siemka
potrzebuje do pracy dyplomowej schemat do trzech silnikow krokowych sterowanych komputerem za pomoca portu RS232
znaczy musze dorobic do pracy po silniku krokowym dla filtrow barwy RGB czyli w sumie 3 silniki i potrzebuje jak najprostrze rozwiozanie tego czegos
moga byc po jednym sterowniku do kazdego silnika albo jeden co obsluguje wszystkie
acha silnik jest 4-ro vewkowy (6 kabli), malej mocy
znaczy napisanie programu to akurat nie jest problem poniewaz juz cos takiego pisalem tylko ze mialem wtedy gotowy uklad i jakos sobie pordzilem
teraz proble jest taki ze mam wszystko zrobic od poczatku i mam problema wlasnie z tymi silnikami
uklad moze jest i prosty ale ja sie zajmowalem glownie sprzetem rtv a prace mam ta z calkiem innej dziedziny elektroniki
POMOCY!!! bo mam problem z silnikami krokowymi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
POMOCY!!! bo mam problem z silnikami krokowymi
Ostatnio zmieniony 24 gru 2004, 14:17 przez melpio, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Schemat to żaden problem, ale czy dasz rade napisać program sterujący do mikrokontrolera. Pytam o to bo z wnioskuje że jesli potrafiłbyś napisać program to narysowanie tak prostego schematu nie sprawiło by ci trudności.
Jakiś procek np. moj ulubiony AT902313 lub jakiś z serji 89 w podstawowej aplikacji +driwer 2803 +max232.
Jak nic nie znajdziesz to poszukam na swoich archiwalnych CD. Robiłem kiedyś projekt do sterowania robotem, ale programu nie mam niestety tylko schemat.
Jeśli nie musi to być RS232 a może być LPT to prostych rozwiązań znajdziesz mnóstwo w tym portalu i na innych stronach. Jedno z prostszych rozwiązań znajdziesz w tym temacie http://www.cnc.elektroda.net/viewtopic.php?t=155.
pozdrawiam
Jakiś procek np. moj ulubiony AT902313 lub jakiś z serji 89 w podstawowej aplikacji +driwer 2803 +max232.
Jak nic nie znajdziesz to poszukam na swoich archiwalnych CD. Robiłem kiedyś projekt do sterowania robotem, ale programu nie mam niestety tylko schemat.
Jeśli nie musi to być RS232 a może być LPT to prostych rozwiązań znajdziesz mnóstwo w tym portalu i na innych stronach. Jedno z prostszych rozwiązań znajdziesz w tym temacie http://www.cnc.elektroda.net/viewtopic.php?t=155.
pozdrawiam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
znaczy napisanie programu to akurat nie jest problem poniewaz juz cos takiego pisalem tylko ze mialem wtedy gotowy uklad i jakos sobie pordzilem
teraz proble jest taki ze mam wszystko zrobic od poczatku i mam problema wlasnie z tymi silnikami
uklad moze jest i prosty ale ja sie zajmowalem glownie sprzetem rtv a prace mam ta z calkiem innej dziedziny elektroniki
a sterowanie rs'em chyba raczej bedzie lepsze niz port lpt
a sterowanie rs'em chyba raczej bedzie lepsze niz port lpt