Kol. Tomud: tak jak obserwuję forum, przeciętna większość sterowników ma zasilanie ok. 36V. Zakładając spadek 4% to możemy przyjąć (liczę w głowie, mocno "na oko") spadek 1.5V. Z Twoich wyliczeń wynika że 1V mamy przy 3.67A więc przewód 0.5mm spokojnie zmieści się w tym 1.5V. Oczywiście możemy przewymiarować to, ale bardziej ze względu na wytrzymałość mechaniczną i trwałość a nie przeciążalność
jakie kable wybrać do sterowania?
-
jacek-1210
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 15
Skoro już zostałem wywołany do tablicy
: o przewymiarowywaniu przewodów ze względu na spadki napięć pisałem w jednym z wcześniejszych postów. Przypomnę że cała burza w szklance wody rozpętała się o przeciążalność przewodów a nie spadki napięć. No bo jeśli ktoś mi pisze że do gniazdka 16A powinienem podchodzić przewodem 4mm2, a jeszcze wymyśla innemu kol. że jest niedoczytanym amatorem bez bladego pojęcia, to nawet takiemu spokojnemu człowiekowi jak ja może braknąć cierpliwości
.
Kol. Tomud: tak jak obserwuję forum, przeciętna większość sterowników ma zasilanie ok. 36V. Zakładając spadek 4% to możemy przyjąć (liczę w głowie, mocno "na oko") spadek 1.5V. Z Twoich wyliczeń wynika że 1V mamy przy 3.67A więc przewód 0.5mm spokojnie zmieści się w tym 1.5V. Oczywiście możemy przewymiarować to, ale bardziej ze względu na wytrzymałość mechaniczną i trwałość a nie przeciążalność
. Ale i tak górna granica w takim domowym zastosowaniu to będzie 0.75-1mm2. Pozdrawiam
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 
Tagi:
-
tomud
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 14
@jacek-1210
Ja powiem inaczej - podchodzac do tematu warto zerknac sobie w te nielubiane wzorki
Mozna i sobie wyliczyc cieplo wydzielane na rezystancji przewodu
Moze nie jest to do konca potrzebne ale jak juz sie dyskutuje warto wiedziec o czym sie dyskutuje i dlaczego takie, a nie inne przekroje czasem podaja tabelki 
W sumie mozna by podac wiecej wzorkow - ale nie testowalem czy jest na forum instalniety Latex
bo bez niego to troche trudno by bylo.
Natomiast po co liczyc "na oko" skoro to jedno dzielenie (kiedys w modelarni to prowadzacy mowil - na oko to chlop w szpitalu umarl
)
ot dla 4m Imax = 1.5V / 0,272 = 5,51A
oczywiscie dla rezystancji miedzi jaka zalozylismy na poczatku (czyli nie dla przewodu jaki uzywamy - ale to nie jest problem bo mozna podstawic prawidlowe wartosci). Nie liczylem dla danych przewodow bo chodzilo tylko o wyjasnienie o co tutaj biega 
Mi chodzi natomiast o to po co liczyc "na oko", jak jest to matematyka ze szkoly podstawowej i mozna w mig sobie policzyc.
Z tym ze jak mowimy o gniazdku to jest to troche inaczej bo mowimy o pradzie przemiennym (dochodzi nam uwzglednienie cos Φ) i teraz pytanie czy o ukladzie 2 czy 3 fazowym i tak procenowy spadek dla takich ukladow. W sumie mozna brac pod uwage prad, ale bierze sie w takich wypadkach pod uwage moc odbiornika (moze to byc silnik). Dobra ale tutaj mowimy o DC wiec nie ma sensu tego ciagnac
Generalnie chodzi o policzenie ΔU[V] i ΔU[%] - a wzory idzie bez problemu tez znalezc...
Wiec Panowie na zakonczenie liczmy i jeszcze raz liczmy
uniknie sie potem niepotrzebnych sytuacji i nieprzyjemnych wymian zdan
Do tego wyglada to profesjonalniej niz przytoczenie liczby z tabelki 
W sumie na poczatku mialem podac jaki bym dal przewod
ale po tym jak watek sie "rozkrecil" postanowilem dac wzorki - ktore nie beda juz chyba podstawa do kolejnych niepotrzebnych klutni.
Ja powiem inaczej - podchodzac do tematu warto zerknac sobie w te nielubiane wzorki
W sumie mozna by podac wiecej wzorkow - ale nie testowalem czy jest na forum instalniety Latex
Natomiast po co liczyc "na oko" skoro to jedno dzielenie (kiedys w modelarni to prowadzacy mowil - na oko to chlop w szpitalu umarl
ot dla 4m Imax = 1.5V / 0,272 = 5,51A
Mi chodzi natomiast o to po co liczyc "na oko", jak jest to matematyka ze szkoly podstawowej i mozna w mig sobie policzyc.
Z tym ze jak mowimy o gniazdku to jest to troche inaczej bo mowimy o pradzie przemiennym (dochodzi nam uwzglednienie cos Φ) i teraz pytanie czy o ukladzie 2 czy 3 fazowym i tak procenowy spadek dla takich ukladow. W sumie mozna brac pod uwage prad, ale bierze sie w takich wypadkach pod uwage moc odbiornika (moze to byc silnik). Dobra ale tutaj mowimy o DC wiec nie ma sensu tego ciagnac
Generalnie chodzi o policzenie ΔU[V] i ΔU[%] - a wzory idzie bez problemu tez znalezc...
Wiec Panowie na zakonczenie liczmy i jeszcze raz liczmy
W sumie na poczatku mialem podac jaki bym dal przewod
-
orzel10000
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 18
-
tomud
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 14
tylko tutaj dalej nie widze miejsca na dyplomy, ktore zreszta osobiscie niezbyt szanuje. Ot mam czasami "przyjemnosc" przeprowadzac rozmowy kwalifikacyjne w firmie i wiele osob z takimi dyplomami nadaje sie na kase do Biedronki
Ot smutna prawda.
Natomiast na tematy merytoryczne zawsze mozna porozmawiac - czy cos warto robic czy nie. Zwlaszcza ze czasem moze to nam zaoszczedzic niepotrzebnych wydatkow, a takie hobby nie jest i tak tanie - wiec warto wszystko przemyslec z rozwaga
Do tego kazdy z takich dyskusji moze sie czegos nowego nauczyc - a wiadomo ze nikt nie jest alfa i omega 
Ot mysle ze na tym mozna zakonczyc takie uwagi i ewentualnie pociagnac cos merytorycznie jak kogos jeszcze jakies kwestie interesuja.
Natomiast na tematy merytoryczne zawsze mozna porozmawiac - czy cos warto robic czy nie. Zwlaszcza ze czasem moze to nam zaoszczedzic niepotrzebnych wydatkow, a takie hobby nie jest i tak tanie - wiec warto wszystko przemyslec z rozwaga
Ot mysle ze na tym mozna zakonczyc takie uwagi i ewentualnie pociagnac cos merytorycznie jak kogos jeszcze jakies kwestie interesuja.
-
sofix997
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 5
Panowie, ale w dalszym ciągu nie wiem jakie przewody mogę zastosować? może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami jakie kto ma poprowadzone i czy ewentualnie wszystko działa jak należy. Szczerze powiem że w sklepach które są w moim mieście jedyne co mogę kupić to 0.14mm oraz 0.34mm po kolosalnych cenach 
Człowiek normalny ma marzenia.
Człowiek geniusz ma cele.
Człowiek geniusz ma cele.
-
orzel10000

niestety tak jest na forum cnc dajesz temat ale do końca nie wiadomo o co w nim chodzisofix997 pisze:Panowie, ale w dalszym ciągu nie wiem jakie przewody mogę zastosować? może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami jakie kto ma poprowadzone i czy ewentualnie wszystko działa jak należy. Szczerze powiem że w sklepach które są w moim mieście jedyne co mogę kupić to 0.14mm oraz 0.34mm po kolosalnych cenach
-
Zienek
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
http://allegro.pl/przewod-sterowniczy-w ... 51994.html
Dla świętej spokojności można zastosować 0.75 mm^2 na silniki 4.2A.
Taniej niż na tej aukcji nigdzie nie widziałem.
Jeśli chcesz jeszcze googlać, to "LIYCY" jest tym kłębkiem, który zaprowadzi Cię do nitki
Jeśli chcesz jeszcze googlać, to "LIYCY" jest tym kłębkiem, który zaprowadzi Cię do nitki
-
orzel10000

ten przewód o.75mm^2 można przyjąć że wystarczy znacznie lepiej jak 0.5mm^2Zienek pisze:http://allegro.pl/przewod-sterowniczy-w ... 51994.html
-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Ja zasilam swoje krokówki (2.5A) zwykłą taśmą 0.5mm^2 (chyba, nawet nie wiem dokładnie). Dla minimalizacji zakłóceń warto pamiętać, żeby zasilanie od jednej fazy szło żyłami położonymi obok siebie.
Generalnie, przewód 0.5mm^2 nie będzie się istotnie grzał przy prądach <5A a spadek napięcia będzie niewielki. Opór metra bieżącego to 0.033 Ohm (długość trzeba liczyć oczywiście podwójnie - na przewód do silnika i z powrotem) - ale nadal przy dwu(cztero)metrowym kablu to jest 0.12 Ohm, czyli spadek napięcia <1V przy 5A.
Swoją drogą, jak ktoś ma jakieś potworne silniki do zasilenia, to polecam 4-żyłowe kable głośnikowe - są zazwyczaj nieproporcjonalnie grube.
Generalnie, przewód 0.5mm^2 nie będzie się istotnie grzał przy prądach <5A a spadek napięcia będzie niewielki. Opór metra bieżącego to 0.033 Ohm (długość trzeba liczyć oczywiście podwójnie - na przewód do silnika i z powrotem) - ale nadal przy dwu(cztero)metrowym kablu to jest 0.12 Ohm, czyli spadek napięcia <1V przy 5A.
Swoją drogą, jak ktoś ma jakieś potworne silniki do zasilenia, to polecam 4-żyłowe kable głośnikowe - są zazwyczaj nieproporcjonalnie grube.
-
jacek-1210
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 15
Mea culpa, następnym razem pisząc coś na forum postaram się zarezerwować na to więcej czasu, mieć pod ręką jakiś kalkulator i zrobić to dokładniej
I skoro wyjaśniła się sprawa, że kol. sofix997 może zastosować przewód 0.5-0.75 bez obawy o zniszczenie całej maszyny, to może warto byłoby dokończyć sprawę gniazdka i przewodów, bo póki co chyba nie jest jasne czy standardowy przewód 1.5mm2 można obciążyć i zabezpieczyć bezpiecznikiem 16A czy też nie. Wg mnie można, ale ja jestem tylko chwalipiętą, wg niektórych to gwarantowany pożar, a niektórzy uchylili się od odpowiedzi
. Jaka jest właściwa odpowiedź ?
Mówimy o zwykłym 1-fazowym gniazdku 230/16A. Obciążenie dla uproszczenia przyjmijmy czysto rezystancyjne. Oczywiście 230V skuteczne.Z tym ze jak mowimy o gniazdku to jest to troche inaczej bo mowimy o pradzie przemiennym (dochodzi nam uwzglednienie cos Φ) i teraz pytanie czy o ukladzie 2 czy 3 fazowym i tak procenowy spadek dla takich ukladow. W sumie mozna brac pod uwage prad, ale bierze sie w takich wypadkach pod uwage moc odbiornika (moze to byc silnik).
I skoro wyjaśniła się sprawa, że kol. sofix997 może zastosować przewód 0.5-0.75 bez obawy o zniszczenie całej maszyny, to może warto byłoby dokończyć sprawę gniazdka i przewodów, bo póki co chyba nie jest jasne czy standardowy przewód 1.5mm2 można obciążyć i zabezpieczyć bezpiecznikiem 16A czy też nie. Wg mnie można, ale ja jestem tylko chwalipiętą, wg niektórych to gwarantowany pożar, a niektórzy uchylili się od odpowiedzi
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?