konwerter z 3,5 V na 24 V dla step i dir- proszę o pomoc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tak.kefas pisze:Czy to znaczy że ten układ zamieni sygnały prostokątne na różnicowe?
Wyjście LPT zadeklarowane jako DIR podłącza Kolega do wejścia 1A a na wyjściach 1Y i 1Z otrzymuje sygnał różnicowy. Analogicznie STEP (CLK) do wejścia 2A, wyjściami są 2Y i 2Z. Pin 1,2EN trzeba połączyć z VCC. GND trzeba połączyć z minusem zasilania 5V i masą LPT, VCC podłączamy do +5V.
Pozostałą połowę układu MC3487 można zastosować do sterowania drugim serwem. Jeśli pozostanie nieużywana wówczas wejścia 3,4EN; 3A i 4A trzeba połączyć do GND.
Mogę narysować schemat Koledze ale nie bardzo jest co rysować.
Należy pamiętać by w pobliżu MC3487 włączyć kondensator 100nF, między pinami VCC i GND - bardzo ważne dla stabilnej pracy.
Układ najlepiej zmontować na kawałku płytki prototypowej z otworami pod układ scalony.
- Załączniki
-
- mc3487.jpg (52.41 KiB) Przejrzano 416 razy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
podziękowania.
Witam Wszystkich i chcę serdecznie podziękować za okazaną pomoc. Kilka uwag z Waszej strony rozjaśniło mi obraz sytuacji i wiem co mam zrobić oraz jak to zrobić.
Miło jest posłuchac uwag wypowiadanych przez profesjonalistów.
Zapraszam na moją stronę: www.kefas-ehp.pl , ja też staram się robić dobrze i dodatkowo ,sprawia mi to przyjemność.
Jak tylko maszyna ruszy , a brakuje jej tylko tych sygnałów na oś X, to zamieszczę zdjęcia.
Nie chcę byc nieskromny, ale jest na czym oko zawiesić.
Miło jest posłuchac uwag wypowiadanych przez profesjonalistów.
Zapraszam na moją stronę: www.kefas-ehp.pl , ja też staram się robić dobrze i dodatkowo ,sprawia mi to przyjemność.
Jak tylko maszyna ruszy , a brakuje jej tylko tych sygnałów na oś X, to zamieszczę zdjęcia.
Nie chcę byc nieskromny, ale jest na czym oko zawiesić.