaw zmontowany przez fachowca u niego wszystko bylo ok silniki chodzily
przywiozlem do domu wpialem wszystko w listwe listwe do gniazda i bum
jesli mozna jeszcze czy powinienem sprawdzic polaryzacje? i skad to za duze napiecie? jak tego uniknac ?
yach
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Po pierwsze na 99% zamieniłeś polaryzacje ,lub jak Leoo pisał podałeś za duże napięcie.Za dosłowne pare złotych możesz kupić miernik i unikniesz takich zaskoczeń.Najlepiej kup transformator taki jaki powinien być (zapomnij o zmniejszaniu napięcia "prądu" w jakiś inny sposób, do tego słóży transformator a inne sposoby sie tu nie sprawdzą)a unikniesz zaskoczeń i przed podłączeniem sprawdź polaryzacje.Jeżeli chcesz przynajmniej uniknąć zamiany polaryzacji zasilanie puść po przez mostek prostowniczy bieguny ma opisane (zazwyczaj) plus i minus a podłanczając go możesz sobie zamieniac bieguny dowoli po za mostkiem zawsze będziesz miał taką biegunowość jak została na nim opisana.POWODZENIA 

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
dzieki
ale tak wlasnie bylo caly zestaw nie bylo tylko bezpiecznikow mialem je soie podpiac i calosc wpakowac do szafy
mam jeszcze pytanie czy mogla pasc plyta glowna? a silniki?
jade do goscia w sobote niech poniucha
fotki porobie
[ Dodano: 2008-05-20, 14:44 ]
jeszcze jedno pytanie
czy moglo miec na ta awarie to ze wlaczylem oba zasilacze ten od plyty glownej i ten od sterownikow jednoczesnie
bardzo prosze o odpowiedz
ale tak wlasnie bylo caly zestaw nie bylo tylko bezpiecznikow mialem je soie podpiac i calosc wpakowac do szafy
mam jeszcze pytanie czy mogla pasc plyta glowna? a silniki?
jade do goscia w sobote niech poniucha
fotki porobie
[ Dodano: 2008-05-20, 14:44 ]
jeszcze jedno pytanie
czy moglo miec na ta awarie to ze wlaczylem oba zasilacze ten od plyty glownej i ten od sterownikow jednoczesnie
bardzo prosze o odpowiedz
yach