Najważniejsze funkcje, których brak....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
nie chce ci się nacisnąć przycisków XY? za dużo klupania? przecież to działa, no ale ok... masz już pod prawym przyciskiem opcję, o którą się domagasz.oprawcafotografii pisze:A jakby tak klupnac raz i po prostu przesunac wektory tam gdzie stio frez?
pamiętaj, że przeciągając prawym przyciskiem możesz plik przenosić z dowolnego miejsca w dowolne. np. kropkę nad "i" pod frez.
http://proma-elektronika.pl/cnconv/CNConv12x.zip
[ Dodano: 2011-04-09, 09:44 ]
"ich dolny lewy róg"oprawcafotografii pisze:przesunac wektory tam gdzie stio frez
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Nie chcę zakładać nowego tematu , uwage napisze tu .
Przy wierceniu proponuję coś uprościć zmienić .
Jest tak że zetka rozpędza się zgodnie z ustawieniami , podjedzie do punktu 0 czyli początku materiału zwalnia zgodnie z ustawieniami , od punktu 0 jadąc w dół robi to samo czyli rozpędza się i na samym końcu wiercenia zwalnia po czym jedzie do góry
Proponuję uprościć do jednego rozpędzenia od samej góry do zwolnienia na samym dole .
Da się to obejść ale to tylko moje kombinacje
Przy wierceniu proponuję coś uprościć zmienić .
Jest tak że zetka rozpędza się zgodnie z ustawieniami , podjedzie do punktu 0 czyli początku materiału zwalnia zgodnie z ustawieniami , od punktu 0 jadąc w dół robi to samo czyli rozpędza się i na samym końcu wiercenia zwalnia po czym jedzie do góry
Proponuję uprościć do jednego rozpędzenia od samej góry do zwolnienia na samym dole .
Da się to obejść ale to tylko moje kombinacje

-
- Kontakt:
nie chodzi tylko o wiercenie
w wolnym czasie przebuduję algorytm sterowania zetką ... nie mogłem zaskoczyć o co Ci chodzi
ale już kumam. Teraz dojeżdżam do materiału i osobno traktuję wjazd w materiał na powierzchni materiału rzeczywiście narzędzie spowalnia do prędkości bezpiecznej a wystarczy, że zwolni do prędkości zagłębiania... ale tylko pod warunkiem że mamy wystarczająco miejsca do zatrzymania osi... muszę jeszcze to przemyśleć ale zrobię
... na chwilą obecną możesz dać sobie zagłębianie na 0,1mm a powierzchnię materiału przesunąć na wartość zagłębienia - wtedy z rozpędu przeleci "na raz"... pewnie to ta twoja kombinacja 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
1. Zapisywanie plików konfiguracyjnych nadal jest niewłaściwe. Ten reset programu nic dobrego nie daje. Konfiguracje nowe, pliki nowe. Mam otwarty jakiś plik, klikam na "Otwórz projekt (parametry)". Program resetuje się i wyświetla się ten sam plik plt. W konfiguracji poprzedniego pliku wpisuje się nazwa otwartego pliku plt. Masz tu namieszane. Jeśli w config.ini i config2.ini zapisujesz "poprzedni=.." to zapisz również "aktualny=.." bo po drodze jest on gubiony i użyj go, żeby nie robiły się takie numery. 
Oczywiście można odczytać plik plt i wtedy program zapyta czy wczytać konfigurację.
2. Po wybraniu pliku konfiguracyjnego robisz reset programu i niepotrzebnie program wykonuje procedurę wyświetlania na ekranie ścieżek i przelotów, i jeszcze czegoś tam. To wszystko spowalnia korzystanie z programu.
3. Chcę zapisać plik konfiguracyjny i notatkę - program nie pamięta nazwy bieżącej, otwartej konfiguracji. Jeśli odczytam kolejny projekt to w bieżącym notatka lubi znikać. Przez jakiś czas jest w config.ini, a potem jej nie ma.

Oczywiście można odczytać plik plt i wtedy program zapyta czy wczytać konfigurację.
2. Po wybraniu pliku konfiguracyjnego robisz reset programu i niepotrzebnie program wykonuje procedurę wyświetlania na ekranie ścieżek i przelotów, i jeszcze czegoś tam. To wszystko spowalnia korzystanie z programu.
3. Chcę zapisać plik konfiguracyjny i notatkę - program nie pamięta nazwy bieżącej, otwartej konfiguracji. Jeśli odczytam kolejny projekt to w bieżącym notatka lubi znikać. Przez jakiś czas jest w config.ini, a potem jej nie ma.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Kontakt:
poprawione (do przetestowania) : proszę podmienić tylko exe.pulek pisze:pitsa napisał/a:
Zapisywanie plików konfiguracyjnych nadal jest niewłaściwe.
też miałem o tym wspomnieć.
http://proma-elektronika.pl/cnconv/CNConv.zip