Ciekawostka przyrodnicza

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Ciekawostka przyrodnicza

Post napisał: tuxcnc » 09 lip 2012, 23:01

kamar pisze:Przyczyna okazała sie b.prozaiczna - za długi kabel od klawiatury. A raczej przedłuzacze USB.
Klawiatura podpięta bezpośrednio do kompa działa bez zarzutu. Przedłużaczy pare sprawdzonych, bez efektu. Jako że muszę mieć klawiaturę pod palcem, jutro przetestujemy bezprzewodowe.
Wcale nie jest tak jak piszesz.
Masz nadajnik zakłóceń czyli pompkę i odbiornik zakłóceń czyli przedłużacz z klawiaturą USB.
Zacząć by należało od wymiany pompki, bo każde źródło zakłóceń może w każdej chwili narobić innego cyrku, więc najlepiej takich źródeł nie mieć.
Po drugie pomóc może także wymiana klawiatury na inną USB.
Ta którą masz może być jakoś szczególnie podatna na zakłócenia, inna może działać prawidłowo na przedłużaczu.
Przedłużacz można spróbować zaekranować.
Klawiatury i myszy bezprzewodowe to ostateczność w warunkach przemysłowych.

Miałem kiedyś taki cyrk, że mysz sama łaziła po ekranie i klikała w co popadnie.
Zmiana kanału nic nie pomagała.
Podobnie wymiana na inną tego samego typu.
Okazało się, że sygnał z innych myszy bezprzewodowych przenosił się dwa piętra w dół, z biura, po kablu ethernetowym.

.

Tagi:

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 09 lip 2012, 23:13

Pierścień ferrytowy jest na tych przedłużaczach? Jak nie to można spróbować tuż przed kompem owinąć przedłużacz pare razy przez taki pierścień.
Normalnie chyba wszystko co się podłącza do komputera ma pierścienie na kablu, przy samej wtyczce.
Mi okablowanie krańcówek cały czas wyłączalo maszynke, mimo że ekranowane. Przez dwa tygodnie próbowałem wiele żeczy, bez efektu. Po owinięciu kabla na pierścień od razu znikły kłopoty.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 lip 2012, 16:50

Całkiem mi sie ten wynalazek podoba. Działa bezbłędnie a dwa kabelki mniej i odłożyć mozna przy dłuższych programach.

Obrazek

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Pneumokok » 12 lip 2012, 22:01

Czołem !
Bardziej bajeranckie modele/zestawy mają na klawiaturze/myszce ikonkę baterii, która pokazuje stan naładowania akumulatorków/baterii. Jeśli chce się uniknąć przygód typu 'wcisnąłem i nic sie nie stało' :mrgreen: możnaby użyć takiego rozwiązania

Pozdrawiam :)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”