Sterownik UHU - pytania początkującego
-
berrrcik21
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 13
-
pukury
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
witam.
o jaki schemat mostka Ci chodzi ?
mostek jak mostek - 4 diody .
jeżeli miałbyś trafo z dwoma uzwojeniami to możesz zastosować prostownik z dwiema diodami .
na allegro jest pełno odpowiednich elementów.
osobiście radziłbym 4 diody i radiator - te scalone prostowniki ( kostki ) przy prądach nieco większych grzeją się okropnie - ale i takie by mogły być .
pozdrawiam .
o jaki schemat mostka Ci chodzi ?
mostek jak mostek - 4 diody .
jeżeli miałbyś trafo z dwoma uzwojeniami to możesz zastosować prostownik z dwiema diodami .
na allegro jest pełno odpowiednich elementów.
osobiście radziłbym 4 diody i radiator - te scalone prostowniki ( kostki ) przy prądach nieco większych grzeją się okropnie - ale i takie by mogły być .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Leoo
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
Na początku strony jest teoria, u dołu jest schemat.berrrcik21 pisze:No właśnie o to chodzi, że nie mam schematu tego mostka Gdybym miał, to bym nie pytał
http://www.daminet.pl/~zawalny/pup/upr.htm
-
berrrcik21
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 13
Witam 
Dziękuję za pomoc. Teraz mam pytanie o zasilacz logiki UHU. Domyślam się, że prąd zasilający logikę musi być dobrze przefiltrowany i stabilizowany. Znalazłem dwa schematy różnych zasilaczy. Ten czterozaciskowy wygląda na porządniejszy, ale mogę ocenić to tylko z wyglądu, gdyż w elektronice jestem debiutantem. Zdecydowałem się na takie zasilacze, gdyż UHU podobno lepiej pracuje, gdy logika jest zasilana napięciem powyżej 12V (ok.16V). Proszę o opinie i poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!
Robert
Dziękuję za pomoc. Teraz mam pytanie o zasilacz logiki UHU. Domyślam się, że prąd zasilający logikę musi być dobrze przefiltrowany i stabilizowany. Znalazłem dwa schematy różnych zasilaczy. Ten czterozaciskowy wygląda na porządniejszy, ale mogę ocenić to tylko z wyglądu, gdyż w elektronice jestem debiutantem. Zdecydowałem się na takie zasilacze, gdyż UHU podobno lepiej pracuje, gdy logika jest zasilana napięciem powyżej 12V (ok.16V). Proszę o opinie i poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!
Robert
- Załączniki
-
- zasilacz lab 0-30v 5a.pdf
- (383.77 KiB) Pobrany 6908 razy
-
- zasilacz_laboratoryjny_czterozaciskowy_0-30v_5a_129.pdf
- (700.13 KiB) Pobrany 3869 razy
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt
Demokryt