Zasilanie UHU
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Cześc Leoo.
Czyli należy podawać na sterownik zawsze napięcie odpowiednie dla danego silnika.
Podpowiedz mi jeszcze taką rzecz - na forum przeczytałem, że na typowy sterownik (na układzie UHU) można podać na VM 90V. Ponoć wytrzymuje 10A. To by znaczyło, że zapomocą tego sterownika można zasilać silniki o mocy do 900W. Zgadza się ?
Czyli należy podawać na sterownik zawsze napięcie odpowiednie dla danego silnika.
Podpowiedz mi jeszcze taką rzecz - na forum przeczytałem, że na typowy sterownik (na układzie UHU) można podać na VM 90V. Ponoć wytrzymuje 10A. To by znaczyło, że zapomocą tego sterownika można zasilać silniki o mocy do 900W. Zgadza się ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Teoretycznie tak ale duże silniki mocniej iskrzą, z czym UHU nie zawsze sobie radzi. Trzeba rozważnie dobierać elementy gasika.Dolce pisze:na typowy sterownik (na układzie UHU) można podać na VM 90V. Ponoć wytrzymuje 10A. To by znaczyło, że zapomocą tego sterownika można zasilać silniki o mocy do 900W. Zgadza się ?
-
- Posty w temacie: 1
W UHU można ustawić PWM i bezpiecznie zasilać silnik wyższym napieciem. Trudno jednak przewidzieć sensowną granicę przekraczania napięcia nominalnego silnika - przy zbyt dużym napieciu konieczne jest duże ograniczenie PWM'a co skutkuje wyczuwalnym impulsowaniem silnika - nie jest to dla niego zdrowe.
-
- Posty w temacie: 3
Istotnie jest parametr Torque (50 - 255), jednak autor przestrzega o zagrożeniach podczas regulacji. Na dodatek trudno szacować moc trafa, której pobór będzie zależał od ustawienia w/w parametru.qqaz pisze:W UHU można ustawić PWM i bezpiecznie zasilać silnik wyższym napieciem.
Jeśli chodzi o dobór silników i elementów gasika, to było kilka wątków na forum.
Kondensator filtrujący jest potrzebny. W serwach też mamy do czynienia z powracaniem napięcia od silnika do zasilacza, podczas dynamicznych ruchów.
Transformator należy dobrać z niewielkim nadmiarem mocy. Napięcie wtórne z przedziału 22 do 24V powinno dać dobre rezultaty.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie pamiętam, by był tam jakiś problem, mam te sterowniki, jedynie co, to fakt, że najpierw powinno się włączać napięcie logiki, dopiero potem napięcie mostka i w zasadzie tyle, chociaż odwrotna kolejność nie powinna nic popsuć, ponieważ MOSFETY teoretycznie powinny być zatkane, ale, lepiej w tym przypadku poczekać i załączyć napięcie MOSFETów nieco później, a dokładniej po ustabilizowaniu pracy układów logicznych.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)