Płyta główna CSMIO LPT - MACH 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
A może kolega podpowiedzieć jak podłączyć płytkę do sterownika UHU ? Mianowicie chodzi mi o sygnał FAULT.. Z tego co rozumiem błąd w UHU wywoływany jest stanem wysokim, FAULT na płytce aktywny jest w stanie niskim, czyli na odwrót tak ? Musze zrobić negacje tego sygnału na jakimś zewnętrznym scalaku??
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Nie ma takiej potrzeby ponieważ w instrukcji był błąd standardowo wejcie jest sterowane syganalem wysokim ( od 12 do 24 V ) natomiast po wgraniu nowego oprogramowania dostepnego na www.cs-lab.eu istnieje możliwość wyboru sterowania stanem niskim lub wysokim. W przypadku sterowania sygnałem niskim konieczne jest podciagniecie wszystkich wejść Fault do 24V rezystorem 4,7krockykon pisze:A może kolega podpowiedzieć jak podłączyć płytkę do sterownika UHU ? Mianowicie chodzi mi o sygnał FAULT.. Z tego co rozumiem błąd w UHU wywoływany jest stanem wysokim, FAULT na płytce aktywny jest w stanie niskim, czyli na odwrót tak ? Musze zrobić negacje tego sygnału na jakimś zewnętrznym scalaku??
Pozdrawiam
-
a co jeśli to wyjście (NA) w UHU jest podłączone do wyjścia w procka na 5V ( przez rezystor 560 ohm) ??
schemat - http://www.pyffel.com.pl/archiwum-uhu-duze/uhu.pdf
Jaki jest próg stanu niskiego/wysokiego w płycie głównej ??
Czy jest jakaś strona gdzie mógłbym śledzić uaktualnienia/fix'y do projektu?
Czy projekt uważa sie za zakończony ? czy można liczyć na jakieś nowinki ??
PS. na fotkach na stronce widzę jakąś baterie/kondensator na środku płytki, w mojej płytce tego niema... do czego ta bateria powinna być ?
PS. na fotkach na stronce widzę jakąś baterie/kondensator na środku płytki, w mojej płytce tego niema... do czego ta bateria powinna być ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jest jeszcze jedna kwestia. Wyjście NA i wejście NE może współpracować z płytą główną pod warunkiem połączenia mas, jednak kiedy to zrobimy, stracimy separację galwaniczną. Tak więc trzeba dołożyć dwa transoptory o ile zamierzamy używać dodatkowych sygnałów.rockykon pisze:a co jeśli to wyjście (NA) w UHU jest podłączone do wyjścia w procka na 5V ( przez rezystor 560 ohm) ??
-
- Kontakt:
Tak jak pisze Leoo zalecam w tym przypadku dołożyć transoptor , ponieważ wyjście NA jest praktycznie połączone z procesorem i w tym przypadku nie można polaryzować tej linii do 24V. Jeżeli chodzi o wejście FAULT to na sterowniku jest ono spolaryzowane do masy rezystorem 22k wiec sterować należy sygnałem dodatnim ( 12V do 24V ) napięcie poniżej nie będzie wykrywane . W projektach staramy się zachować standardy przemysłowe napięć sterujących jak i zasilających nasze układy czyli 24V ( 0-10V itp ). Niestety takie drivery jak wspomniane UHU nie zwracają na to uwagi nie wspominając o jakichkolwiek zabezpieczeniach linii sterowanych bezpośrednio procesorem , dlatego w tym przypadku konieczna jest przeróbka w postaci dodatkowego transoptora.rockykon pisze:a co jeśli to wyjście (NA) w UHU jest podłączone do wyjścia w procka na 5V ( przez rezystor 560 ohm) ??
Jeżeli chodzi o uaktualniania to oczywiście proszę śledzić forum oraz stronę producenta
www.cs-lab.eu tam pojawiają się nowe wersje oprogramowania. Projekt nie jest zakończony wszystkie ewentualne niedociągnięcia będą na-bieżąco poprawiane. Wkrótce pojawią się nowe moduły dodatkowych wejść/wyjść (CSMIO-IO) oraz moduł JOG (SCMIO-JOG) które po zmianie oprogramowania w CSMIO-LPT będą przez niego obsługiwane, oczywiście zmiana będzie również dotyczyć samego plugina do MACH3. Sama funkcjonalność wejść i wyjść w CSMIO-LPT pozostanie raczej bez zmian. Obecnie zaawansowane prace trwają nad CSMIO-IP-P ( sterowanie po sieci LAN ).
Jeżeli chodzi o baterie to założenia były takie aby niektóre dane konfiguracyjne trzymać w wewnętrznej pamięci ram podtrzymywanej bateryjne ale zdecydowaliśmy się na trzymanie tych danych w pamięci FLASH wiec bateria nie jest już potrzebna.
Pozdrawiam .
-
Może sie czepiam, ale jakoś brakuje mi wyraźnego oznaczania (dalej w instrukcji) które z pinów to wejście a które to wyjście...
Skoro muszę teraz dorobić izolacje galwaniczną, czy jest jakaś różnica które wejście FAULT będzie aktywowane ? Czy wystarczy jak sterowniki złącze ze sobą i FAULT doprowadzę tylko do jednego wejścia? Czy jest jakas różnica jak podłącze zamiast do FAULT do E-STOP? (tam we wtyczce mam juz 24V)
Mogą koledzy podrzucić jakiś mały (najlepiej SMD) ogólnie dostępny transoptor?
Skoro muszę teraz dorobić izolacje galwaniczną, czy jest jakaś różnica które wejście FAULT będzie aktywowane ? Czy wystarczy jak sterowniki złącze ze sobą i FAULT doprowadzę tylko do jednego wejścia? Czy jest jakas różnica jak podłącze zamiast do FAULT do E-STOP? (tam we wtyczce mam juz 24V)
Mogą koledzy podrzucić jakiś mały (najlepiej SMD) ogólnie dostępny transoptor?
-
- Kontakt:
CSMIO-LPT posiada 4 niezależne wejścia FAULT dla każdej osi , reakcja na wejście FAULT i E-STOP jest takie samo. 4 wejścia pozwalają dokładnie określić który driver zgłasza błąd. Możesz oczywiście sterować sobie tylko jedno wejście. Również można podłączyć to w obwód E-STOP. Jeżeli chodzi o transoptor to jest tego tyle w TME że ciężko wskazać 1.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
rozumiem, że zastosowanie tej płytki nie zmienia maksymalnej częstotliwości impulsów taktujących z Macha? będzie to możliwe w wersji ze sterowaniem po LAN?
Czy koledzy, którzy już korzystają z tego dobrodziejstwa w postaci płytki CSMIO i podłączali ją do UHU mają jakieś spostrzeżenia z tym związane?
Czy koledzy, którzy już korzystają z tego dobrodziejstwa w postaci płytki CSMIO i podłączali ją do UHU mają jakieś spostrzeżenia z tym związane?
-
Ja niestety jestem cały czas w trakcje... A spostrzeżeniami dziele sie na bieżąco ..Czy koledzy, którzy już korzystają z tego dobrodziejstwa w postaci płytki CSMIO i podłączali ją do UHU mają jakieś spostrzeżenia z tym związane?
Czy dobrze rozumiem chcąc zresetować sterownik UHU "za pomocą" wyjścia RESET również muszę użyć transoptora ?