Ciekawostka przyrodnicza
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ciekawostka przyrodnicza
Witam.
Dziś przeżylismy ciekawą awarię na chińskim straganie. Dotychczasowe chłodzenie opadowe zostało zastąpione obiegowym. I tu niespodzianka. Po wciśnieciu F8 (załączenie pompki) sterowanie zaczynało głupieć. Klapały chyba wszystkie styczniki i Esc nie wyłączał. Programowe M8 i M9 działało dobrze. Fizyczne odłączanie pompki od stycznika przywracało działanie.
Po konsultacjach z kol. Markiem, zamianie faz, wymianie stycznika było to samo.
Przyczyna okazała sie b.prozaiczna - za długi kabel od klawiatury. A raczej przedłuzacze USB.
Klawiatura podpięta bezpośrednio do kompa działa bez zarzutu. Przedłużaczy pare sprawdzonych, bez efektu. Jako że muszę mieć klawiaturę pod palcem, jutro przetestujemy bezprzewodowe.
Dziś przeżylismy ciekawą awarię na chińskim straganie. Dotychczasowe chłodzenie opadowe zostało zastąpione obiegowym. I tu niespodzianka. Po wciśnieciu F8 (załączenie pompki) sterowanie zaczynało głupieć. Klapały chyba wszystkie styczniki i Esc nie wyłączał. Programowe M8 i M9 działało dobrze. Fizyczne odłączanie pompki od stycznika przywracało działanie.
Po konsultacjach z kol. Markiem, zamianie faz, wymianie stycznika było to samo.
Przyczyna okazała sie b.prozaiczna - za długi kabel od klawiatury. A raczej przedłuzacze USB.
Klawiatura podpięta bezpośrednio do kompa działa bez zarzutu. Przedłużaczy pare sprawdzonych, bez efektu. Jako że muszę mieć klawiaturę pod palcem, jutro przetestujemy bezprzewodowe.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tez tego doświadczyłem na maszynie długiej ponad 3 mb...kamar pisze:Przyczyna okazała sie b.prozaiczna - za długi kabel od klawiatury. A raczej przedłuzacze USB.
Klawiatura bezprzewodowa jak najbardziej choć nie zalecana z powodu słabnących baterii które mogę wywołać pewne opóźnienia w działaniu podczas naciskania.
Najpewniej będzie klawiatura,mysz na ps2..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
porządne marki Dell , HP
robi do dziś te gniazda nawet w lapkach jest jeszcze COM

robi do dziś te gniazda nawet w lapkach jest jeszcze COM

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś kupiłem bezprzewodowa myszkę i klawiaturę. Baterie musiałem wymieniać co ok. miesiąc. Wymieniłem myszkę na przewodową a klawiatura pozostała bezprzewodowa. Okazało się, że baterie wytrzymywały wtedy ok. roku. Najgłupsze momenty były tuż przed koniecznością wymiany baterii gdy klikanie na klawisz nic nie dawało lub ... dawało. W tym przypadku maszyna może narobić bigosu. Lepiej baterie czy akumulatorki wymieniać dużo wcześniej.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wiórek nie dawno narobił mi biosu , wskoczył pod klawisz a jechałem zerownikiem do krawędzi - no i zadziałał jednorazowokamar pisze:A wiesz ile "bigosu" może narobić byle wiórek jak wpadnie pod klawisz. Uwazac trzeba zawsze.BYDGOST pisze: W tym przypadku maszyna może narobić bigosu. .

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...