jakie kable wybrać do sterowania?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: jacek-1210 » 07 gru 2011, 11:02

Skoro już zostałem wywołany do tablicy :smile: : o przewymiarowywaniu przewodów ze względu na spadki napięć pisałem w jednym z wcześniejszych postów. Przypomnę że cała burza w szklance wody rozpętała się o przeciążalność przewodów a nie spadki napięć. No bo jeśli ktoś mi pisze że do gniazdka 16A powinienem podchodzić przewodem 4mm2, a jeszcze wymyśla innemu kol. że jest niedoczytanym amatorem bez bladego pojęcia, to nawet takiemu spokojnemu człowiekowi jak ja może braknąć cierpliwości :wink: .

Kol. Tomud: tak jak obserwuję forum, przeciętna większość sterowników ma zasilanie ok. 36V. Zakładając spadek 4% to możemy przyjąć (liczę w głowie, mocno "na oko") spadek 1.5V. Z Twoich wyliczeń wynika że 1V mamy przy 3.67A więc przewód 0.5mm spokojnie zmieści się w tym 1.5V. Oczywiście możemy przewymiarować to, ale bardziej ze względu na wytrzymałość mechaniczną i trwałość a nie przeciążalność :wink: . Ale i tak górna granica w takim domowym zastosowaniu to będzie 0.75-1mm2. Pozdrawiam

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Tagi:

tomud
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14

Post napisał: tomud » 07 gru 2011, 11:33

@jacek-1210

Ja powiem inaczej - podchodzac do tematu warto zerknac sobie w te nielubiane wzorki :) Mozna i sobie wyliczyc cieplo wydzielane na rezystancji przewodu :) Moze nie jest to do konca potrzebne ale jak juz sie dyskutuje warto wiedziec o czym sie dyskutuje i dlaczego takie, a nie inne przekroje czasem podaja tabelki :)

W sumie mozna by podac wiecej wzorkow - ale nie testowalem czy jest na forum instalniety Latex ;) bo bez niego to troche trudno by bylo.

Natomiast po co liczyc "na oko" skoro to jedno dzielenie (kiedys w modelarni to prowadzacy mowil - na oko to chlop w szpitalu umarl ;) )

ot dla 4m Imax = 1.5V / 0,272 = 5,51A ;) oczywiscie dla rezystancji miedzi jaka zalozylismy na poczatku (czyli nie dla przewodu jaki uzywamy - ale to nie jest problem bo mozna podstawic prawidlowe wartosci). Nie liczylem dla danych przewodow bo chodzilo tylko o wyjasnienie o co tutaj biega :)

Mi chodzi natomiast o to po co liczyc "na oko", jak jest to matematyka ze szkoly podstawowej i mozna w mig sobie policzyc.

Z tym ze jak mowimy o gniazdku to jest to troche inaczej bo mowimy o pradzie przemiennym (dochodzi nam uwzglednienie cos Φ) i teraz pytanie czy o ukladzie 2 czy 3 fazowym i tak procenowy spadek dla takich ukladow. W sumie mozna brac pod uwage prad, ale bierze sie w takich wypadkach pod uwage moc odbiornika (moze to byc silnik). Dobra ale tutaj mowimy o DC wiec nie ma sensu tego ciagnac :)

Generalnie chodzi o policzenie ΔU[V] i ΔU[%] - a wzory idzie bez problemu tez znalezc...

Wiec Panowie na zakonczenie liczmy i jeszcze raz liczmy :) uniknie sie potem niepotrzebnych sytuacji i nieprzyjemnych wymian zdan ;) Do tego wyglada to profesjonalniej niz przytoczenie liczby z tabelki :)

W sumie na poczatku mialem podac jaki bym dal przewod :) ale po tym jak watek sie "rozkrecil" postanowilem dac wzorki - ktore nie beda juz chyba podstawa do kolejnych niepotrzebnych klutni.

orzel10000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18

Post napisał: orzel10000 » 07 gru 2011, 12:27

kolego tomud zaczynając z wzorkami to się dopiero rozkręci temat i się pochwalą jakie kto ma dyplomy ale warto będzie czytać dalej ten temat będzie ciekawie :lol:

tomud
Posty w temacie: 14

Post napisał: tomud » 07 gru 2011, 13:13

tylko tutaj dalej nie widze miejsca na dyplomy, ktore zreszta osobiscie niezbyt szanuje. Ot mam czasami "przyjemnosc" przeprowadzac rozmowy kwalifikacyjne w firmie i wiele osob z takimi dyplomami nadaje sie na kase do Biedronki :) Ot smutna prawda.

Natomiast na tematy merytoryczne zawsze mozna porozmawiac - czy cos warto robic czy nie. Zwlaszcza ze czasem moze to nam zaoszczedzic niepotrzebnych wydatkow, a takie hobby nie jest i tak tanie - wiec warto wszystko przemyslec z rozwaga :) Do tego kazdy z takich dyskusji moze sie czegos nowego nauczyc - a wiadomo ze nikt nie jest alfa i omega :)

Ot mysle ze na tym mozna zakonczyc takie uwagi i ewentualnie pociagnac cos merytorycznie jak kogos jeszcze jakies kwestie interesuja.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sofix997
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Post napisał: sofix997 » 07 gru 2011, 13:22

Panowie, ale w dalszym ciągu nie wiem jakie przewody mogę zastosować? może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami jakie kto ma poprowadzone i czy ewentualnie wszystko działa jak należy. Szczerze powiem że w sklepach które są w moim mieście jedyne co mogę kupić to 0.14mm oraz 0.34mm po kolosalnych cenach :???:
Człowiek normalny ma marzenia.

Człowiek geniusz ma cele.

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 07 gru 2011, 13:24

sofix997 pisze:Panowie, ale w dalszym ciągu nie wiem jakie przewody mogę zastosować? może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami jakie kto ma poprowadzone i czy ewentualnie wszystko działa jak należy. Szczerze powiem że w sklepach które są w moim mieście jedyne co mogę kupić to 0.14mm oraz 0.34mm po kolosalnych cenach :???:
niestety tak jest na forum cnc dajesz temat ale do końca nie wiadomo o co w nim chodzi

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 07 gru 2011, 13:31

http://allegro.pl/przewod-sterowniczy-w ... 51994.html

Dla świętej spokojności można zastosować 0.75 mm^2 na silniki 4.2A.
Taniej niż na tej aukcji nigdzie nie widziałem.

Jeśli chcesz jeszcze googlać, to "LIYCY" jest tym kłębkiem, który zaprowadzi Cię do nitki ;)

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 07 gru 2011, 13:41

Zienek pisze:http://allegro.pl/przewod-sterowniczy-w ... 51994.html

Dla świętej spokojności można zastosować 0.75 mm^2 na silniki 4.2A.
Taniej niż na tej aukcji nigdzie nie widziałem.

Jeśli chcesz jeszcze googlać, to "LIYCY" jest tym kłębkiem, który zaprowadzi Cię do nitki ;)
ten przewód o.75mm^2 można przyjąć że wystarczy znacznie lepiej jak 0.5mm^2

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ursus_arctos » 07 gru 2011, 13:57

Ja zasilam swoje krokówki (2.5A) zwykłą taśmą 0.5mm^2 (chyba, nawet nie wiem dokładnie). Dla minimalizacji zakłóceń warto pamiętać, żeby zasilanie od jednej fazy szło żyłami położonymi obok siebie.

Generalnie, przewód 0.5mm^2 nie będzie się istotnie grzał przy prądach <5A a spadek napięcia będzie niewielki. Opór metra bieżącego to 0.033 Ohm (długość trzeba liczyć oczywiście podwójnie - na przewód do silnika i z powrotem) - ale nadal przy dwu(cztero)metrowym kablu to jest 0.12 Ohm, czyli spadek napięcia <1V przy 5A.

Swoją drogą, jak ktoś ma jakieś potworne silniki do zasilenia, to polecam 4-żyłowe kable głośnikowe - są zazwyczaj nieproporcjonalnie grube.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: jacek-1210 » 07 gru 2011, 17:12

Mea culpa, następnym razem pisząc coś na forum postaram się zarezerwować na to więcej czasu, mieć pod ręką jakiś kalkulator i zrobić to dokładniej :oops:

Z tym ze jak mowimy o gniazdku to jest to troche inaczej bo mowimy o pradzie przemiennym (dochodzi nam uwzglednienie cos Φ) i teraz pytanie czy o ukladzie 2 czy 3 fazowym i tak procenowy spadek dla takich ukladow. W sumie mozna brac pod uwage prad, ale bierze sie w takich wypadkach pod uwage moc odbiornika (moze to byc silnik).
Mówimy o zwykłym 1-fazowym gniazdku 230/16A. Obciążenie dla uproszczenia przyjmijmy czysto rezystancyjne. Oczywiście 230V skuteczne.
I skoro wyjaśniła się sprawa, że kol. sofix997 może zastosować przewód 0.5-0.75 bez obawy o zniszczenie całej maszyny, to może warto byłoby dokończyć sprawę gniazdka i przewodów, bo póki co chyba nie jest jasne czy standardowy przewód 1.5mm2 można obciążyć i zabezpieczyć bezpiecznikiem 16A czy też nie. Wg mnie można, ale ja jestem tylko chwalipiętą, wg niektórych to gwarantowany pożar, a niektórzy uchylili się od odpowiedzi :razz: . Jaka jest właściwa odpowiedź ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”