spalony silnik krokowy oraz zniszczony sterownik - pomocy

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
RafalM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RafalM » 08 lut 2009, 20:54

Dziękuje za wytłumaczenie. Teraz to się trzyma kupy. Strasznie nie lubię nie znać przyczyny porażki. No tak sam na to mogłem wpaść, że energia na prace w czasie postoju zamienia się na ciepło.

Mam jednak pytanie czy zmniejszenie napięcia zasilania do okołu 30V zmieniło by tą sytuacje??.
Jeżeli tak to wolałbym wymienić transformator lub zrobić chłodzenie silnika krokowego niż konstruować elektronikę regulującą prąd fazy w czasie spoczynku silnika krokowego. Nie jestem elektronikiem i zawsze staram się korzystać z gotowych , wykonanych i sprawdzonych płytek . Z prostego względu. Wole czas, który spędze nad płytką często nie działającą;-) poświęcić na budowę jakiegoś modelu:-). Bo nadmieniam szanownym kolegom, że moja maszyna cnc nie jest celem, celem jest to co ona zrobi :-).

Właśnie naprawiłem sterownik SSK-1 wymieniając układy 298 i 297.

Dziękuję za pomoc pozdrawiam RafalM

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Leoo » 08 lut 2009, 23:10

RafalM pisze:Mam jednak pytanie czy zmniejszenie napięcia zasilania do okołu 30V zmieniło by tą sytuacje??.
Trochę za nisko, optymalnie będzie bliżej 40V plus ogranicznik napięcia. Schemat jest w moim albumie (diody trzeba zmienić).

Autor tematu
RafalM

Post napisał: RafalM » 09 lut 2009, 00:39

A teraz wnioski i przyczyny tego całego zamieszania.

Jak już wcześniej napisałem naprawiłem sterownik SSK1 wymieniając układy scalone. No i czas na testy. Wszystko działa - ale!

Przy podłączeniu silnika do naprawionego sterownika zwróciłem uwagę, iż silnik jest zaczopowany i milczy zamiast "śpiewać", natomiast podłączając ten sam silnik do pozostałych sterowników SSK1 rozlegało się charakterystyczne piszczenie. Oczywiście przy sterowniku naprawianym układ L298N grzał się ponownie a silnik uzyskiwał wysoką temperature w krótkim czasie. Aby wydarzenia spalenia silnika i sterownika się nie powtórzyły szybko wyłączyłem elektronike.

Nie dawało mi to spokoju do takiego stopnia iż porównałem sterowniki pod kontem elementów zastosowanych na nich i co się okazało - ZWORA NA MASTER/SLAVE na sterowniku który uległ spaleniu była ustawiona na "slave". Po przestawieniu w położenie "master" sterownik i silnik przestał się grzać nadmiernie a też silnik w bezruchu zaczął śpiewać.

A teraz pytanie do Szanownych Kolegów dlaczego tryb pracy sterownika Master/Slave może powodować przegrzanie silnika i jego spalenie a tym samym uszkodzenie sterownika??

Dziękuje jeszcze raz za poświęcony mi czas i pomoc.

Pozdrowienia RafałM

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Leoo » 09 lut 2009, 08:14

RafalM pisze:A teraz pytanie do Szanownych Kolegów dlaczego tryb pracy sterownika Master/Slave może powodować przegrzanie silnika i jego spalenie a tym samym uszkodzenie sterownika??
W trybie SLAVE sterownik oczekuje na zewnętrzny sygnał choppera od innego, pracującego jako MASTER. Jeśli go nie dostanie włącza klucze tranzystorowe na stałe.
To wszystko.

Amor
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Amor » 09 lut 2009, 17:47

Czyli masz teraz dwa silniki ustawione na master czy jak podaj dokładna konfiguracje dla poszczególnych osi.

Autor tematu
RafalM

Post napisał: RafalM » 12 lut 2009, 09:11

Witam

No więc teraz mam konfiguracje taka, że każdy sterownik do SK jest ustawiony na master. Odradzono mi ustawienie jednego sterownika na master a resztę na slave i ich synchronizacje, gdyż uszkodzenie sterownika master może pociągnąć za sobą uszkodzenie pozostałych

Pozdrowienia RafalM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”