POMOCY!!! bo mam problem z silnikami krokowymi

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
melpio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

POMOCY!!! bo mam problem z silnikami krokowymi

Post napisał: melpio » 23 gru 2004, 00:01

siemka

potrzebuje do pracy dyplomowej schemat do trzech silnikow krokowych sterowanych komputerem za pomoca portu RS232

znaczy musze dorobic do pracy po silniku krokowym dla filtrow barwy RGB czyli w sumie 3 silniki i potrzebuje jak najprostrze rozwiozanie tego czegos

moga byc po jednym sterowniku do kazdego silnika albo jeden co obsluguje wszystkie

acha silnik jest 4-ro vewkowy (6 kabli), malej mocy

znaczy napisanie programu to akurat nie jest problem poniewaz juz cos takiego pisalem tylko ze mialem wtedy gotowy uklad i jakos sobie pordzilem

teraz proble jest taki ze mam wszystko zrobic od poczatku i mam problema wlasnie z tymi silnikami

uklad moze jest i prosty ale ja sie zajmowalem glownie sprzetem rtv a prace mam ta z calkiem innej dziedziny elektroniki
Ostatnio zmieniony 24 gru 2004, 14:17 przez melpio, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: chaos » 23 gru 2004, 00:30

Schemat to żaden problem, ale czy dasz rade napisać program sterujący do mikrokontrolera. Pytam o to bo z wnioskuje że jesli potrafiłbyś napisać program to narysowanie tak prostego schematu nie sprawiło by ci trudności.
Jakiś procek np. moj ulubiony AT902313 lub jakiś z serji 89 w podstawowej aplikacji +driwer 2803 +max232.
Jak nic nie znajdziesz to poszukam na swoich archiwalnych CD. Robiłem kiedyś projekt do sterowania robotem, ale programu nie mam niestety tylko schemat.

Jeśli nie musi to być RS232 a może być LPT to prostych rozwiązań znajdziesz mnóstwo w tym portalu i na innych stronach. Jedno z prostszych rozwiązań znajdziesz w tym temacie http://www.cnc.elektroda.net/viewtopic.php?t=155.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
melpio

Post napisał: melpio » 30 gru 2004, 18:18

znaczy napisanie programu to akurat nie jest problem poniewaz juz cos takiego pisalem tylko ze mialem wtedy gotowy uklad i jakos sobie pordzilem

teraz proble jest taki ze mam wszystko zrobic od poczatku i mam problema wlasnie z tymi silnikami

uklad moze jest i prosty ale ja sie zajmowalem glownie sprzetem rtv a prace mam ta z calkiem innej dziedziny elektroniki

a sterowanie rs'em chyba raczej bedzie lepsze niz port lpt

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: chaos » 05 sty 2005, 02:57

Miałem na myśli napisanie programu do mikrokontrolera.
Przeglądałem te schematy o ktorych pisałem wcześniej i sądze że ci sie nieprzydadzą, bo jest o zbyt rozbudowany układ, mikrokontroler 8535, sterowanie silników za pomocą I2C+PCF8574 i do tego wiele innych bajerów.

Awatar użytkownika

Autor tematu
melpio

Post napisał: melpio » 05 sty 2005, 16:22

no tak o tym programie nie pomyslalem i to zmienia calkowita postac zeczy ale mysle ze jakos bym sobie porazdzil tylko musialbym znac asemblera tego kontrolra

ale mimo to dzieki

jezeli ktos by potrafil mi pomoc to bylbym wdzieczny

pzdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”